Witam, z racji pełnoletności mojego samochodu VW Bora 1.9 tdi 115km i coraz to bardziej pojawiających się usterek, rudej zmory w każdym już kącie samochodu. Planuję zakupić nowy(używany) samochód do kwoty 60 tys(+/-10tys więcej ale wolałbym nie).
Na codzień jeżdżę busem nowym Renault Master pokonując tygodniowo 1200-1600 km.
Tak jak w temacie szukam samochodu z naciskiem na komfort
kierowcy oraz pasażerów siedzących z tyłu(z racji, że mało spożywam % często dorabiam za kierowcę). Roczny przebieg osobówki około 8 tys km, głównie miasto 80%, trasa 20%. Stawiam na benzynę do pojemności maks 3-4 litry, diesle odpadają, LPG chętnie ale niekoniecznie. Myślałem nad crossover'ami lub sedan'ikami, vany odpadają, kombi w ostateczności. Najchętniej samochód kilkuletni. Co tu jeszcze mogę dopisać. Myślałem o napędzie
4x4 ew. dołączanym automatycznie z racji że posiadam działkę wysoko w górach(teren piaszczysty, błoto itp). Uwielbiam bajery wszelkiej rozmaitości czy to elektroniczej lub wizualnej, zależy mi też na automacie koniecznie.
Jeżdżąc przez tydzień długie trasy, kiedy już muszę wsiąść do osobówki chciałbym się poczuć jak w ulubionym fotelu, nie mniej miło gdyby ten samochód nie zamulał w razie konieczności wyprzedzania.
Jestem otwarty na propozycje i rozmowę.