Które auto wybrać???? HONDA HRV, Qudi q3, q5, Hyundai Tucson

24 Maj 2025, 19:18

Przymierzam sie do kupna auta, budzet do 10tys funtow, mieszkam w Anglii, Rozwazam Audi q3, Audi Q5 roczniki 2013-2015 lub Honde HRV 2015-1018. Do tej pory mialem Honde Civic i jestem mega zadowolony dlatego rozwazamy kolejną honde. Ale to ma byc tez auto na trase do Polski, full załadowowany, bagaznik dodatkowy na dachu i obawiam sie, ze silnik w tych HRV 1.5 w benzynie moze nie byc wystarczajacy mocny. Audi z kolei ma 2.0 ale sa zdecydowanie drozsze od Hondy czy Hyundaia. Hyundai to silnik 1.6. Za Audi trzeba zaplacic 10tys funtow z przebiegiem 70-90tys mil. Honde kupie za 8-10 ale roczniki 2016-2017 i mniejszy przebieg 50-70tys, Hyundai natomiast 7-9tys w zaleznosci od wyposazenia, z przebiegiem podobnym do Hondy. Nie znam sie zupelnie na samochodach. Dzis bylismy ogladac Honde i w porownaniu z Civiciem wydaje sie slabsza wiec nie wiem jak sobie poradzi taki silnik na autostradzie na dluzszym dystansie. Potem mialem umowione ładne Audi Q5 - ale klient wzial zanim dojechalem. Audi bylo sprowadzone z Japonii. Co doradzicie ?
kosmal
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

24 Maj 2025, 19:58

Parę lat temu przymierzałem się do Hondy HRV(1,5 130KM) i przyznam szczerze, że mnie nie zachwyciła- głośna, ciasna i droga. Za podobną kasę dostałem ofertę na Outlandera, który jest autem o klasę wyżej. HRV do miasta jeszcze ujdzie, w trasie hałas może być zbyt uciążliwy.
Tucson jest i cichszy i przestronniejszy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Maj 2025, 21:33

Q3 jest bardzo ciasne w środku, w porównaniu do Civica będzie to spory downgrade (byłby takowy nawet w porównaniu do mniejszego Jazza)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2025, 13:24

Q3 bardzo ciasne w środku? No to bardzo ciekawe :naughty:

Cena audi pokazuje jak dobrze trzyma cenę, sam rozważałem zakup Q3 dla mojej kobiety, finalnie trafiła się Q5 ale można zaobserwować że praktycznie ceny tych aut się zatrzymały i "tanio" są jedynie trupki i ubogie wersje.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Maj 2025, 15:23

Audi trzeba trafić dobre i w dobrym stanie takie o które ktoś dbał bo można popłynąć przy naprawach z gotówką. Jednak jak znajdziesz fajny egzemplarz to na pewno będziesz zadowolony. Miejsca Ci wystarczy na tyle na ile potrzebujesz. Ja bym tu jeszcze rozważył Tucsona bo to bardzo ciekawe auto i na pewno będzie sporo nowsze rocznikowo w tym samym budżecie od Q3.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Maj 2025, 15:36

A doradzcie mi prosze. Nie mam pojecia o autach, opieram sie jedynie na opiniach znajomych, ktorzy doradzili mi by odrzucic Audi Diesla. bo tam ma sie co psuc, dwumasy, wtryski jakies pdfy czy inne rzeczy...ale opinie sa podzielone i czesc ludzi jednak zachwala Diesla, twierdzac ze w dzisiejszych czy 10 letnich benzynach tez ma sie co psuc, turbiny itd. Odrzucilem od razu Diesla ale moze nieslysznoe? poprosze o jak najwieksza opinie ludzi
kosmal
Nowicjusz

30 Maj 2025, 15:58

Problem w tym że w autach niemieckich wszystko jest wrzucane do jednego wora a samych 2.0 jest pewnie z 5 jak nie więcej rodzajów, zależy jak trafisz ale to jak i w każdej marce. Jeżeli chodzi o auta niemieckie nawet bym się nie zastanawial nad benzyną, tylko 2.0Diesel
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Cze 2025, 11:24

Kao napisał(a):Jeżeli chodzi o auta niemieckie nawet bym się nie zastanawial nad benzyną, tylko 2.0Diesel
Tu faktycznie dobrze jest się zastanowić na dieslem nawet można pomyśleć o DSG ale tej z 6 przełożeniami bo wypada lepiej pod względem trwałości od nowszej 7 biegowej.

Nowsze benzyny dzisiaj potrafią być również problematyczne i to nie tylko te z koncernu VAG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Cze 2025, 13:44

Kao napisał(a):Jeżeli chodzi o auta niemieckie nawet bym się nie zastanawial nad benzyną, tylko 2.0Diesel

A dla mnie i tak wszystko rozpoczyna się od świadomości tego co może Cię spotkać finansowo przy dieslu w tym przypadku już z jakimś nalotem i bez gwarancji i przy benzynie tu będzie TSI. Oba te auta połączy DSG :mrgreen:

Prosty przykład jak ostatnio mój kolega szukał 3,0 V6 za 35k.pln.naświetliłem iż może spodziewać się tego i tego a potem tego z łącznym kosztem wszystkich teegesów 10-15k.pln.. i od razu wysupłał kasę na opcję tego samego auta bez teegesów ale droższą o 5-10k.pln.nie licząc na to że akurat jemu się powiedzie albo "tylko" naprawi.

I tu nie mówię o jakiś wielkich remontach ale często o zwykłym serwisie który należ się danemu autu jak psu buda :D

Tu diesel ma przewagę że z miejsca się oszczędza na paliwie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Cze 2025, 22:30

Siema

Zakupilem ostatecznie Hyundaia Tucsona 2016r. Jestem jednak zoltodziobem w motoryzacji, nigdy mnie jakos auta nie interesowaly i potrzebuje pomocy. CZy moglby ktos wyjasnic oznaczenia tych przyciskow ??
Wiem, ze pierwszy to wspomaganie kierownicy, sportowe lub normalne.
kosmal
Nowicjusz

08 Cze 2025, 08:30

Ogranicznik prędkości przy zjeździe z góry
Wyłącznik start stop
Wyłącznik czujników parkowania
Kao
Moderator
Awatar użytkownika