Mercedes C 200 silnik 220 CDI problem dymienia z rury

29 Maj 2007, 19:43

Mercedes C 200 - silnik 220 CDI - euro disel)
Kupiłam sobie tego mercedesa, ale okazało się, że poprzedni właściciel usunął katalizator. Mam tylko jeden tłumik - tył. Czy to może powodować większe dymienie (czarny dym) z rury wydechowej?
Poza tym silnik ma normalną moc, nie spala oleju i nie ma przepałów paliwa. :roll:
Ada
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 04 Cze 2007, 11:29

Nie chciałbym robić za wyrocznię, ale raczej czarny dym jest wynikiem niewłaściwie ustawionego momentu wtrysku na pompie paliwa...

No i w dieslach jest normą, że przy redukcji biegu przydymi sobie troszkę. No i jak obroty są za niskie (jazda na zbyt wysokim biegu z niską szybkością) - też może podymiać...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

04 Cze 2007, 17:28

tak jak kolega mowi o ustawieniu momentu obrotowego pompy lub moga byc wtryski.jescze jest jedna rzecz akurat dzisiaj rozmawialem z kolega mechanikemmial podobny broblem tylko przy vw passat 2002 1.9 TDI,okazalo sie ktos wczesniej wyciagal wtryski i uszkodzil oringi nie zmieniajac ich byly lekko uszkodzone nie widoczne dla oka,przez to paliwo dostawalo sie na tloki wiecej niz powinno i dlatego bardzo kopcil sam to widzialem osobiscie.warto sprawdzic.pozdrawiam. :idea:
    misiek
    Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM

04 Cze 2007, 18:23

Dzięki za informacje, chyba jednak muszę się pofatygować do warsztatu. :P
    Ada
    Nowicjusz

04 Cze 2007, 20:59

no niestety z takimi problemami proponuje mechanika sama tego problemu nie rozwiazesz tylko nie daj sie naciagnac,jesli usuniesz ta usterke to zapraszam na forum jestem ciekawy co bylo przyczyna. :arrow:
    wiedza kosztuje.
    misiek
    Początkujący

04 Cze 2007, 21:19

No właśnie usiłuję "znaleźć diagnozę" zanim trafię do warsztatu, żeby mnie nie nacięli.
    Ada
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
      Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

04 Cze 2007, 22:03

moze masz jakiegos kolege po fachu co moze chociaz zerknac,tylko juz te klasy samochodow naprawde wymagaja np.sprawdzenia komputerowego.
    misiek
    Początkujący