REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Znam dwa samochody z tym silnikiem które z których właściciele są zadowoleni i jeden ma ponad 300tkm. Po 2010 roku miałeś zmodyfikowany silnik 1.6 HDi (DV6D) o mocach 75KM, 92KM, 112KM. Przed 2010 był to 1.6 HDi (DV6) o mocach 75KM, 90KM, 109KM. Ty powinieneś celować w moc 92 Tak jak napisałeś powinna być ona najtańsza w eksploatacji.defens napisał(a):Citroen c4 (ok 2010-2012r)1.6hdi 92km - wiem ze jest bez dwumase i ze stała geometria łopatek w turbinie(podobno jest to plus), a jak to się ma z silnikami 110,115km? Nie ukrywam się wolałbym te mocniejsze (skrzynia 6biegowa) ale jak z eksploatacja?
Najlepiej takim samym jak w C4defens napisał(a):Czwarta opcja Ford c-max tylko z jakim silnikiem?
Fordy ogólnie są tanie ale silniki diesla potrafią być problematyczne choć zdarzają się egzemplarze które nie sprawiają problemów. Moim zdaniem najlepiej tu szukać silnika jak już chcesz diesla to sprawdzi się jednostka wysokoprężna 2.0 (DW10 16V) to ta z współpracy z koncernem PSA.defens napisał(a):Czwarta opcja Ford c-max tylko z jakim silnikiem?
defens napisał(a):P.s mam teraz volvo v50 w gazie,(2.4 +lpg) silnik super ale wiem ze zbliża się czas konkretnych napraw i się zastanawiam nad wsadzeniem nie małej gotówki w naprawę czy zakup nowego auta
a jeździłeś czy powielasz opinie tych którzy nie jeździli? Wiadomo mercedes to to nie jest ale mówiąc że tragicznie i przy prędkości 120 odechciewa się jeździć to gruba przesada.Ossy napisał(a):Yeti ma tragiczne wyciszenie przy wyższych prędkościach, przejedź się tym po drodze ekspresowej to przejdzie Ci ochota na to auto.
a do tego 5 biegowy, więc na ekspresówki lipa (uprzedzając, zestopniowanie nic nie da).Kao napisał(a):Yeti to spoko auto tylko ja nastawiałbym się na silnik 1.6 TDI, oszczędny, mocny (jak na 1.6) podatny na zwiększanie mocy i do tego wszystkiego bezproblemowy.