REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Gdzie kupić materiał na podsufitkę?
Oprócz materiału do naprawy podsufitki potrzebne nam będą klej do podsufitek (Ja używałem w sprayu to jest droższa opcja ale może być też taki który z puszki nałożymy pędzlem), rękawiczki (najlepiej materiałowe), wałek taki jak do malowania ścian który ułatwi nam rozprowadzenie materiału podczas przyklejania, szczotka ryżowa o średnio twardym włosie którą usuniemy pozostałości starej gąbki, papier ścierny (używałem o gradacji 220 bo taki akurat miałem pod ręką), nożyk introligatorski i nożyczki.
Procedura naprawy podsufitki
Materiał z podsufitki powinien nam się oderwać bez większego problemu, łapiemy za jeden koniec i powoli zrywamy. Zostanie nam gąbka którą będziemy musieli usunąć i do tego celu potrzebna nam będzie szczotka ryżowa lub inna która jest dosyć twarda i nie ma gęstego włosa. Taką szczotką szorujemy całą podsufitkę aż zejdzie nam cała pozostał gąbka.
Odkurzamy sobie tak żeby było czysto i jeżeli nie widać już nigdzie pozostałości po gąbce i mamy ładną powierzchnie warto wziąć papier ścierny i przetrzeć całą powierzchnię. Po tym trzeba dokładnie ją odkurzyć najlepiej taką szczotką jakie są dostępne zazwyczaj w zestawie przy odkurzaczu.
Powierzchnia przygotowana, to teraz bierzemy materiał kładziemy na podsufitkę i zostawiamy sobie z przodu i z tyłu po około 10 cm naddatku, a resztę obcinamy, po bokach może być więcej zostawione (szerokość materiału zazwyczaj to 150 cm) nie będzie nam przeszkadzało.
Teraz czas na klejenie. Trzeba pamiętać żeby kleje w sprayu dobrze wymieszać i sprawdzić jak powinna wyglądać procedura którą zaleca producent kleju ponieważ czasem różnią się one od siebie. Ja korzystałem z kleju Forch i Tesa w obu przypadkach klej nanosiłem na podsufitkę oraz na gąbkę od podsufitki. Biorąc pod uwagę rozmiary podsufitki robiłem to etapami zaczynając od jej przodu. Przyklejałem jednorazowo pasek o długości około 50-60 cm na całej szerokości podsufitki. Miałem wtedy kontrolę nad przyklejanym materiałem i ładnie mogłem rozprowadzić go żeby nie zrobiły się żadne zagięcia. W miejscu gdzie gąbka była przyklejania z drugiej strony po materiale w rękawiczce gładziłem materiał a jak przykleiłem cały pasek to używałem wałka w celu lepszego rozprowadzenia i wygładzenia całej powierzchni. Jeżeli po drodze macie jakieś otwory to warto w tym miejscu naciąć taki krzyżyk wtedy zmniejszamy naprężenia materiału, a odpowiedni otwór dotniemy sobie później.
Podsufitka przyklejona jak widać na zdjęciu teraz możemy pozwolić jej niech sobie poleży tak około godzinki (ja tak zrobiłem) po czym zabieramy się do obcinania naddatku materiału. Jeżeli boki starej podsufitki były zawinięte materiałem to musimy zrobić tak samo, więc to trzeba wziąć pod uwagę podczas obcinania. W moim przypadku boki nie były zwinięte w materiał więc obcinałem materiał zostawiając około 5 mm takiego zapasu. Nie wyszło mi to idealnie równo ale tego i tak nie będzie widać. Oczywiście obcinacie nożyczkami lub ostrym nożykiem według uznania. U mnie nie wszędzie sprawdzały się nożyczki.
Tak gotową podsufitkę montujemy do samochodu wszystko składamy i cieszymy się nowym poszyciem 

Cztery opakowania w sprayu 500ml ale lepiej kup sobie w puszcze i na pędzel wychodzi taniej. Ja drugi raz jak bym robił to też bym postawił na puszkę i pędzel, ewentualnie kupił jeden pojemnik w sprayu.pituszek napisał(a):A ile poszło Ci kleju?

ArteK napisał(a):Cztery opakowania w sprayu 500ml ale lepiej kup sobie w puszcze i na pędzel wychodzi taniej. Ja drugi raz jak bym robił to też bym postawił na puszkę i pędzel, ewentualnie kupił jeden pojemnik w sprayu.pituszek napisał(a):A ile poszło Ci kleju?

To zależy jakie to są wgniecenia bo może być tylko uszkodzony materiał ale i może być uszkodzona sama podsufitka. Najlepiej wróżyć jakieś zdjęcia, wtedy będzie łatwiej coś podpowiedziećarek8765 napisał(a):jak naprawić wgniecenia na podsufitce bez jej ściągania

Sprobuj małym wałkiem malarski z wyczuciem, choć jak gąbka będzie uszkodzona, możno zgnieciona to tak tego nie naprawisz.arek8765 napisał(a):A jak naprawić wgniecenia na podsufitce bez jej ściągania