Nie mogę otworzyć wlewu paliwa Skoda Felicia 98r.

17 Sty 2018, 19:04

Witam. Nie wiedzialem ktory dział bedzie najodpowiedniejszy do tego problemu, takze zalozylem temat tutaj. A oto problem. "Nowe" auto. Zajechalem na stacje i chcialem zatankowac. Podchodze do wlewu paliwa, jest zablokowany. Wkladam kluczyk do korka, przekrecam, i korek zaczyna sie krecic z tym że... się nie odkreca. Krece w prawo, probuje zakrecic, nie ma oporów. Krece w lewo, korek sie nie odkreca, tez brak oporów. Przkrecam kluczyk ponownie, korek jest zablokowany. I tak w kolko. Nie moge sie doatac do baku. Wie ktos jak to rozwiazac? Moze jest jakies specjalne zabezpieczenie w Felci, ktorego nie znam z racji krotkiego uzytkowania auta? Dodam, ze wczesniej wlewalem paliwo, z tym, ze nie musialem przekrecac kluczyka, bo korek byl luzny. Dzisiaj dopiero, aby zaczal sie krecic musialem przekrecic kluczyk... Ratujcie, bo paliwo sie konczy!
88Stefan88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen Saxo
Silnik: 1.1i 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

17 Sty 2018, 19:14

Dział problemy teczniczne byłby odpowiedni bo z elektryką to nie ma nic wspólnego.
Korek przytrzymaj żeby się nie obkręcał i wtedy kręć kluczykiem, tak probowałeś?
Jeżeli nie da rady trzeba będzie użyć siły i rozwiercić wkładkę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sty 2018, 20:09

Powinno być tak, że wkładasz i przekręcasz kluczyk a następnie odkręcasz korek. Na wyjętym korku przekręcasz kluczyk i wyjmujesz lub zakręcasz korek i dopiero wyjmujesz kluczyk.
Ja kiedyś miałem taki problem w innym aucie że korek tak się jakoś zassał że trzeba było bardzo dużo siły użyć żeby go odkręcić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Mar 2018, 13:17

Wtedy sobie poradziłem, trzeba było siłowo. Dzięki za pomoc i sorry za tak późny odzew, ale dawno mnie tu nie było:P
88Stefan88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen Saxo
Silnik: 1.1i 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda po mokrej nawierzchni - poślizg pod kontrolą
    Jazda po mokrej nawierzchni wymaga od kierowców więcej ostrożności i umiejętności. Jednym z największych niebezpieczeństw w takich okolicznościach jest akwaplanacja, czyli poślizg wodny. Co sprzyja akwaplanacji? Zły ...
    Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...