Kolizja, i co teraz??

25 Wrz 2010, 13:49

Witam , mam następujący problem , a w zasadzie to kilka pytań. Ale od poczatku. Kilka dni temu (nie z mojej winy) moje auto wpadło do rowu i na dodatek uderzyło w samochód grzybiarzy ( jak pech to pech) . Oba samochody wyglądały na nadające sie do kasacji... Teraz tak:
1. Policja zabrała mi dowód rejestracyjny samochodu i powiedzieli ze moge go odebrac po przeglądzie gdy naprawie auto albo po kasacji go wyrejestruja jeśli im pokaże świstek ze złomu. I teraz tak słyszałem ze ten dowód sobie moze u nich leżeć , tylko czy nie bedzie problemu gdy bede chciał zarejestrowac nowe auto a temten dowód jeszcze u nich bedzie??
2. Za zniszczony samochód została mi ostatnia, 4 rata ubezpieczenia (Hestia). Domyslam sie ze dostane jakies wzwyżki, tylko czy to bedzie teraz przy ostatniej racie czy od nowego ubezpieczenia??
3. Czy z ubezpieczenia bede musiał sem zrezygnować jeżeli samochód sprzedam na części ( bo to najbardziej opłacalne) czy oni sami nie przedłużą umowy jak to sie skończy??

Licze na solidne i mogace mi pomóc odpowiedzi. Pozdrawiam.
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

25 Wrz 2010, 14:29

Dowód nie będzie leżał na policji, tylko w WK - tam policja ma obowiążek go przesłać i tam on na ciebie będzie czekał.
Rejestracja nowego samochodu nie ma nic wspólnego z tym dowodem z samochodu uszkodzonego. Możesz spokojnie zarejestrować nowy samochód na siebie.
Dlaczego masz dostać jakieś wzwyżki na ubezpieczeniu, skoro napisałeś, że do rowu wjechałeś nie z twojej winy? A skoro nie z twojej winy uszkodziłeś samochód sój i kogoś, to oba samochody powinny być naprawione z OC sprawcy. A wówczas ty nie dostajesz żadnej zwyżki.
Jeżeli samochód nadaje się na złomowanie, to zrób to jak najprędzej, bo zaraz jak go zezłomujesz idziesz do WK i wyrejestrowujesz ( na podstawie zaświadczenia ze złomu ) i zaraz potem idziesz do ubezpieczyciela i składasz wypowiedzenie umowy OC i dostajesz zwrotr niewykorzystanej składki.
Ubezpieczenie nowego samochodu to juz całkiem inna polisa i nie ma nic wspólnego z nową. Na nowej polisie tez nie dostaniesz zwyżki za tą kolizję, ponieważ jak napisałeś nie było to z twojej winy.
Chyba, że coś pokręciłeś i to ty jesyeś sprawcą, to sprawa wygląda całkiem inaczej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2010, 18:07

luki1304 napisał(a): jeżeli samochód sprzedam na części

Na części mozesz sprzedać tylko na jakiej podstawie wyrejestrujesz go w WK i co pokazesz w Firmie Ubezp.zeby nie placic dalej za niego OC... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Wrz 2010, 10:57

To znaczy tak: to wyglądało tak ze tego sprawcy w momencie przyjazdu policji nie było , i policja jako sprawce wzieła mnie mimo tego ze mój paseżer tez mówił o innym samochodzie przez który to wszystko sie stało. Nie zdąrzyłem zobaczyć numerów tamtego bo starałem sie ratowac. Wiec mozna powiedziec ze to ja jestem sprawca chociaz w rzeczywistosci było inaczej.
luki1304
Początkujący

26 Wrz 2010, 11:11

Tu nie można mówić, " że można powiedziec, ze to ja byłem sprawcą"
Sprawcą albo jesteś albo nie. I jeżeli masz świadka na to, że to nie ty spowodowałeś tą kolizję, to policja powinna to wziąść pod uwagę. I jeżeli masz świadka a polcja orzekła, że to twoja wina, to nie przymować mandatu należało, tylko sprawę skierować do sądu. Oczywiście potrzebny byłby ci w sązie ten świadek.
A teraz pytanie najważniejsze - kogo policja orzekła winnym i czy jeżeli ciebie to czy przyjąłeś mandat?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 11:45

Panowie policjanci powiedzieli ze mogliśmy takie cos sobie wymyślec... Jeszcze jeden z nich mnie straszył ze mi zatrzyma prawo jazdy i sąd mnie wysle na karny egzamin. Byłem w szoku wiec nawet nie myslałem czy może tak zrobić czy nie , wiec gadałem zeby nie zabierał , a mandat przyjełem bo nie wiedziałem ze cos jeszcze z tym moge zrobić skoro oni mi nie chca uwierzyć. W ogóle ta policja to jakas amatorka , przyjechali i nawet mi nie zbadali alk tylko odrazu sie zaczeli drzeć że takim jak ja powinno sie zabierac uprawniania itp itd , a to ze to nie moja wina była to nawet nie słuchali.
luki1304
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Audi A8 hybrid
    Audi A8 łączy wydajność hybrydowego silnika sześciocylindrowego ze zużyciem paliwa motoru czterocylindrowego. Jednostka 2.0 TFSI wespół z silnikiem elektrycznym generują 180 kW (245 KM) mocy. Maksymalny moment obrotowy ...

26 Wrz 2010, 21:21

Niestety tak działa nasza Policja. Sam niedawno przez to przeszedłem :( Przyjąłeś mandat = przyznałeś się do winy.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Wrz 2010, 09:01

co do punktów 2 i 3 to teraz po wyjaśnieniu sprawy:

ad.2 skoro zostałeś uznany za winnego to zwyżki będą, na szczęście od następnej polisy.
ad.3 nieważne w jaki sposób pozbędziesz się auta, musisz powiadomić o tym Twoje towarzystwo ubezpieczeniowe i przedstawić stosowne dokumenty.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

27 Wrz 2010, 17:17

Nauczka na przyszłość - każdą rozmowę z policjantem nagrywaj. Masz do tego prawo - polisjant na służbie jest osobą publiczną. Nie musisz go nawet o tym informować. Gdybyś miał nagraną tą rozmowę, to mógłbyś oskarzyć tego policjanta o zastraszanie i to skuteczne.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Wrz 2010, 08:56

No na policje nie m co gadac, gorzej z nimi byc nie może , teraz wiem ze zrobiłem bład i tyle. Jeszcze odnosnie ubezpieczenia. Ile dostane wzwyzki??
luki1304
Początkujący

28 Wrz 2010, 09:46

Zależy od ubezpieczyciela. PZU np. podnosi polisę na dwa lata o 5 %. Przynajmniej tak było w zeszłym roku. Link4 np z kolei podnosi na jeden rok o 10%.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Wrz 2010, 09:51

Kubuch napisał(a):Przyjąłeś mandat = przyznałeś się do winy.

Ale w razie czego można się w ciągu bodajże 7 dni z tego oświadczenia (o przyjęciu) wycofać ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

30 Wrz 2010, 18:24

A pytanko jeszcze mam. jak już zdobęde kwitek za kasacje pojazdu i bede chciał iśc do WK zeby go wyrejestrować to tablice rejestracyjne mam brac ze sobą??
I drugie pytanie: słyszałem ze tej ostatniej raty nie bede musiał płacić jeżeli szybko skasuje samochód i możliwe ze jeszcze jakiś zwrot dostane , bo ubezpieczenie mam do kwietnia. Prawda??
luki1304
Początkujący

01 Paź 2010, 07:48

luki1304 napisał(a):Ile dostane wzwyzki??

Sprawdź sobie tabele bonus/malus u swojego ubezpieczyciela. Przykładowe tabele jak to działa są np. tutaj: tabele
Mimo że są to przykładowe tabele, to większość ubezpieczycieli stosuje dość podobne do nich tabele. Na wypadku tracisz najczęściej 2 klasy w górę, więc jak widzisz strata zależy od tego ile masz zniżek. Jak są duże to nie jest źle bo stracisz 10-20%, ale jeśli jesteś świeżym kierowcą i dostaniesz którąś ze stawek zaostrzonych to straty będą bardziej konkretne.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

03 Paź 2010, 17:28

w naszym kraju ubezpieczenie jest na samochod nie na kierowce rozwiazanie wydaje sie banalne......
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel