Kto ma pierwszeństwo?

Pierwszeństwo ma:

Auto "A"
1
50%
Auto "B"
1
50%
Razem głosów : 2

19 Maj 2014, 13:45

Cześć, witam wszystkich, to jest mój pierwszy post na tym forum:)
Proszę Was o waszą opinię kto na tym skrzyżowaniu ma pierwszeństwo: czy jest to auto A, czy też B. Dla mnie sprawa wydawała się jasna, ale ostatnio ktoś poddał w wątpliwość moją wiedzę podpierając się "ekspertem" z policji.
Wiem że temat nadaje się na kurs prawa jazdy, ale ja sam zgłupiałem i chciałbym poznać opinię innych kierujących.
pozdrawiam
Zdjęcie
tevionik
Obserwowany

Auto: fiat 126p

19 Maj 2014, 22:47

Co to jest za skrzyżowanie? Podaj miasto i ulice - trzeba to zobaczyć na google maps, to nie wiemy jaką ulicą porusza się A - czy jest to jakaś droga osiedlowa, czy inna. No i jakie jest oznakowanie dla A.
Zastanawia mnie ta linia P14 przed A. Bo przed sygnalizatorem to rozumiem. Ale przed A?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Maj 2014, 07:31

To jest Gdańsk, skrzyżowanie Kartuskiej z Ciasną (obydwie drogi "miejskie"), ale fotka pochodzi właśnie z google maps, więc nie wiem czy coś więcej tam się da zobaczyć.
Wracając do tematu: ja właśnie zawsze patrzyłem na linię warunkowego zatrzymania, bo sygnalizator jest tam jeden i to nie kierunkowy i w związku z tym że linia jest na obydwu pasach to siłą rzeczy dotyczy on obydwu pasów, tak więc jeśli jest czerwone światło to stoją wszyscy, zarówno jadący prosto jak i skręcający. I w tym momencie wyjeżdża B, a więc na czerwonym pierwszeństwo ma B.
pozdro
tevionik
Obserwowany

Auto: fiat 126p

22 Maj 2014, 09:42

No i wszystko jasne - na ulicy Kartuskiej przed skrzyżowaniem stoi znak D1 ( droga z pierwszeństwem przejazdu ). Na ulicy Ciasnej stoi znak STOP. Światła są dla przejścia dla pieszych, a nie dla ruchu samochodów na skrzyżowaniu. Linia warunkowego zatrzymania na ulicy Kartuskiej nie dotyczy skrzyżowania tylko przejścia - jeżeli dla pieszych jest sygnał zielony, a dla samochodów na Kartuskiej jest sygnał czerwony, to samochody na Kartuskiej powinny się zatrzymać na tej linii - nie wolno zatrzymywać się przecież na skrzyżowaniu, więc linia warunkowego zatrzymania jest przed skrzyżowaniem. Tak więc samochody na Kartuskiej mają pierwszeństwo przed tymi na Ciasnej. Nawet, jakby na Kartuskiej świeciło się czerwone i samochody zatrzymują się na linii warunkowego zatrzymania przed skrzyżowaniem, to samochody z Ciasnej nie mają najmniejszego prawa wjeżdżać przed samochody stojące na Kartuskiej - zatrzymywałyby się wówczas przed sygnalizatorem na skrzyżowaniu, a jak pisałem wcześniej jest to niedozwolone.
A więc w sytuacji na zdjęciu samochód B nie ma prawa wjechać przed stojące samochody na Kartuskiej.
Oprócz tego na ulicy nie ma namalowanej linii warunkowego zatrzymania przed przejściem, jak to jest namalowane na zdjęciu - w rzeczywistości jest tam tylko jedna linia warunkowego zatrzymania - przed skrzyżowaniem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...