Mondeo MK3 1.8 benzyna - ciepły traci moc

07 Sie 2019, 09:29

Prosze o pomoc, mój ford jak sie nagrzeje traci całkowicie moc , zaczyna szarpać i strzelać jak bym chciał ruszyć z 4 , świece nowe , kable , przepustnica z tps, cewka także, proszę o rady, dodam ze ta wersja nie posiada przeplywki, lpg nie ma
prywatny94
Nowicjusz

• 07 Sie 2019, 10:28

Sprawdź zawór EGR bo w ty silniku występuje i być może jak silnik nagrzeje się to zostaje on w pozycji otwartej i nie zamyka się przez co pojawiają się opisane problemy.

Czy jak silnik osiągnie prawidłową temperaturę pracy to na wolnych obrotach pracuje normalnie, równo?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

07 Sie 2019, 17:22

Tak pracuje równo bez falowan, tylko mocno szarpie, strzela I go dusi, nieraz pomagało wyłączenie zapłonu nawet na chwilkę wtedy przez ok 1 km jechał płynnie lecz potem dalej to samo, dodam ze jak jest 1 kreska benzyny wtedy wogole już nie chce jechać
    prywatny94
    Nowicjusz

07 Sie 2019, 17:25

często tez bywa ze jak odpale go na zimnym i dam mu lekko buta to reaguje z opóźnieniem lub go całkowicie zadusi i gaśnie
    prywatny94
    Nowicjusz

07 Sie 2019, 17:36

Jeszcze mogę dodać taką sytuację , nie jest do końca nagrzany, wjade na autostradę, jadę 120 km/h po paru km koniec , nie reaguje na gaz , nie gaśnie do póki kola się kręcą, wysprzegle go to zgasnie, zjade na pas awaryjny , musze dobra chwile kręcić aż odpali, ruszam dalej wszystko jest super , po ok 4 km znów to samo, i tak w kółko
    prywatny94
    Nowicjusz