LR Freelander - zablokowany napęd 4x4

02 Lut 2010, 13:58

Prorok78 napisał(a):ma staly 4x4 poniewaz obie osie sa spiete ze soba (za pomoca sprzegla wiskotycznego wlasnie)
raczej są spięte wałem napędowym po środku którego jest wisko :P
Prorok78 napisał(a): i nie ma zadnego komputera ktory by tym sterowal...
zgadza się

Prorok78 napisał(a):Ja z kolei zastanawiam sie co ma piernik do wiatraka tzn co ma TC do sprzegla wiskotycznego??
racja mój błąd
Prorok78 napisał(a): TC wykrywa uslisg poszczegolnych kol (kazdego z czterech z osobna) i przyhamowujac je odpowiednio poprawia trakcje...
tu chyba nie do końca TC tyczy się przedniej osi bo za zwiększenie momentu na tylne koła (w momencie przyblokowania jednego lub uślizgu) odpowiada dyfer
Prorok78 napisał(a): Zreszta o dzialaniu TC jestes informowany kontrolka na zegarach i slychac wyraznie jak ona pracuje (bardzo podobny dzwiek do dzialania hamulca zjazdowdego)...
fakty słychać ale dźwięk jest inny niż przy HDC bo HDC korzysta z absu - hamuje, a TC przyśpiesza. Co do reszty masz rację. Mój błąd, moja pomyłka.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

05 Lut 2010, 11:01

dzięki wszystkim za wypowiedzi te bardziej i mniej fachowe - trochę mi pomogły !

rozwiązałem swój problem - sprawdziłem wszystkie czujniki abs , kontrolki , wyrównałem powietrze w kołach i założyłem wał co mi mechanicy usunęli i narazie jest ok

zamykam temat.
monax83
Nowicjusz

Miejscowość: www

06 Lut 2010, 15:15

motorro napisał(a):
Prorok78 napisał(a):freelander MA naped 4x4 na stale

otóż mój drogi nie ma stałego napędy 4x4. Tył jest załączany przez komputer kiedy przód traci przyczepność.

monax83 napisał(a):ciągle świeci się kontrolka TC i do 50km/h jeżdzi się super a powyżej tej prędkości okropnie

sprecyzuj jaka to jest okropność. jak słyszysz że ci coś "jakby" bije w podłogę to może masz tylko podpory wału do wymiany.

no nieeeee znowu???? Przeczytaj ten temat od pierwszej strony... nie chce mi sie znowu wyjasniac.. i to w tym samym watku....:( JAKI K...WA KOMPUTER?????

edit: ehh pokazlo mi stary post jako ostatni stad ta odpowiedz :):)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

09 Lut 2010, 21:54

Witam
W dieslu napęd na tylną oś jest załączany przez sprzęgło "wiskoze" i w benzynce jest raczej to samo chyba że w LR F II jest inaczej
Co do TC to możesz miec uszkodzony jakiś czujnik
Z tego co wiem TC jest podłączone do ABS więc odradzam jazdę z uszkodzonym TC
edit. coś się pierniczy troszkę strona na forum/nie wyświetliło mi ostatnich postów/
widzę że temat rozwiązany
pozdro
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999