Nowy samochód osob. do 85 tys. zł. z homologacją cięż.

24 Sie 2009, 09:53

Witam !
Na wstępie Chciałbym się z wami przywitać - jestem tu nowy.
Mój Ojciec szuka samochodu Combi/Sedan z Homologacją Ciężarową i możliwością odliczenia VAT'u.
Cena do 85 000 zł.
Proszę o podanie modeli samochodów spełniających te warunki.
Ja znalazłem:
- Skodę Octavie Combi
- VW Passat Variant
Tylko nie jestem pewien co do Passata - orientuje się ktoś, czy można odliczyć od niego VAT?
matiq9
Nowicjusz

Miejscowość: Końskie

24 Sie 2009, 12:19

Od kazdego samochodu zakupionego "na firme" mozna odliczyc do 60% vatu, jednak nie wiecej niz 6 tysiecy zł- i pomysl jak moj znajomy odlicza od q5 za 260 tys. plnow te 6000 zł :lol:
Jezeli jednak samochod posiada homologacje, o ktorej mowisz mozna odliczac cala kwote vatu. Przepisy zawezaja pole poszukiwan- nie moze byc to np. sedan. Z tego co wiem Passat nie jest oferowany z homologacja.
Male pytanie 85 tys to kwota netto czy brutto?
Ja w ten sposob kupilem Altee XL. Polecam:-)
Inne propozycje to:
1) Ford Mondeo kombi- 4 os.
2) Opel Insignia kombi- 4 os.
3) Citroen C5- kombi 4 os.
4) Octavia- kombi 4 os.
5) Ford S-max 4 os.
6) Toyota Avensis kombi
7) Honda Accord- kombi tu moze byc drozej
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

24 Sie 2009, 12:59

Brutto.
Dzięki wielkie
matiq9
Nowicjusz

Miejscowość: Końskie

24 Sie 2009, 15:35

Nie musi być Kombi zeby zarejestrowac na ciężarowy i odliczyć cały Vat. Moze to być nawet Citroen C1 byle by miał kratke.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

09 Gru 2010, 22:42

witam, czy ktoś może mi powiedzieć czy od nowo zakupionego auta z kratka i homologacja mogę odliczyć całą kwotę VATu?? dowiedziałam sie ze max 6000zł:(
Justyna
justyna1404
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

10 Gru 2010, 01:20

JerzyB333 napisał(a):... Z tego co wiem Passat nie jest oferowany z homologacja.
...

Sedana z homologacją faktycznie nie ma, ale kombi oczywiście, że jest. Powiem więcej - jest homologacja 5 osobowa. Co w przypadku takiego kombi nie jest powszechne.
Obawiam się jednak, że już nie dostanie się wersji B6 z homologacją. Wyprzedane. Nowe pewnie jeszcze nie są dostępne w takiej wersji.
Gufi
Aktywny

10 Gru 2010, 01:32

Gufi napisał(a):
JerzyB333 napisał(a):... Z tego co wiem Passat nie jest oferowany z homologacja.
...

Sedana z homologacją faktycznie nie ma, ale kombi oczywiście, że jest. Powiem więcej - jest homologacja 5 osobowa. Co w przypadku takiego kombi nie jest powszechne.
Obawiam się jednak, że już nie dostanie się wersji B6 z homologacją. Wyprzedane. Nowe pewnie jeszcze nie są dostępne w takiej wersji.

wtedy nie byl- to stary temat :wink:
nowego nie bedzie bo i po co? nie mozna od nowego roku odliczyc calosci vatu od auta na firme, wiec kratki znow znikaja :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ