Odstające drzwi - kupno Peugeot 207

15 Kwi 2014, 16:36

Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna Peugeota 207. Ma to być moje pierwsze auto.

Oglądałem bardzo dobrze wyglądający egzemplarz z 2009 r. Znajomy z miernikiem lakieru stwierdził że tylko w jednym miejscu jest nadwyżka grubości lakieru - na narożniku od strony kierowcy (ok 500 um).
Ponadto drzwi od strony kierowcy po domknięciu odstają na oko ok 1-2 mm w stosunku do reszty nadwozia. Inaczej mówiąc prawdopodobnie był stuknięty. Chciałbym się zapytać czy to jest problem na tyle duży żeby wykluczył zakup auta mającego być w pełni bezpiecznym? Reszta elementów karoserii bez zarzutu, idealnie spasowana.
Znajomy zwrócił uwagę też na niewielką ilość białego osadu pod uszczelkami szyb (kit?).
Czy takie oznaki powinny dyskwalifikować samochód?
:?:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio edytowany przez mesik, 15 Kwi 2014, 21:12, edytowano w sumie 1 raz
mesik
Obserwowany

Auto: -

15 Kwi 2014, 18:50

Biały osad to może być ślad po polerce. Generalnie pewnie auto picowane na sprzedaż przez handlarza. Co jeszcze polerka może oznaczać? Malowanie całości, czy tylko odświeżenie lakieru, żeby się błyszczał na handel? Może dopowie coś ktoś, kto zna lepiej praktyki handlarskie, bo ja nie wiem.
Trzeba być ostrożnym w przypadku komisowego samochodu. A mechanika na pierwszy rzut oka nie budzi zastrzeżeń? Handlarz zgadza się na przegląd przedzakupowy tam, gdzie wybierzesz?
Ostatecznie wiele rzeczy może tam być podpicowanych, silnik zalany jakimś doktorem itp., żeby to jakoś na placu komisowym chodziło, a po kilku tygodniach od zakupu mogą wyjść kwiatki.
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Kwi 2014, 21:07

Dzięki za odpowiedź,
Samochód jest teoretycznie od osoby prywatnej, oglądałem auto, stoi w ogródku, chociaż sam sprzedający nie ukrywał, że dorabia na handlu samochodami, tyle że na małą skale. Mówił nawet, że ma go u siebie ledwo 2 tyg (sprowadzony z Niemiec, zarejestrowany już w Polsce).
Nie robił żadnych problemów, pozwolił jechać na przegląd gdzie chcemy, jednak nie będąc do końca przekonani (właśnie przez te drzwi) na razie odpuściliśmy.
Tutaj link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mesik
Obserwowany

Auto: -

16 Kwi 2014, 11:01

Jak widać na zdjęciach auto warte jest uwagi ( ładny stan ) ten biały osad o którym wspominałeś to może być po polerce, ale żeby mieć pewność co do tego auta to weź go lepiej do jakiegoś wyspecjalizowanego warsztatu przed zakupem i zrób podstawowy przegląd, bo takie auta mogą mieć ukryte usterki oraz wady, które może nie będą drogie w naprawach ale strasznie denerwujące :x , ale poza tym auto świetnie się prezentuje.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Beetle Cabriolet
    VW Beetle Cabriolet to kontynuacja wyjątkowej historii samochodu po zaprezentowanym po raz pierwszy w 1949 roku Garbusie Cabriolet (typ 15) i New Beetle Cabriolet z 2002 roku. Obecny Beetle Cabriolet jest trzecią generacją ...
    Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...