Olej raz bierze raz nie

21 Mar 2012, 17:59

Witam.. szczerze nie wiedziałem w jaki temat to rzucić:)
zastanawia mnie jedna sprawa..
mianowicie posiadam Lanosa 1999r 1.5 16V i tak całe życie lałem do niego olej lotos 10W40- słowem olej półsyn­tetyczny, i zawsze od wymiany do wymiany dolewałem ów oleju od 1do 1,5 litra na wymianę (zawsze co 10,000 km)
W lutym wymieniłem olej na ten który polecił mi sprzedawca Mianowice GM rzecz jasna 10W40
wiem ze dużo osób krytykuje ten olej tak samo jak lotos, ale ja wychodzę z założenia że lepiej wymienić regularnie olej średni niż co np. 15,000 tys olej drogi.
Ale do rzeczy... od kiedy zalałem olejem GM przejechałem 5 tys km i stan oleju nie drgnął na bagnecie nawet o milimetr:P
z chłodnicy płyn też się dostaje do oleju, nie ma masła pod korkiem i płyn stoi w miejscu, słowem Lolek przestał pić olej..
i teraz wreszcie pytanie... czy olej jego tam jakość może wpływać na spalanie tego płynu?
Szczerze strasznie mnie to zaciekawiło..
pozdrawiam wszystkich którzy dotrwali do końca tego posta:P
klos1989
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: lanos

09 Kwi 2012, 16:28

Ten olej GM może zawierać dodatek,który uwolnił zapieczony pierścień(pierścienie),dlatego przestało papać olej.Jaką masz pewność,że to płyn dostaje sie do oleju, a nie jest to skraplająca sie woda?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Kwi 2012, 15:30

Chyba chodziło o to, że nie ciagnie płynu :D może to paliwo dostaje się do oleju, bo raczej nie możliwe żeby palił mniej takiego samego oleju 10w40, chociaż moę tak być bo Lotos chyba najlepszy nie jest
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...