Nissan Quasqai / Hyundai Tuson

19 Sty 2016, 22:55

Witam mam pytania dotyczące tych dwóch samochodów. Czy polecacie kupno i jakie wady mają samochody. Słyszałem od znajomego, który jest posiadaczem Nissana Quasqaia i powiedział on, że to bardzo awaryjne auto np. pod względem elektryki (problemy z zapalaniem na przycisk, i z ogólną elektroniką) Czy mógłby ktoś to potwierdzić? Ewentualnie, który samochód lepszy? (interesuje mnie tylko silnik diesla).

Każda informacja na temat obu samochodów będzie bardzo doceniona.

P.S
Jeśli to zły dział proszę moderatora o przeniesienie a nie o usuwanie wątku, bardzo o to proszę.
dizze
Nowicjusz

Auto: nissan quashai

20 Sty 2016, 09:22

Ale to nowe czy używane i jaki budżet?
Dlaczego diesel? Tyle jeździsz?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Sty 2016, 09:32

Auto nowe (budżet max 120 tys) No trochę tym będę jeździł ale też bez przesady. Przyzwyczaiłem się do diesla i nie chciałbym tego zmieniać. A lepsza benzyna w tym aucie?
dizze
Nowicjusz

20 Sty 2016, 10:55

Wybór pomiędzy dieslem, a benzyną powinieneś uzależnić od ilości pokonywanych km i warunków (miast/trasa). Tutaj więcej wyjaśnienia:
czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm

Tucson to bardzo świeży model więc nie można o nim nic powiedzieć pod kątem awaryjności ale osobiści wolałbym go kupić - Nissan jest taki uboższy w środku. Oczywiście z bierz z napędem 4x4, bo SUV bez 4x4 jest głupim wyborem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Sty 2016, 11:41

Oczywiście 4x4 to podstawa. Dzięki za link, na pewno przeczytam :)
A może jest tutaj jakiś posiadać Quasqaia i mógłby się wypowiedzieć pokrótce i awaryjności tego samochodu? :)
dizze
Nowicjusz

23 Sty 2016, 22:11

Jeżeli diesel, to zwróć uwagę, czy ma filtr DPF i dwumasę. Dwumasy lubią się psuć i są kosztowne przy wymianie. A DPF absolutnie odpada, jak robisz krótkie trasy - poczytaj o jego użytkowaniu. Tak więc jak myślisz o dieslu, to dobrze się zastanów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000