Witam.Tym razem mam takie pytanie do Was forumowicze. Chciałbym w takiej Astrze wymienić silnik o oznaczeniu X14NZ na większy o poj. 1.6 o oznaczeniu X16NZ Czy trzeba wymienić coś więcej niż komputer?
Chce wymienić bo w tym 1.4 coś głośno stukało zaraz pod głowicą.Dużej częstotliwości metaliczny stukot.
[ Dodano: Nie Mar 07, 2010 21:49 ] Czy jest możliwe aby sworznie stukały w tłokach
DAWID-89RW napisał(a):Chce wymienić bo w tym 1.4 coś głośno stukało zaraz pod głowicą.Dużej częstotliwości metaliczny stukot.
Pewnie tłoki uderzają o zawory - albo tak jak piszesz sworznie w tłokach się wyrobiły albo nalezy wyregulować luz na zaworach.
Jęśli chodzi o przełożenie większego silnika - to może dojść jeszcze skrzynia biegów i oczywiście inne podzespoły silnika.
Wydaje mi się że nie opłaca się przekładać silnik. W papierach muszą być zmiany no i wypadałoby skrzynie od 1.6 dać żeby przełożenie było lepsze dla tego silnika. Ja pobawiłbym się z głowicą w tym silniku co masz. Może popychacze zaworów się kończą i klepią.
Jak skalibrować alkomat? Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
Zmiana w przepisach poprawiających bezpieczeństwo na drogach Komisja europejska, Parlament Europejski i przedstawiciela państw członkowskich doszli do porozumienia w sprawie bezpieczeństwa na drogach w całej UE. W celu zwiększenia bezpieczeństwa na drogach w samochodach mają być instalowane ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.