Nowy Hyundai i30 z 2010 - opłaca się teraz kupić?

15 Lip 2011, 11:17

Witam,
szukam nowego samochodu kompaktowego, w okolicach 55.000zł. Dealer Hyundai'a w moim mieście oferuje mi Nowego i30 w wersji Comfort z silnikiem benzynowym 1.6 126KM za 52.000zł z 2010 roku. Chciałbym się Was poradzić czy kupno tego samochodu to dobry ruch? Ewentualnie od jakiej kwoty stargować cenę?

p.s.
rocznie jeżdżę do 11.000 km
zależy mi na dobrej widoczności w samochodzie
szkon89
Obserwowany

17 Lip 2011, 22:40

Wiesz co ja jakoś nie mam zaufania do tych marek typu Hyundai czy Kia ale jeżeli będzie pilnować przeglądów i tyle jeździł to myślę że możesz kupić ;) ale jak dla mnie kupno nowego samochodu do tej kwoty to nie dobry pomysł bo dużo samochód straci ale jakbyś poszukał 2 letniego samochodu będziesz miał lepszy silnik i wyposażenie ;)
Mulan
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Auto: Opel Astra G 1.6 85 KM

18 Lip 2011, 06:57

W teorii wszystko fajnie ale w praktyce kupienie 2-3 letniego auta w dobrym stanie jest prawie niemożliwe.
Albo będzie miał >150tys. km przebiegu albo będzie po wypadku lub po prostu będzie drogi, o cenie po 3 latach na poziomie 50% początkowej po 3 latach nie ma co marzyć, będzie bliżej 60-65% bo im tańsze auto tym mniej traci na wartości.
Samar zresztą zrobił takie zestawienie:
http://www.samar.pl/__/3/3.a/58658/Pols ... cale=pl_PL
po Toyocie, Peugeocie i Renault właśnie Hyundai i Kia najlepiej trzyma wartość.
Wybór moim zdaniem ciekawszych aut masz spory, teraz dostępny jest Golf optimum za 57tys. zł ESP,ABS,ASR,MSR z asystentem ruszania pod górę, 7x airbag, climatic, co ważne czujnik parkowania przód i tył, odtwarzacz CD, MP3 z 8 głośnikami, komputer pokładowy, autoalarm, podgrzewane fotele kierowcy i pasażera, spryskiwacze reflektorów i parę drobiazgów.
Ciekawe są też francuzy Megane 1.6 generation 110KM z klimą to koszt od 50tys. zł + ewentualne dodatki.
C4 za 55 w benzynie też kupisz.
Fiat Bravo będzie T-jet więc żwawszy niż wszystkie powyżej, w dodatku jak dobrze ponegocjujesz to może nawet z pakietem sport zmieścisz się poniżej 60tys. zł a wygląd ma wtedy bezkonkurencyjny.
i30 jest fajny ale dealer daje Ci słabe warunku lub po prostu nie opłaca się brać tej wersji.
Nie myślałeś o ix20 ewentualnie Venga lub Soul?
Jeśli jesteś zdecydowany na tą konfigurację to powysyłaj do dealerów zapytanie o cenę, może akurat któryś ma identyczne auto na placu lub niebawem będzie wyprzedawał demonstracyjne, możesz wtedy uzyskać znacznie lepszą cenę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lip 2011, 07:58

mój szef ostatnio kupił hyundai ix 20 i powież że bardzo przyjemne auta te hyundaje tylko dużo pali przy silniku 1,4 benzyna średnio wychodzi ponad 7 litrów jak na moje to duża przesada
Jakub302
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Opel Astra 1.6 SI

18 Lip 2011, 08:37

Jak już jesteśmy przy Hyundaiu to ciekawa jest też nowa Elantra w przeciwieństwie do i30 które jest już 5 lat na rynku to nowy model.
Warto się też zastanowić nad Leonem 1.2 TSI, cena bardzo zbliżona 2010 52-53tys. zł a 2011 56-57tys. zł.
Silnik wbrew pozorom całkiem dobrze sobie tam radzi.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lip 2011, 08:19

już kupiłem, udało się za cenę 50.000zł, wersja comfort, silnik benzyna 1.6, + czujniki parkowania, system ESP, dywaniki, mata do bagażnik, bagażnik na dach, automatyczna klimatyzacja
szkon89
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...