29 Maj 2017, 22:33
Witam . Mam taki oto problem . Silnik zimny odpala ciężko i załapuje najpierw na 3 cylindry a po przygazowaniu dopiero załapuje 4 cylinder i pracuje równo , na ciepłym silniku od razu załapuje na wszystkie . Jednak wystarczy że postoi godzinkę i już nierówno chodzi na 3 gary i po kilku , kilkunastu sek, się wyrównuje . świece wymieniane 2 miesiące temu , kopułka , palec również , kable stare boscha , ale wziąłem na próbę od kumpla z audi 80 nowe przewody i było to samo , więc to wykluczam . Chciałem sprawdzić czy może nie puszcza upg gdzieś płyn na któryś cylinder , ale za nic nie mogę odkręcić świecy pierwszej od strony aparatu zapłonowego , reszta świec puszcza bez problemu i nie ma nic podejrzanego , są suche i widać że jest dobre spalanie , a tej jednej nie mogę odkręcić , tak się zapiekła i pewnie na tym cylindrze coś się dzieje , dorabiam nawet specjalny klucz , ale boję się żeby nie uszkodzić gwintu lub żeby świeca się nie urwała , bo to dopiero będzie problem , przy wymianie świec wszystkie lekko się wkręcały i dokręcane były z wyczuciem dopiero po wkręceniu palcami więc jestem pewien że to nie problem krzywego wkręcenia , lecz pewnie jakiegoś nagaru , który blokuje świecę , proszę o pomoc , może ktoś miał już podobny przypadek .