Land Rover Freelander

31 Maj 2008, 13:06

Witam ;).

Odrazu mówię, że jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o terenowe samochody.

Dotychczas jeździłem tylko osobówkami które na byle kopce piasku zostawały :).

Zainteresował mnie Land Rover Freelander wiem, że to nie auto terenowe ale w 80% będzie używane na drogach publicznych a reszta do jazdy po leśny i łąkowych drogach gdzie niestety ale nie mam szans wjechać osobówką (ford mondeo).

Chciałbym się dowiedzieć coś o modelu
Freelander 2000r 1.8 benz 120 km

awaryjność - (nie chcę aby częściej stał u mechanika aniżeli jeździł :) )
dostępność i ceny części oryg/zamienników
spalanie
blacha/zawieszenie itp :)

Zastanawiam się też czy nie kupić Freelandera z instalacją gazową
ewentualnie takowej zamontować.

Z tego co wyczytałem to jest w miarę godne uwagi autko...
tylko martwię się o tą magiczną skrzynkę rozdzielczą , często przewija się w postach (hamowanie samochodu przy pełnym skręcie)

Ile może wynieść naprawa tego ustrojstwa ? żeby nie okazało się, że możnaby kupić drugi samochód :D.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie freelandera?
AtomBoy
Nowicjusz

02 Cze 2008, 09:29

żyje ktoś na tym forum?
AtomBoy
Nowicjusz

03 Cze 2008, 09:29

sezon rajdów offroadowych w pełni, mniej mamy czasu na buszowanie w necie :wink:

jak kupić auto 4x4 masz opisane w przyklejonym temacie na górze strony.
poza tym Frelki to sympatyczne autka ale.... są to typowe SUV-y, nie nadają się w teren. z awaryjnością u nich jest jak z każdym innym autem, będziesz dbał to będzie OK, nie będziesz reagował na symptomy usterkowe to autko będzie się psuło. :wink:
wiesz jak jest... metoda naczyń połączonych - jedna część się zepsuje i zaraża kolejne.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

03 Cze 2008, 12:09

Czytałem czytałem :) chyba całe forum już hehe.

Wszystkie moje samochody były w idealnym stanie jestem bardzo wyczulony na tym punkcie po tym jak porzyczyłem od znajomego samochód i pojechałem nim nad morze.... masakra kilka razy się zepsuł a w drodze powrotnej do krakowa zepsuł się tak, że lawetować go trzeba było ;-/

No to chyba postanowione.. mam nadzieje, że uda mi się dorwać w dobrym stanie Freelanderka.
Wiem, że to auto nie poradzi sobie z trudnym czy nawet ze średnim terenem :)

Głównie ma służyć w miejście i co weekend wypad gdzieś gdzie nie ma już asfaltu :).

Mój ojciec kiedyś jeździł starym ARO - mialem wtedy co prawda ledwie 14 lat ale tak go poprzerabiał że niektórzy byli w szoku co auto potrafiło zwłaszcza Ci co znają się w temacie. Istny czołg :)

No i wydaje mi się, że powoli połykam bakcyla :D geny? moje mondeo również jest nieco przerobione hehe z 1.8 i 115 ps przerobiony na 200ps :D (ale bez wiejskiego tunningu heeh).
Dobra .. dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam i życzę.. nie urwania koła :P
AtomBoy
Nowicjusz

24 Lip 2008, 19:16

witam,co do FREELANDKA,posiadam właśnie takiego już pewien czas,co do tego że autko to nie poradzi sobie w terenie to jesteście troszeczke w błedzie,nie jest to HUMMER!ale jego prześwit+wspaniały mechanizm 4*4+reduktor=daje naprawde duże możliwości(testowałem go w rozmaitych warunkach)jest dobże!Teraz spalanie to na czym troszeczke sie zawiodłem i żałuje że nie wybrałem mocniejszej jednostki jaką jest 2,5-1,8 potrafi spalić w mieście do 16 litrów!!!! na trasie najniżej to 8,5 średnia 11-12 nie ładnie!,co do awaryjności to nic takiego strasznego najczęściej to poduszka tylna dyferencjału(nieprzyjemne stuki przy ruszaniu i zmianie na drugi bieg)potrafi przeciekać nagrzewnica(naszczęście naprawia to ten specjalny klej gdzie kupisz go na każdej stacji paliwowej)No i najbardziej bolesny moment,czyli części zamienne(nawet te podstawowe są bardzo drogie!)ale jeżeli masz znajomych w Anglii to kupujesz wszystko za grosze(dosłownie)można też kupić części z ebay.uk-płacąc przy tym kontem PAYPALi po sprawiw,aha może krutka wersja pali troszeczkę mniej,ja posiadam długiego i jest jak jest,ogólnie jestem w 100% zadowolony,pozdrówka i powodzenia!!!
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: pomorskie

25 Lip 2008, 07:55

boss.007 napisał(a):co do tego że autko to nie poradzi sobie w terenie to jesteście troszeczke w błedzie,nie jest to HUMMER!ale jego prześwit+wspaniały mechanizm 4*4+reduktor=daje naprawde duże możliwości(testowałem go w rozmaitych warunkach)jest dobrze!

proszę Cię... :wink:
tu sie mówi o takim terenie:
http://picasaweb.google.pl/monbut77/Bob ... 5014542210
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...

25 Lip 2008, 11:07

Witam,wiem o czym się mówi to co pokazujesz zakrawa na auta przerobione tkz offroad,chociaż posiadałem kiedyś patrola (seryjnego)co całkiem fajnie pokonywał takie bagienka :lol: ,tu chodzi o to że chłopak szuka auta na ulice i do lasu,ale da się też tym zrobić więcej!!! :idea:
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 11:21

teren to teren. czyli terenówki seryjne plus przerobione. błoto, woda, trawersy, koleiny itp. :wink:
a suvy to przede wszystkim asfalt i sporadycznie szuter czy inne polne drogi. nie w teren bo się nie nadają.
frelek to suv więc.... nie ma co rozdzierać szat :lol:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 12:04

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

szuter i inne polne drogi he he... 8)
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 12:17

boss.007 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=5bsGxrxluoY
szuter i inne polne drogi he he... 8)

kilka krótkich i twardych podjazdów terenem nazywasz?
frelek jest bardzo sympatycznym, ładnym i wygodnym samochodem. i kiedyś kupię takiego żonie.
ale w teren się nie nadaje:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 12:43

widze że dalej nie rozumisz,chodzi o to że poradzi sobie też z więkrzym znieśeniem czy też bezdrożem a ty ciągle trzymasz się formuły terenowy!!!
ok jest suvem ale daje rade kup to zobaczysz...
RAZEM DAMY RADE!!!
boss.007
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lip 2008, 14:19

wiem, że jesteś zachwycony autem i jego możliwościami. tak trzymaj. ale sam napisałeś, że frelek radzi sobie w TERENIE. powtarzam, że w dziale aut terenowych, teren to offroad. a tu frelek sobie nie radzi.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika