Mercedes-Benz G 240,250 Wolf

02 Lis 2009, 20:28

Witam wszystkich, Mam pytanko o samochodzie Mercedes-Benz G 240,250 Wolf jest to wojskowy samochód.W tym temacie jestem całkowicie zielony.A interesuje mnie te autko i prosze bardzo o opinie tego samochodu.Z góry dzieki.
grzegorz95k
Nowicjusz

Miejscowość: B-rd

03 Lis 2009, 09:17

bardzo fajne dzielne w terenie auto, 2 blokady robią swoje :wink: słąby silniczek rekompensuje wolnymi przełożeniami w moście, jak na Gwagena całkiem oszczędny :mrgreen: na asfalcie jest to samochód do toczenia jeśli oczekujesz osiągów to się zawiedziesz, styl jazdy emeryt na prochach :mrgreen: za to nie interesuje cię po czym jedziesz :mrgreen: cena zakupu jak i serwisowania na dobrych częściach nei jest mała, to nie jest samochód dla ludzi którzy wszystko chcą zdrutować za 15 złociszy :evil: oczywiście jest wiele zamienników dobrej jakości ale one niestety też kosztują legenda neistety wymaga nakładów, ale serwisowana odpowiednio będzie wozić Twoje wnuki :wink: rozumiem że samochód z lat `80-`90 (najlepsze)
przy kupnie oprócz wszystkiego co w normalnej terenówce trzeba sprawdzić (weź młotek i obstukaj ramę :mrgreen: ) to przyglądnij się dokładnie działaniu blokad :idea: w razie awarii nie są tanie w naprawie a części w zasadzie tylko oryginał :neutral: silnik musi mieć równą kompresję (nawet jak będzie troche niższa niż powinna ale równa na wszystkich cylindrach to jest ok), skrzynia czy szumi (wrzuć N na reduktorze i pomieszaj trochę biegami na postoju wrzuć 3,4,5 posłuchaj czy nie szumią łożyska) blachą się najmniej przejmuj jest najtańsza w naprawie, a że gelenda jest ciężka głównie przez blachę więc nie powinno być źle :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Lis 2009, 16:35

Dziekuje Ci bardzo :wink: za tak wyczerpujące wiadomości.Widać że na tym forum są ludzie z klasą (wczoraj pisałem na innym forum 4x4 i tam natrafiłem na 3 niemiłych osób które robiły sobie poprostu jaja) Troszke zmartwiło mnie że jest mulisty :sad: na szosie.Bo w rzeczywistości więcej kilometrów zrobię właśnie po szosie a nie po terenie.Zobacz co sądzisz o kupnie tego samochodu :wink:

[link do oferty na Allegro wygasł]
grzegorz95k
Nowicjusz

03 Lis 2009, 17:39

grzegorz95k napisał(a): (wczoraj pisałem na innym forum 4X4 i tam natrafiłem na 3 niemiłych osób które robiły sobie poprostu jaja)
specyfika forum, nie zrażaj się, jeśli to jest to forum o którym myślę, to jest to kopalnia wiedzy wszelakie,j tylko trzeba troche "umysł uwolnić" :mrgreen: bo po 7 stronach kasztanów dostaniesz wszystko co chcesz ;) zresztą przepastne arciwum tamtegoż forum w sferze 4x4 jest na prawde skarbnicą wielkiej wiedzy tylko trzeba się nauczyć z niego korzystać :mrgreen: nie każdy ma tyle samozaparcia :mrgreen: (chyba jednak na inne forum wszedłeś :mrgreen: )

co do wolfa trudno oczekiwać żeby silniczek który ma 76 (2,4) lub 94(2,5) KM zrobił z niego rakiete, 110km/h pojedziesz nim spokojnie tylko nie rozpędzisz się do niego w 15s :mrgreen:
jakby nie było jest to wojskowy model Gelendy więc na prędkość ani na przyśpieszenie nikt tu nie stawiał za to jest trwały i troche lżejszy od zwykłej geli :mrgreen: (choć nie oczekuj że zejdziesz poniżej 2,5t) pamientaj że ma plandeke więc w zimie sauny pod nią nei będzie i garaż wskazany żeby ci z niego fanty nie powychodziły na miasto ;)
co do tego konkretnego jesli mechanika jest w stanie zbliżonym do lakieru na fotach to nie ma sie nad czym zastanawiac ;) jeśli cie dziwi cena za 20 letnie auto to ten typ tak ma :D merce są drogie ogólnie.
z wyglądu ładny ja bym się przejechał zobaczył jak mechanika, wygląda na zadbanego ale na szczegółowy przegląd bym wziął i oblookał z każdej strony :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Lis 2009, 18:06

Ok, wszystko rozumiem ,oprucz tego-( może to głupie ale o co chodzi z obstukaniem ramy mlotkiem?),nie mialem nigdy terenowki a mnie właśnie tylko interesują te z wojska, zbytnio nie mam gdzie robić napraw więc nie kupię Uaza czy Gaza choć cena ich jest przystępna.Też myślalem o VW iltis ale troszkę za małe jak ma mój gust a w cenie Gelandewagena.Pozdrawiam
grzegorz95k
Nowicjusz

03 Lis 2009, 18:32

grzegorz95k napisał(a): może to głupie ale o co chodzi z obstukaniem ramy mlotkiem?
bierzemy młotek wchodzimy pod samochód i napiżdżamy w rame ile wlezie głównie w okolicy mocowania sprężyn (resorów) przekładni kierowniczej (choć tam zwykle lejący się olej konserwuje idealnie) wszystkich wygięć ramy, jak nie daj boże młotek wpadnie nam gdzieś do środka znaczy że ruda zjada rame, a jak zjada to abo rama do naprawy albo na szrot wszystko zależy od miejsca korozji, jeśli rama jest zdrowa od przednich mocowań sprężyn do tylnych mocowań sprężyn przyjmuje się że można ją spokojnie naprawiać jeśli ruda zjadła ramę pomiędzy kółkami, koło mocowań wahaczy to już naprawa będzie droga o ile w ogóle możliwa.
konkludując* im dokładniej obijemy ramę młotkiem/podzióbiemy śrubokrętem tym będziemy spali spokojniej :mrgreen: jak sprzedający nie chce pozwolić obstukać ramy to odpuścić sobie oglądanie dla własnego świętego spokoju

* uwaga trudne słowo :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...

04 Lis 2009, 21:31

Dzięki za wiadomości. :wink: A może wiesz gdzie można zbależć dane technicznae do wersji wojskowej?
grzegorz95k
Nowicjusz

04 Lis 2009, 21:43

grzegorz95k napisał(a):Dzięki za wiadomości. :wink: A może wiesz gdzie można zbależć dane technicznae do wersji wojskowej?

wersja wojskowa technicznie nie różni się od wersji cywilnej prawie wogóle, różnica jest w w nadwoziu :wink:
plandeka derma i takie tam :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Sie 2010, 21:06

pocieszny napisał(a):
grzegorz95k napisał(a):Dzięki za wiadomości. :wink: A może wiesz gdzie można zbależć dane technicznae do wersji wojskowej?

wersja wojskowa technicznie nie różni się od wersji cywilnej prawie wogóle, różnica jest w w nadwoziu :wink:
plandeka derma i takie tam :wink:

Nic bardziej mylnego. Jeśli uważasz, że uszczelnione mosty, uszczelniony silnik, zasilanie 24V to mało to nigdy nie widziałeś Wolf-a.
ubik
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa