Komfortowy samochód do 60 tys

23 Maj 2019, 20:59

Witam, z racji pełnoletności mojego samochodu VW Bora 1.9 tdi 115km i coraz to bardziej pojawiających się usterek, rudej zmory w każdym już kącie samochodu. Planuję zakupić nowy(używany) samochód do kwoty 60 tys(+/-10tys więcej ale wolałbym nie).

Na codzień jeżdżę busem nowym Renault Master pokonując tygodniowo 1200-1600 km.

Tak jak w temacie szukam samochodu z naciskiem na komfort kierowcy oraz pasażerów siedzących z tyłu(z racji, że mało spożywam % często dorabiam za kierowcę). Roczny przebieg osobówki około 8 tys km, głównie miasto 80%, trasa 20%. Stawiam na benzynę do pojemności maks 3-4 litry, diesle odpadają, LPG chętnie ale niekoniecznie. Myślałem nad crossover'ami lub sedan'ikami, vany odpadają, kombi w ostateczności. Najchętniej samochód kilkuletni. Co tu jeszcze mogę dopisać. Myślałem o napędzie 4x4 ew. dołączanym automatycznie z racji że posiadam działkę wysoko w górach(teren piaszczysty, błoto itp). Uwielbiam bajery wszelkiej rozmaitości czy to elektroniczej lub wizualnej, zależy mi też na automacie koniecznie.

Jeżdżąc przez tydzień długie trasy, kiedy już muszę wsiąść do osobówki chciałbym się poczuć jak w ulubionym fotelu, nie mniej miło gdyby ten samochód nie zamulał w razie konieczności wyprzedzania.

Jestem otwarty na propozycje i rozmowę.
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Maj 2019, 12:02

Piszesz
TaTaRaK napisał(a):szukam samochodu z naciskiem na komfort kierowcy oraz pasażerów siedzących z tyłu
dalej
TaTaRaK napisał(a):Myślałem nad crossover'ami lub sedan'ikami, vany odpadają, kombi w ostateczności
więc moim zdaniem od razu musisz odrzucić crossovery ponieważ one z tyłu mają zazwyczaj mało miejsca z zewnątrz wyglądają na spore ale co innego mamy wewnątrz. Zostają nam tak naprawdę sedany i to z segmentu D ewentualnie E ale bardziej stawiam na ten pierwszy.
Mógłbyś jeszcze ocenić jak mocno Ci jest potrzebne to miejsce dla pasażerów z tyłu bo w segmencie D najlepszym wyborem pod tym względem jest Superb jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o ilość miejsca dla pasażerów siedzących z tyłu.
Oczywiście z przodu też jest całkiem nieźle no i można dostać fajną skrzynię DSG. Co do silnika to fajnie jeździ się wersją V6 3.6 i moc jest wystarczająca. Daje też radę 2.0 TSI ale tu trzeba by było sprawdzić silnik czy to ten już po modyfikacjach.

Jak byś potrzebował mniej miejsca z tyłu to ciekawym rozwiązaniem i szybkim jest Volvo S60 z silnikiem T5 który generuje 254KM. Kierowca wygodnie podróżuje tym samochodem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

@Mii - pierwszy SEAT oferowany wyłącznie on-line
    Krótko po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego auta SEAT-a modelu Mii, hiszpański producent wprowadza unikalną wersję swojego przedstawiciela segmentu A – @Mii, który będzie dostępny tylko przy zamówieniu ...