Nadmuch Freelander 2001 TD4

15 Gru 2015, 11:35

Witam! Mój problem z nadmuchem w moim felku jest dość nietypowy-mianowicie dmucha mocno,szybko nadmuch robi się ciepły a nawet gorący ale dmucha tylko "pod nogi"-mimo prób ustawiania nadmuchu na szybę czy środek-dmucha wyłącznie na nogi. Może ktoś pomoże?
aleksio65
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 12 1983
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: freelander
Silnik: td4
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

29 Gru 2015, 23:03

Ustawienia wentylacji w samochodzie masz manualne?
Masz z tego co pamiętam takie trzy pokrętła na środku. Jak kręcisz tym od zmiany kierunku nawiewu czy czujesz jakiś opór? Może być tak że wina jest w samym pokrętle które jest uszkodzone, ale żeby to sprawdzić to trzeba się do niego dostać od tyłu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2016, 13:55

Witam! Pooglądałem sobie z bliska jak to działa.Pokrętła mam sprawne tylko gdy ustawiam nadmuch "na szybę" czyli w prawo do oporu to opór jest ale nie domyka do końca przesuwnej rolety.Gdy przesuwam pokrętło w to miejsce muszę ręczne dosunąć tę roletkę gdyż zostaje szpara na grubość palca-coś haczy i samo się nie domyka.Ustawiłem teraz na zimę nadmuch na szybę i do wiosny nie ruszam pokrętła-potem się za to zabiorę gdy się ociepli-na razie dmucha na szybę i jest OK! Szyba szybciutko jest odparowana i o to zimą chodzi.
aleksio65
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 12 1983
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: freelander
Silnik: td4
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

07 Sty 2016, 15:19

aleksio65 napisał(a):Gdy przesuwam pokrętło w to miejsce muszę ręczne dosunąć tę roletkę gdyż zostaje szpara na grubość palca-coś haczy i samo się nie domyka.
Przyjrzyj się jak to działa, może kwestia przeczyszczenia i przesmarowania prowadnic roletki, albo zawiasu na którym się przekręca domykanie. Przy tych elementach potrafi osadzać się kurz i później pojawiają się nieszczelności.

PS. Jak uda ci się naprawić to napisz jak to zrobiłeś na pewno innym się przyda :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda MX-5 - samochód do driftu
    Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...