Kupno Mercedesa W204

12 Mar 2019, 21:17

Witam wszystkich,
poszukuję dla siebie auta. Od zawsze byłam fanką marki mercedes i w oko wpadła mi C klasa w204. Interesuje mnie silnik tylko benzynowy w automacie (1,8?), z wyposażenia jest dla mnie istotna nawigacja. Rocznik nie starszy jak 2010. Czy z budżetem 10 000 - 10 500€ można kupić fajne, zadbane auto z tego modelu? Dodam ,że auto chce zakupić na terenie Niemiec i tutaj tez zarejestrowac. (Mieszkam w Niemczech)
Czekam na wasze opinie o tym aucie.
Pozdrawiam :)
Lon23
Obserwowany

14 Mar 2019, 01:04

Auto godne polecenia, jeżeli kupisz pewniaka z niedużym przebiegiem to jeszcze pocieszysz się bezproblemową jazdą, napewno trzeba weryfikować co się dzieje z rozrządem bo to słaby punkt silnikow r4 z kompresorem i turbo. Łańcuch rozrządu się rozciąga a zaniedbany uszkodzi koła zębate które są dość drogie. W mercu na pochwalę zasługuje skrzynia automatyczna , bardzo przyjemnie pracuje w sumie nawet niewyczuwalnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Mar 2019, 17:32

Dziękuję za odpowiedź.
A co Pan sądzi o tej ofercie?

[link do AutoScout24 wygasł]

Pytać o VIN, czy w Niemczech się tego raczej nie sprawdza?

[link do AutoScout24 wygasł]

VIN WDD2040451A327156
Lon23
Obserwowany

20 Lis 2019, 10:14

podepnę się pod temat, obecnie zachorowałem na Merca :)

mimo, że jeżdzę 90% w okół komina to chciałbym, aby ten samochód się odpychał, stąd celuję w większe jednostki benzynowe. Wnętrze chciałbym na wypasie, wiadomo - problem w tym, że samochodem jeździłem jedynie jako pasażer.

Jak z niezawodnością benzyniaków? na co zwracać uwagę?

podsyłam link, jeśli ktoś kto się lepiej zna zweryfikował czy jest sens interesować się tym akurat modelem (wiem, że to pierdogadka w ogłoszeniu, ale tak wygląda każde :) )

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dzięki z góry za odpowiedzi, już nieraz mi pomogliście :)
adamstef
Nowicjusz

Auto: Toyota Avensis 2000
Silnik: 1600
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lis 2019, 10:55

podbijam :)
adamstef
Nowicjusz

Auto: Toyota Avensis 2000
Silnik: 1600
Rok produkcji: 2000

25 Lis 2019, 13:31

Popraw link, bo chyba coś nie działa.
Jeśli chodzi o benzyniaki to tak jak wyżej - najpewniejszy jest stary 1.8K. ma słaby łańcuch, ale oprócz tego żadnych znaczących wad.
Co do 3.0 V6 to tutaj sama cena zakupu jest dużo wyższa. Tu masz więcej o tym silniku:
https://www.auto-krak.pl/auto-krak/mech ... -wirowymi/
Z tego co pamiętam to w 3.0 był poprawiony rozrząd (a w zasadzie walki wyrownowazajace), najbardziej problematyczny jest 3.5 CGI (wtrysk bezpośredni).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

27 Lis 2019, 12:46

Mam W240 i powiem Ci, że warto wydać kasę na mercedesa z tego modelu. U mnie było tak, że kupiłem go w Poznaniu i od razu sprawdzałem w ASO W........ Rocznik 2015, więc troszkę zapłaciłem za auto, ale generalnie warte swojej ceny. Jeśli chodzi o wybór benzyna czy diesel to moim zdaniem na benzynie będzie lepiej, nie zauważyłem żadnych wad w swoim samochodzie, które jest właśnie na benzynę. A też miałem trochę dylemat czy kupić mercedasa na benzynę czy diesel. Także jak najbardziej warto spoglądać na te modele na benzynę.
Ostatnio edytowany przez mike, 30 Lis 2019, 00:35, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Andr761
Nowicjusz

27 Lis 2019, 13:56

Diesle 2.2 z początku produkcji (OM646) są jak najbardziej godne polecenia. Gorzej z tymi nowszymi z łańcuchem rozrządu z tyłu.
Diesel 3.0 to też ciekawa opcją, ale tutaj sam serwis będzie drogi
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

27 Lis 2019, 15:36

Ossy napisał(a):Diesel 3.0 to też ciekawa opcją, ale tutaj sam serwis będzie drogi
czy ja wiem czy taka ciekawa opcja, przy wyższych przebiegach to już tylko mega koszta, weźmy sobie chociaż wtryski piezoelektryczne, niech to Ci sądzę i jesteś lżejszy o prawie 10 tys

Interesował bym się silnikami r4, są trwałe i nie przysparza wielu problemów.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4