Moje pierwsze autko

17 Paź 2012, 21:07

Na dojazdy do pracy czy szkoły w sam raz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Paź 2012, 21:50

Sam stoję przed takim dylematem (do 10 tys) i rozważałem już wiele modeli - od Peugeota 206, przez Clio II po lifcie/Thalie, Corse C, Almere N16, Focusa MK1, kończąc na Polo III po liftingu do którego w chwili obecnej najbardziej się skłaniam. Co o nich powiecie?
Morgan
Nowicjusz

17 Paź 2012, 22:35

Napisz coś więcej. Wolisz większe auto jak Focus czy mniejsze jak Clio? Jaki silnik, spalanie? Ja z wymienionych przez Ciebie brałbym Focusa i w jakimś stopniu zwróciłbym jeszcze uwagę na Clio/206.

Focus 5d htb + 1.6 100KM lub 1.8 TDDi 90KM to całkiem przyjemne rozwiązanie dla młodej osoby. Fajnie się prowadzi, mimo upływu lat całkiem przyjemnie wygląda. I nie przejmuj się tym, że zaraz będziesz miał masę wypowiedzi w stylu "Focusa zeżre ci rdza". Za 10 tys. można już próbować szukać wersji poliftingowej, ponadto wystarczy przejść się po "mieście" i pooglądać blacharkę Focusów.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

17 Paź 2012, 22:40

Matiz :no: właściwości jezdne tragiczne. Auto stosunkowo awaryjne. Jak już kiedyś wspominałem rodzice mojej dziewczyny mają od nowości. Dbają i mimo przebiegu 59tyś auta chcą się pozbyć bo cały czas coś pada. W kwocie do 10tyś można znaleźć multum lepszych samochodów, nawet tańszych w utrzymaniu.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Paź 2012, 22:53

najchętniej gaz, studiuję i nie chciałbym wydawać po 700/800 zł na PB95/ON, a jaki byłby sens kupowania auta które będzie stało w garazu? Na benzynę mogę wydać miesięcznie 200-300 zł - wiadomo bardziej 200 niż 300 ;) Głównie miasto, jednak w wakacje planuję jechać w trasę ok 2000 km.
Focus z tego co słyszałem odpada ze względu na problemy z instalacją LPG.
Almera podoba mi się najbardziej ze względu na jego przestronność pomimo bryły hatchbacka. Polo III wersja po lifcie 6N2 ma super zrobione wnętrze jak w aucie o klasę wyżej, dużo części i tanich zamienników, niestety jedyne co mnie powstrzymuje przed kupnem to, że widziałem jak polówka zachowuje się w niegroźnym starciu z innym autem... Strach pomyśleć co w przypadku poważniejszego dzwona.
O 206 krążą złe opnie nt jego awaryjności (belka, elektronika itp) poza tym wydaje mi się w miarę oszczędne, tanie części do tego super wygląd.
Clio II jednak jest troszkę za małe z drugiej strony jednak od znajomego który go posiada słyszałem, że auto jest praktycznie bezawaryjne.
Z Corsą C nie mam doświadczeń ale wygląd ujdzie, spalanie niskie, nie wiem jak z awaryjnością, częściami itp.
Fiesty Mk6 w tych pieniądzach chyba nie dorwę
Morgan
Nowicjusz

17 Paź 2012, 23:19

A ile masz zamiar przejeżdżać średnio miesięcznie?
Los_Dawidos
Aktywny

17 Paź 2012, 23:23

trudno powiedzieć, wiadomo jak będzie auto to bedę jeździł więcej... Nie wiem ok 400 km? Może więcej a jak mówiłem nie chcę wszystkiego pakować w benzynę i części.
Morgan
Nowicjusz

17 Paź 2012, 23:40

Moim zdaniem nie ma sensu pakować się w jakieś gazy przy takiej ilości km.
Los_Dawidos
Aktywny

17 Paź 2012, 23:47

wiesz, 2000 - 3000 km za granicą w gazie a w benzynie robi kolosalną różnicę i w tym momencie instalacja się zwraca. Poza tym wydać na gaz przy moich potrzebach ~150 a ~300 na benzynę też jest jakąś oszczędnością. Szukać czegoś już z założonym gazem czy samemu zakładać?
Morgan
Nowicjusz

18 Paź 2012, 08:12

Los_Dawidos Focus po lifcie za 10tys.zł?Chyba naprawiony po wypadku bo za tą kwote kupi zadbaną foke z początku produkcji.
jovovich wszystko zależy od danego egzemplarza,u mnie w rodzinie jest Matiz,kupiony w salonie w 2000roku czyli aktualnie 1własciciel od nowości i jeżdzi że aż miło,aktualnie jest używany przez ciotke na dojazdy do pracy czy na zakupy i ona go sobie chwali.
I wogóle kto powiedział że za całe 10tys kupować Matiza?Można kupić za 4-5tys a reszte kasy sobie zostawić.
Morgan przy takich przebiegach szukaj czegoś co już ma gaz ale nie starszy niż 2-3lata.
Ogólnie to w Fordy i japońce z gazem sie nie pakuj bo to nie wróży nic dobrego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Paź 2012, 11:12

Barol napisał(a):Focus po lifcie za 10tys.zł?Chyba naprawiony po wypadku bo za tą kwote kupi zadbaną foke z początku produkcji.

Proszę bardzo.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ponadto czytaj następnym razem ze zrozumieniem. Wyraźnie napisałem, że można próbować szukać modelu po roku 2001. Nie gwarantuje, że akurat taki się znajdzie, bo mnóstwo modeli będzie na granicy, ale szukać można i nie każdy musi być od razu z 3 innych Focusów składany, chociaż powypadkowe egzemplarze też będą - podobnie jak w przypadku każdego innego auta.

Wiadomo, że jak będziemy szukać ideału to będzie mieć to odbicie w cenie.
Los_Dawidos
Aktywny

18 Paź 2012, 12:14

Barol, nie zaprzeczam, że inny egzemplarz może psuć się mniej. Nie mniej jednak uważam, że właściwości jezdne są na prawde kiepskie(i tutaj już w każdym matizie to samo) tak samo jak i to, że do 10tyś można kupić dużo lepsze auto. Pewnie, że może wydać 4 tyś a reszte zostawić ale idąc tym tokiem komuś kto szuka auta do 30tyś też możemy polecić matiza a reszte niech sobie zostawi :wink:

Los_Dawidos - z 3 tyś trzeba dołożyć żeby mieć zadbaną foke po lifcie. Allegro sie nie sugeruj bo tam znajdą się sztuki z każdego modelu które idą nawet za 40% ceny rynkowej. A co "to" jest i jak jeździ, tego nikt nie wie :)
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Rok produkcji: 2010

18 Paź 2012, 13:27

To powodzenia w szukaniu dobrego Focusa po lifcie za te pieniądze.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

18 Paź 2012, 14:54

jovovich no tak ale autorka tematu sama zaznaczyła że jak nic nie znajdzie to kupi Seicento a kupić takiego za 10tys.zł to też mija sie z celem.
Barol
Awatar użytkownika

18 Paź 2012, 15:23