24 Cze 2015, 10:35
Powiem szczerze, że nie wiem od czego są to czujniki, ponieważ nie nzam tego auta. Jedynie co, z wiedzy jaką posiadam, to mogę sie domyślać, że są to czujniki ciśnienia, a to wskazywałoby, że masz dwa parowniki. A z kolei czujniki temperatury o których pisałem muszą być w środku, bo za ich pomocą jest regulowana temperatura w środku samochodu.
Wg mnie wyjścia są dwa - albo sam musisz iść śladem rurek od sprężąrki przez chłodnicę ( skraplacz ) aż do miejsca, gdzie rurki wchodzą do wnętrza samochodu. Jak po drodze nie będzie żadnego trójnika i rurki z chłodnicy pójdą prosto do wnętrza auta ( tylko dwie - do parownika ) to masz tylko jeden parownik. A jak będzie trójnik i rurki pójdą pod auto to prawdopodobnie masz dwa parowniki - osobny na przód i osobny na tył.
Aczkolwiek widziałem kilka samochodó typu van i suv, gdzie parownik był nad podsufitką z tyłu samochodu, a trójniki były przed samym przednim parownikiem.
Wracając do czujników - jeżeli są takie same, to spróbuj przełożyć wtyczki jak będą pasowały i sprawdz, czy coś się zmieniło. Można by też przełożyć same czujniki, ale to wiązałoby się z utratą czynnika chłodzącego, a nie wiadomo czy coś by to zmieniło, więc szkoda tego czynnika, bo uzupełnienie czynnika jest troszkę kosztowne.
Drugie wyjście, to pojechać poprostu dop warsztatu gdzie zajmują się klimą i tam powinni wiedzieć w jaki sposób masz rozwiązaną klimę dwustrefową. Oprócz tego podłączą się pod komputer i sprawdzą działanie wszystkich czujników i działanie całej klimy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...