Miernik grubości lakieru

24 Sie 2020, 10:43

Dzień dobry, mam na oku auto używane i chciałam żeby sprawdzono grubość lakieru. Czy mierniki z allegro te po 100zl są wiarygodne? Auto jest z komisu, sprzedawca twierdzi ze powłoka na całym aucie jest oryginalna (jest to Mazda 3 z 2014). Mają tam swój miernik, ale czy wierzyć ich własnym pomiarom? Dodam że na okręgowej stacji nie mają miernika, również mechanik w pobliżu tego nie sprawdza. Z góry dziękuję za pomoc
solterka
Nowicjusz

Auto: Renault Modus
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
0

24 Sie 2020, 10:56

solterka napisał(a):Dzień dobry, mam na oku auto używane i chciałam żeby sprawdzono grubość lakieru. Czy mierniki z allegro te po 100zl są wiarygodne? Auto jest z komisu, sprzedawca twierdzi ze powłoka na całym aucie jest oryginalna (jest to Mazda 3 z 2014). Mają tam swój miernik, ale czy wierzyć ich własnym pomiarom? Dodam że na okręgowej stacji nie mają miernika, również mechanik w pobliżu tego nie sprawdza. Z góry dziękuję za pomoc

Pożycz sobie miernik w komisie bo i tak na tym się nie znasz więc sam fakt stwierdzenia lakierowania wyjdzie Ci tak samo na ich mierniku jaki i na Twoim.
Jedyną ważną informacją dla Ciebie będzie czy auto jest ulepione czy nie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

24 Sie 2020, 10:59

na takim mierniku na pewno odczyt nie będzie idealny ale da się wykryć ewentualne zmiany i naprawy. Ja miałem kiedyś (zgubiłem) taki miernik na magnes w formie długopisu, który sprawdzał się dobrze przy nadwoziu metalowym. Ciężko było odczytać precyzyjnie grubość lakieru ale od razu było widać, że w niektórych miejscach jest inaczej niż w pozostałych co dawało do myślenia :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

24 Sie 2020, 11:16

Rokiko napisał(a): co dawało do myślenia

Tia do wielkiego myślenia... komis jak chce Cię załadować w butle to zamówi lakierowanie pod miernik i tyle z Waszego myślenia. A uczciwy otrze wózkiem sklepowym drzwi i ma problem bo naprawi to myśliciel z miernikiem powie że złom a nie naprawi to będzie go drażnić widok rys a przy sprzedaży ... "łolaboga takie szakaradztwa to auto na złom".
I tak się zatacza kółko polskiego idealizmu. Dlatego wszyscy są zadowoleni Mirasy robią nas w ch... a Kowalskie się cieszą bo śledztwo wypadło pozytywnie :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

24 Sie 2020, 12:25

Pozyczyć w komisie, tzn skorzystać z ich miernika? To auto jest właśnie z tego komisu. Mam obawy, że to będzie ustawione jakoś i rezultat będzie taki, jak w opisie w ogłoszeniu:
"Bezwypadkowy, wszystkie elementy nadwozia posiadają fabryczne wartości powłoki lakierniczej."
To to auto, może doradzicie mi jak to sprawdzić? Nie mam znajomego mechanika, który by ze mną pojechał :(
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ogladałam już jedną taka samą mazdę od osoby prywatnej, ale tamta ma przebieg 171 tys..stan idealny (sprawdzałam na stacji diagnostycznej z miernikiem, akurat tam w okolicy 15km dalej była taka stacja, tutaj jest gorzej lokalizacyjnie). A może wziąc tamta z tak dużym przebiegiem? Cena 45 500zł.
solterka
Nowicjusz

0

25 Sie 2020, 12:22

solterka napisał(a):Pozyczyć w komisie, tzn skorzystać z ich miernika?

Ale jakie wnoski właściwie z tego pomiaru chcesz wyciągnąć ? Poza tym dużo nie zmierzysz, bo gro elementów jest z tworzyw, których tani miernik nie złapie. Trzeba by było kupować taki z sondą FNF, która mierzy grubość powłok na podłożach również niemagnetycznych.
Jak już chcesz pożyczać i boisz się przewałów to skombinuj sobie płytkę zerującą lub po prostu płaski kawałek gołej stali węglowej i go zmierz, przed pomiarem karoserii. Dowiesz się wtedy czy nie jest specjalnie skalibrowany.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...
    Nooteboom Trailers - innowacje w DNA
    Uczestniczyliśmy w dniach otwartych zorganizowanych przez Nooteboom Trailers – holenderskiego producenta naczep specjalistycznych wykorzystywanych w transporcie nienormatywnym. W 2016 r. rodzinna od pokoleń firma Nooteboom ...

25 Sie 2020, 20:57

no dobrze ..a pytanie jest inne...

1. czy w ogóle umiesz mierzyć...w jaki sposób to będziesz robić.
2. elementy wymienne takie jak błotniki, drzwi, maska można łatwo zmienić na inne w kolor lub pomalować pod miernik i okaże się że auto miało przygodę a ma lakier niby fabryczny...tak już robią od dawna w balona zawodowi handlarze :lol:
Nawet niektórzy wspawywują elementy też profi pod miernik ..więc i tak trzeba wiedzeć co mierzyć, gdzie mierzyć i wyciągać z tego wnioski.

Wiem że u nas na hasło fabryczny lakier ludzie mają jobca na to i rzucają się jak psy na kiełbasę, no ale czasami wolałbym 1 czy 2 elementy w drugim lakierze a autko w idealnym stanie ...niż rozwaleńucha i złożonego tylko pod miernik dla januszy. :lol:

ludzie są zaślepieni na punkcie lakieru...mechanicznie nieważne czy jest olej w silniku, tego nikt teraz nie sprawdza, (mało kto naprawdę ) ma klima działać i mieć oryg. lakier :lol: takie czasy :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

25 Sie 2020, 21:05

pozatym mazda z linku w historii ma jakąś szkodę i daję rękę uciąć że jest zrobiona pod miernik :lol:
A śpiewka o fabrycznych wartościach lakieru jest tylko doszytą historyjką dla kogoś nieobeznanego w temacie i takim chwytem marketingowym,
Więc żądaj raczej zdjęć tej szkody a nie szukać miernika czy kupować, znaczy kupić i tak sobie warto bo może się przyszłościowo przydać..bo jednak jest to urzadzenie które pomaga przy zakupach.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

26 Sie 2020, 09:17

Oj oj..to moze jednak nie faytgować sie i tam nie jechać..mam drugą na oku, sprawdzoną od prywaciarza, bylam na stacji, wybranej przeze mnie z nią i jest jak nowa niezuzyta. Miernik w niektorych miejscach pokazywal ponad 200 bo autko bylo uderzone z przodu i z tylu (delikatnie, o czym mi wlasciciel powiedzial juz telefonicznie) Jedyne co mnie powstrzymuje to duzy przebieg tamtej - 171 tys..wiem ze przebieg to tylko liczba i najwazniejszy jest stan techniczny ale jednak, ta liczba wyznacza wartosc rynkowa...
Co radzicie mi?
solterka
Nowicjusz

0

04 Wrz 2020, 01:35

sprawdz VIN jednej i drugiej np na autodna

jak sam sie nie znasz to wykup pakiet na jakimś autotesto przyjedzie rzeczoznawca, zrobi Ci oględziny, przejedzie się, pomierzy itp
PawelMisiek
Nowicjusz

0

04 Wrz 2020, 13:02

171 tys. (jeśli prawdziwy) to nie jest duży przebieg
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna