Lanos bierze olej

25 Maj 2009, 20:10

Witam tym razem problem ma mój znajomy który posiada lanosa 1,5 8V SOHC 85 koni rocznik 1998r. samochód po dużym serwisie , gość oddał auto na warsztat , wymieniono między innymi, zawieszenie komplet przód + tył, rozrząd kompletny + uszczelka pod głowicą i sama głowica była oddana do "planowania" - zawory w głowicy powymieniane. Przed "naprawą" silnik się pocił ale w stosunku rocznym wystarczyło dolać ok.10 ml . oleju . teraz nic nie cieknie - od wymiany przejechane ok 5 tys. oleju strasznie ubywa już dolane ok .1 Litra - nigdzie nie cieknie olej , nigdzie się nawet nie poci ... w samochodzie jest LPG - wymieniony nie dawno również parownik/reduktor. moje pytanie co może powodować utratę oleju ??? dlaczego tak dużo oleju ginie skoro nic nie cieknie ???
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

25 Maj 2009, 20:29

Sprawdzić uszczelniacze zaworowe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Maj 2009, 21:46

PhantomASA1 napisał(a):Sprawdzić uszczelniacze zaworowe.

wymienione razem z zaworami .... w warsztacie gdzie gość podobno specjalizuje się w planowaniu głowic ....
adam-and1
Aktywny

25 Maj 2009, 22:49

A dym jakiego koloru ma po zimnym rozruchu?
stasiowski121

26 Maj 2009, 09:20

stasiowski121 napisał(a):A dym jakiego koloru ma po zimnym rozruchu?

hmmm normalny .... jak w każdym innym aucie ... tylko, że auto wydobywa z siebie dymek prawie cały czas cały czas .... czy zimne czy ciepłe - postaram się to nagrać i gdzieś wrzucić ... - dodam, że ten dymek na ciepłym silniku jest zimny ! silnik nawet po trasie ok. 150 kilomterów jak przyłoży się rękę do wydechu to zimne powietrze dmucha ... co jest max dziwne ..
adam-and1
Aktywny

26 Maj 2009, 11:34

Ale samochód musi brać olej, jeżeli bierze poniżej 1l /1000 km to nie ma się co przejmować... Nic dziwnego że po 5 tys. wział ten 1l to i tak mało. To nie możliwe żeby przez cały rok zjadł 10ml oleju- wtedy to jest katastrofa bo znaczyłoby że cieknie benzyna do oleju.
O żesz ty kur..., w chu.. jeb.. twoja mać!!! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął.
wolfenstein
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...

26 Maj 2009, 13:08

wolfenstein napisał(a):Ale samochód musi brać olej, jeżeli bierze poniżej 1l /1000 km to nie ma się co przejmować... Nic dziwnego że po 5 tys. wział ten 1l to i tak mało. To nie możliwe żeby przez cały rok zjadł 10ml oleju- wtedy to jest katastrofa bo znaczyłoby że cieknie benzyna do oleju.

nie zgodzę się z tą tezą .... mojego lanosa mam od nowości i nigdy aż do dziś nie brał oleju od wymiany do wymiany zawsze tyle samo ... przebieg na dzień dzisiejszy 88 tys. wymieniam 2 razy w roku olej . 10W40 Lotos półsyntetyk. mam silnik w nim 1,5 16 V 100KM - wykorzystuję go tylko do jazdy po mieście (dojazdy do pracy - mam LPG) .
Zaś Lanos kolegi 1,5 8V 85 KM rok 98 bierze olej - jednak przed serwisem gdzie oddał auto nic takiego miejsca nie miało .. fakt faktem pocił się lekko silnik ale nie ubywało więcej niż 10 ml no ... pół rocznie ;-) ale nie więcej .... dlatego też zadałem to pytanie .... bo jest to dla mnie dziwna sprawa ..

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 15:46 ]
hmm tak ma marginesie .. dziś na "trzęsawisku" w serwisie strzelił prawy przedni amortyzator ... lewa strona 60% prawa 40% - to też było wymieniane czy to wina źle założonego amortyzatora ?? czy po prostu wadliwa część ?? - przyznaję, że w miejscu gdzie te części były kupowane to już nie pierwszy raz gość oddawał części na reklamacje ...
adam-and1
Aktywny

26 Maj 2009, 19:58

Ja również się absolutnie nie zgadzam.

Mi od dwóch lat nie ubywa w silniku oleju i nic się nie dzieje. Nie każdy samochód bierze olej. Jeśli nie ma wycieków a oleju nie ubywa to niestety ale muszę to powiedzieć że nie każdy silnik bierze olej. Teraz mam T4 TDI i nie bierze, wcześniej Mondeo 1.8 TDI i też nie brało, no może pod koniec jak miał słabe sprężanie i pierścienie do wymiany.

Ostatnio przez te Wasze wypowiedzi pojechałem na warsztat żeby to sprawdzić i ogólnie w jakiej kondycji jest motor i co się okazało?
Silnik jest szczelny, nic się nie leje, test na hamowni pokazał 148,5 konia na 150 które powinien mieć.
Mechanik powiedział mi tak "Zmieniać części eksploatacyjne, lać ropę i do miliona ma dociągnąć".
stasiowski121

26 Maj 2009, 22:08

Dlaczego napisalem by sprawdzić te uszczelniacze?!Robione było tylko przy głowicy ,nic więcej ,przed tym brał oleju mniej ?!To co innego może być jeśli nie uszczelniacze zaworowe?!Następna rzecz to tak jak kolega napisał ,1 l na 5 kkm to nie jest dużo ,mieści się w normie,gdyby brał ci litr na 1000 km to mogłbyś się martwic.Może zmieniłeś styl jazdy ,długie trasy itd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Maj 2009, 22:33

PhantomASA1 napisał(a):Dlaczego napisalem by sprawdzić te uszczelniacze?!Robione było tylko przy głowicy ,nic więcej ,przed tym brał oleju mniej ?!To co innego może być jeśli nie uszczelniacze zaworowe?!Następna rzecz to tak jak kolega napisał ,1 l na 5 kkm to nie jest dużo ,mieści się w normie,gdyby brał ci litr na 1000 km to mogłbyś się martwic.Może zmieniłeś styl jazdy ,długie trasy itd.

tzn to nie mój lanos - to po pierwsze tylko lanos kolegi - mój lani nie bierze oleju ;-) na szczęście. a czy gość zmienił styl jazdy - raczej nie .... ale zastanawiam się czy aby gość który wymieniał te wszystkie pierdółki na głowicy czy zrobił to fachowo tylko teraz jak mu to udowodnić ?
adam-and1
Aktywny

01 Cze 2009, 12:07

Skoro bierze olej to musiał przegżać silniki. A to że silnik się poci to w lanosach normalka .Zamiast planować głowicę to taniej by dostał silnik po małym przebiegu
M;jarecki
Nowicjusz

Miejscowość: puławy

01 Cze 2009, 14:12

M;jarecki napisał(a):Skoro bierze olej to musiał przegżać silniki. A to że silnik się poci to w lanosach normalka .Zamiast planować głowicę to taniej by dostał silnik po małym przebiegu

na pewno silnika nie przegrzał ! - czujnik temperatury wymieniony również - ciecz chłodzącą zawsze gość sprawdzał . poza tym planowanie głowicy to koszt ok. 200 zł razem z wymianą uszczelniaczy - nadal uważasz że gość dostał by taniej kupić silnik 1,5 SOHC ??
adam-and1
Aktywny

01 Cze 2009, 20:27

Musi byc cos zle zmontowane, bo wczesniej bylo dobrze, a po wymianie czesci zamiast lepiej to jeszcze gorzej niz bylo przetem, dziwne.
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

02 Cze 2009, 15:15

dawidbn napisał(a):Musi byc cos zle zmontowane, bo wczesniej bylo dobrze, a po wymianie czesci zamiast lepiej to jeszcze gorzej niz bylo przetem, dziwne.

no ameryki nie odkryłeś :P heh podejrzewam, że coś gość od planowania głowicy spie...ył - pewnie źle lub nieudolnie wymienił zawory i uszczelniacze tylko jak mu to udowodnić .... ?? bo raczej rozrząd nie ma z tym nic wspólnego ....
adam-and1
Aktywny