OC na inną osobe

18 Gru 2009, 20:53

Witam, mam takie pytanie w sprawie OC. Chodzi o to że często samochody są sprzedawane już z ważnym OC np. ważne jeszcze 3 miesiące. Moje pytanie brzmi czy jak kupie taki samochód to czy muszę jakoś to OC przenosić na siebie czy jak? Bo jak się domyślam to aktualne OC będzie na osobę od której kupiłem ten samochód. Prosił bym o dokładne (łopatologiczne najlepiej) wytłumaczenie tego tematu.
3rzyk
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

18 Gru 2009, 23:52

OC nie jest na osobę tylko na samochód.A więc wszystko chyba jasne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Gru 2009, 23:56

OC jest na samochód ale zniżki są na osobę. Zmieniają się też dane w dowodzie rejestracyjnym w związku z czym trzeba udac się do ubezpieczyciela po aneks do umowy. Czy zniżki zostaną przekalkulowane dla nowego właściciela czy nie zależy od ubezpiezyciela.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Gru 2009, 00:03

No mi właśnie chodzi o to że ja mam zero zniżek, a nawet zwyżki. Więc czy jeśli przeniosę umowę OC na siebie to czy coś będę musiał dopłacać czy jak?
3rzyk
Nowicjusz

19 Gru 2009, 00:49

3rzyk jeśli masz zwyżki to, jeśli masz możliwość, zarejestruj auto na współwłaściciela mającego zniżki. Wtedy na umowie kupna Ty jesteś jako pierwsza osoba, współwłaściciel jako druga. W dowodzie tak samo.
Zapłacisz za ubezpieczenie mniej a zniżki zaczną Ci już lecieć na przyszłość.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

19 Gru 2009, 15:41

Dzięki za rade, ale wciąż nie dostałem odpowiedzi czy jak kupie taki samochód to czy będę musiał dopłacić za OC?
3rzyk
Nowicjusz

21 Gru 2009, 16:48

dopłata OC zależy od okresy, zniżek....
Jak kupujesz lub chcesz kupić to mając tą polisę zadzwoń do firmy gdzie jest OC i spytaj ile musisz i czy w ogóle dopłacić - nazywa się to rekalkulacją składki

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Gru 2009, 22:05

Ale lepiej załatw to jak najszybciej , aneks albo zerwać umowę i zmienić ubezpieczyciela albo z tym nową podpisać zależy jak będzie korzystniej.

[ Dodano: Sro Sty 27, 2010 18:05 ]
Kierowcy są w te mrozy szczególnie nie uważni zmęczenie zimno nerwy to wszystko nakłada się i daje nie za ciekawy skutek. Trzeba uważać szkoda stracić zniżek ubezpieczeniowych.
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa