Lanos problem po zmianie kół

22 Kwi 2007, 09:39

Witam,
Po krótce opiszę historię:
Latem zeszłego roku jeździłem na alumach 15 calowych z oponami 195x60. Następnie na zimę założyłem stalowe felgi z zimówkami (normalny rozmiar felgi 14 i guma 185/65. Aktualnie założyłem ponownie alumy, tyle że ze względu na zużycie opon zamieniłem tył z przodem. I co? I odnoszę wrażenie że auto jest jakby hamowane...jakby coś tarło i powstrzymywało przed jazdą. Do tego jest głośno. I nie mam pojęcia co to może być? Coś z piastami? Łożyska? W mechanice samochodowej nie jestem za dobry więc nie mam pojęcia o chodzi...:(
kissinger77
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 22 Kwi 2007, 09:49

jakies dźwięki :?:
    ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
    misiekemeryt160
    Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

22 Kwi 2007, 10:03

Jest to ciągły szum coraz głośniejszy im szybciej jadę. Jednak najbardziej słyszalny podczas wyhamowywania jak silnik schodzi z obrotów i nie zagłusza. Jest to po prostu coraz głośniejsze "buuuuu..." Czy może to być spowodowane tym, że opony przełożone na przód mają bieżnik w super stanie? I w ogóle jakby ciężej mi się ździebko skręca.
    kissinger77
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

22 Kwi 2007, 10:09

sprawdx stan łożysk i przedewszystkim kontrola zbierzności
    ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
    misiekemeryt160
    Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

22 Kwi 2007, 18:10

Piszesz że przed założeniem zimówek było dobrze . No to załóż te alumy tak jak było w zeszłym roku . Jak będzie oki to czepiaj się opon , a jak dalej to samo buczenie to szukaj w łożyskach . A i sprawdż ciśnienie powietrza .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
      BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...
      Bugatti T40 to już ponad 80-letni zabytek
      Przedwojenne Bugatti T40 Macieja Pedy. Samochody od zawsze zajmowały specjalne miejsce w sercach jego rodziny. W 1968 roku ojciec Macieja zakupił pierwsze auto zabytkowe – Studebakera, w którym zakochał się od ...