Liquid chrome na emblematach w samochodzie - szybka renowacja

10 Cze 2020, 09:30

Postanowiłem przetestować marker Liquid chrome o grubości 1mm na emblematach (znaczkach) w samochodzie które wcześniej były pokryte warstwą chromu.

Emblematy oryginalnie na tylnej klapie pokryte były warstwą chromu i z tego co się dopatrzyłem była na nich jeszcze taka folia zabezpieczająca. Jak ona się uszkodziła to zaczął schodzić chrom. Została gładka powierzchnia na której wykonałem test.
Liquid chrome na emblematach w samochodzie - szybka renowacja Powierzchnię należy odtłuścić przed nałożeniem chromu z markera. Sam marker należy dobrze wymieszać przed aplikacją i następnie możemy nakładać go na elementy które chcemy pokryć warstwą chromu. Aplikacja jest dosyć prosta ale staramy stopniowo pokrywać całą powierzchnię i nie wracać w miejsca gdzie już go nałożyliśmy bo ją łatwo popsujemy.
Liquid chrome na emblematach w samochodzie - szybka renowacja Taki znaczek jak na załączonych zdjęciach wygląda znacznie lepiej na samochodzie a z odległości około 1,5 - 2 metry praktycznie nie widać różnicy czy jest nowy czy malowany w taki sposób. Wadą tego rozwiązania jest nie trwała powłoka która narażona na warunki atmosferyczne potrafi nam szybko się zmyć. Szczególnie jak korzystamy z myjni automatycznych lub ręcznych i emblemat traktujemy wysokim ciśnieniem.

Na tym zdjęciu chyba najmniej widać różnice bo jest pokazany cały emblemat ale tu też nie wszystkie literki były malowane (na niektórych jak "G" malowana była tylko połowa od góry) i jak się dobrze przyjrzycie to to widać.
Liquid chrome na emblematach w samochodzie - szybka renowacja Do takiego rozwiązania skłonił mnie brak dostępnych nowych takich emblematów, a używane są w takim samym stanie jak moje lub gorszym. Zdjęcia starałem się zrobić w taki sposób żeby było jak najlepiej widać efekt po pomalowaniu.

Czas wykonania z przygotowaniem to około 15 min. Malowałem napis "Chrysler Grand Voyager". Warto zostawić później na kilka godzin żeby dobrze wyschło, a samą aplikację proponuję robić w cieniu na chłodną powierzchnię. Najlepszy efekt lustrzany wychodzi na powierzchniach gładkich, niechłonnych. Aplikacja wykonana Markerem Molotow Liquid Chrome.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Cze 2020, 11:57

ArteK napisał(a):Wadą tego rozwiązania jest nie trwała powłoka która narażona na warunki atmosferyczne potrafi nam szybko się zmyć. Szczególnie jak korzystamy z myjni automatycznych lub ręcznych i emblemat traktujemy wysokim ciśnieniem.
Ciekawe jak by się trzymała ta powłoka po nałożeniu lakieru bezbarwnego klaru? W sumie po nałożeniu tego chromu nie można już nic z nim zrobić bo powłoka jest tak cienka, że pewnie bardzo łatwo ją zetrzeć. Jak masz taki lakier to zrób test na podobnej powłoce i zobacz jak to się będzie trzymało.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500C by Gucci wyróżniony nagrodą
    Fiat 500C by Gucci otrzymał nagrodę "Najlepszy mały kabriolet roku" w konkursie "Topless in Miami" zorganizowanym w czerwcu b.r. przez Southern Automotive Media Association (SAMA) − działające w USA stowarzyszenie dziennikarzy ...
    Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...