Nie do końca jasny przepis w kodeksie drogowym

03 Wrz 2009, 00:30

Więc tak- z góry odpuśćmy dyskusję jak mamy jechać stojąc w korku- bo to by było bez sensu- w korku stoisz-jedziesz-stoisz itd.
Co do pytania-
zagłębiak napisał(a):Dobra no to teraz wytłumacz mi kiedy prawym pasem można zacząć wyprzedzanie. Kiedy ani na środkowym ani na lewym pasie nikt obok mnie nie jedzie ? A kiedy na środkowym - kiedy nikt nie jedzie obok z obu stron ? A kiedy na lewym - kiedy anie na środkowym ani na prawym nikogo obok nie ma ? To teraz dalej. Jak prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ? Środkowy wyprzedza - obie strony nie mogą przyśpieszać ? Prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ?

Skoro Cie ktoś wyprzedza to:
art. 24 KD
6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

03 Wrz 2009, 14:37

eaxene napisał(a):Więc tak- z góry odpuśćmy dyskusję jak mamy jechać stojąc w korku- bo to by było bez sensu- w korku stoisz-jedziesz-stoisz itd.
Co do pytania-
zagłębiak napisał(a):Dobra no to teraz wytłumacz mi kiedy prawym pasem można zacząć wyprzedzanie. Kiedy ani na środkowym ani na lewym pasie nikt obok mnie nie jedzie ? A kiedy na środkowym - kiedy nikt nie jedzie obok z obu stron ? A kiedy na lewym - kiedy anie na środkowym ani na prawym nikogo obok nie ma ? To teraz dalej. Jak prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ? Środkowy wyprzedza - obie strony nie mogą przyśpieszać ? Prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ?

Skoro Cie ktoś wyprzedza to:
art. 24 KD
6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.

Czyli lewy jadąc w tym momencie najszybciej wyprzedza i środkowego i prawego ? To się ma nijak do definicji wyprzedzania gdzie wyraźnie pisze obok POJAZDU lub UCZESTNIKA a nie obok POJAZDÓW lub UCZESTNIKÓW z kilku pasów. Chociaż to moja interpretacja.
Co do sytuacji z pustym środkowym pasem. Pytałem się ojca policjanta drogówki i powiedział że to nie jest wyprzedzanie bo nie jadą obok siebie. Z wyjątkiem skrzyżowania i przejścia dla pieszych.
zagłębiak
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

03 Wrz 2009, 15:21

zagłębiak napisał(a):Z wyjątkiem skrzyżowania i przejścia dla pieszych.

A na przejściu dla pieszych już jadą obok siebie, a poza nie?
ciekawa interpretacja.
Weź sobie sytuację na logikę. Masz 3 pasy w jedną stronę. Jedziesz prawym, przed Tobą TIR, chcesz go wyprzedzić i zjeżdżasz nie na środkowy, a na lewy, bo masz taką fantazję. Wyprzedzasz TIRa, czy nie? Jeżeli nie wyprzedzasz to co robisz?

Swoją drogą, po co pytasz o takie rzeczy na forum, skoro masz ojca policjanta?
A tak z ciekawości się jeszcze spytam. Czy ojciec jak opowiada o swojej pracy to wydaje się być zadowolony, czy nie? Np. jak złapie kobietę jadącą 70 km/h na 50-tce to jest dumny, że nie zapobiegł tragedii?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Wrz 2009, 17:08

Akurat bardzo często na ekpresówce koło mnie zdarzają się sytuacje gdzie jeden jedzie lewym pasem a 2 prawym, na środkowym nikt. Szczególnie w nocy. Jada poprostu jak chcą. Dobra niech Ci będzie. Jest to wyprzedzanie.
Co do jazdy takiej, że na 3 pasach jadą obok siebie to tez się tam zdarza w największym ruchu. I niech Ci będzie że jadący najszybciej z nich - lewym pasem wyprzedza i tego na środkowym i tego na prawym. Nawet już się zgodze. W tym momencie ani środkowy pas ani prawy teoretycznie nie może zwiększać swojej prędkości. Ale jak ta jazda ma wyglądać teoretycznie. Chyba tak jak napisałem w poście niżej. Pozwolę go powtórzyć:
"Dobra no to teraz wytłumacz mi kiedy prawym pasem można zacząć wyprzedzanie. Kiedy ani na środkowym ani na lewym pasie nikt obok mnie nie jedzie ? A kiedy na środkowym - kiedy nikt nie jedzie obok z obu stron ? A kiedy na lewym - kiedy anie na środkowym ani na prawym nikogo obok nie ma ? To teraz dalej. Jak prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ? Środkowy wyprzedza - obie strony nie mogą przyśpieszać ? Prawy pas wyprzedza - środkowy i lewy nie mogą przyśpieszać ?"

Przecież tak się nie da jechać. Będzie na drodze jeden wielki chaos i zagrożenie wypadkami. A jak nie tak to niech mi kolega Dishman powie jak to ma tym bardziej wyglądać na tej oto 14 pasmowej drodze (7 pasów w 1 kierunku):

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

zagłębiak
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

03 Wrz 2009, 19:03

zagłębiak napisał(a):Dobra no to teraz wytłumacz mi kiedy prawym pasem można zacząć wyprzedzanie.

Kłopot w tym, że do wyprzedzania jest lewy pas, a nie prawy. Jeżeli chcesz kogoś wyprzedzić zjeżdżasz na lewy pas.

Generalnie wyprzedzanie pojazdu z prawej strony jest zabronione, ale:
Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

* na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
* na jezdni jednokierunkowej,
* na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Czyli w terenie zabudowanym gdy masz 2 pasy i więcej możesz wyprzedzać z prawej strony. Poza terenem zabudowanym potrzebujesz 3 pasów.
Oraz:
Ustawa prawo o ruchu drogowym w art. 2 pkt 3 w definicji autostrady (droga dwujezdniowa), nie precyzuje wprost poszczególnych jezdni jako jednokierunkowe, jednak art. 4 ust. 6 pkt a ustawy o drogach publicznych z 21.03.1985 Dz.U. nr 71 poz. 838, definiuje autostradę jako drogę, która powinna być wyposażona przynajmniej w dwie rozdzielone jezdnie jednokierunkowe. Z analizy literalnej wynika, że dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku autostrady z wyznaczonymi pasami ruchu. Biorąc jednak pod uwagę bezpieczeństwo własne i innych użytkowników autostrady wykonując taki manewr przy dopuszczalnej prędkości 130 km/h, należy rozważyć, czy warto stwarzać takie zagrożenie.

Natomiast zakaz przyspieszania podczas czyjegoś manewru wyprzedzania jest zabroniony z tego powodu, że wyprzedzanie uważane jest za najbardziej niebezpieczny manewr na drodze i nie wolno przeszkadzać w jego wykonywaniu. Jeżeli więc na logikę swoim przyspieszaniem nie przeszkadzasz komuś kto wyprzedza lewym pasem, a Ty jesteś na skrajnym prawym, to nie widzę problemu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...