Mocne auto dla 2+2 sedan lub kombi do 35-45tys

20 Sty 2016, 17:32

Witam,

jeździłem długo firmówką, aktualnie jej już nie mam i "na szybko" kupiłem Golfa 5 w hatchbacku. Przyszedł jednak nowy rok i powoli zaczynam oglądać się za czymś co będzie większe i sprawi więcej radości. Fakty:

2 osoby dorosłe i 2 foteliki samochodowe
Kierowca 190cm wzrostu
raczej manual skrzynia
bagażnik dobrze aby był duży jeśli sedan lub w miarę duży jeśli kombi
spalanie z grubsza nieistotne ale nie chcę turbo, dwumasów, drogich wtrysków itp.
chciałbym aby auto dobrze wyglądało, miało kopa i generowało jak najmniej poza paliwowych kosztów oraz usterek przez co stałoby u mecha po kilka dni.
rejon poszukiwania auta to mazowieckie, małopolskie i pomiędzy nimi
przebieg około 15k rocznie, raczej 10k po mieście (z szybkimi przelotami po kilka km obwodnicą, reszta korku), pozostałe 5k drogi krajowe i autostrady.
ze względu na drogi krajowe chciałbym też szybsze autko tak aby w pełni obciążone dobrze ciągnęło od 100km/h przy wyprzedzaniu ciągu tirów.

Budżet jest dość luźny, z jednej strony podoba mi się w miarę accord 2.4 sedan - ładne widuję się od 30tys, ale może warto kupić droższy egzemplarz bo po którymś roku coś istotnego poprawili?
Kusi mnie tez BMW E91 (sedan mi się zupełnie nie podoba) w trzylitrowej benzynie ale przed liftem żeby nie było wtrysku bezpośredniego. Tutaj obowiązkowo Mpakiet musiałby być u mógłbym wydać nawet i 50k jeśli byłby tyle wart konkretny egzemplarz (a może jechać do Niemiec poszukać?).

może ktoś coś jeszcze ciekawego dorzuci do propozycji?

dzięki
Tomek
szakq
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 08 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf 5
Silnik: 1.9 TDI 105
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Sty 2016, 19:06

Mazda 6 II 2.5
Honda Accord VII 2.4
Mercedes W211/S211
BMW E60/E61
Subaru Legacy
Renault Laguna 2.0T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Sty 2016, 21:43

szakq napisał(a):nie chcę turbo, dwumasów,
niestety dwumas jest w sporej liczbie benzyniaków, czego nie wszyscy są świadomi, ale jest o wiele mniej awaryjny niż w dieslach. Jednak co Ci zawiniło turbo? :sly:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Sty 2016, 22:08

Z tej propozycji zastanawialem sie jeszcze nad e61, spalanie pewnie bedzie litr wieksze przy tym samym motorze w porownaniu do e91 ale czy sa jakies przypadlosci jednego lub drugiego o ktorych powonienem wiedziec?

Odnosnie turbo to mialem je od zawsze w malym dieslu, w sredniej benzynie i malej benzynie, od czasu kiedy przejechalem sie e46 330i, a zwlaszcza e60 m5 zapragnalem sprobowac wolnossacej benzynki na dluzej
szakq
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 08 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Silnik: 1.9 TDI 105
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2017, 12:12

Po małej przerwie wracam do tematu, co sądzicie drodzy Koledzy i Koleżanki o tych autkach?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

oraz

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bambambam
Nowicjusz

Przebieg/rok: 7tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Jak powstają aluminiowe felgi?
    Koła należą do najbardziej obciążonych i nieustannie narażonych na uszkodzenia, a zarazem najważniejszych dla bezpieczeństwa elementów samochodu. Poniżej wyjasniamy, jak powstają lekkie i niezwykle wytrzymałe, aluminiowe ...