Opel Astra F - problem w układzie chłodzenia.

18 Cze 2011, 13:24

Witam.
Po pierwsze chciałbym się przywitać, bo dopiero zaczynam karierę na tym forum, a więc witam.
Wracając do tematu mam problem w mojej astrze. Od jakiegoś czasu uruchamiając samochód i dodając delikatnie gazu na luzie, słyszę przelewające się płyny. Słychać to wewnątrz auta w okolicy schowka przed pasażerem. Ponadto w ciągu dosłownie kilku dni uciekł mi cały płyn chłodniczy. Obejrzałem z grubsza układ chłodzenia i w jednym miejscu widać że chłodnica się "poci". Nie jest to duży wyciek, ale chłodnica robi się delikatnie mokra w tym miejscu.
Proszę o pomoc. Nigdy nie dawał mi się we znaki taki ubytek płynu i ten dźwięk przelewania się wody.

Jeszcze raz proszę o pomoc - z góry dziękuję.
KubicaFan
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Bydgoszczy
Prawo jazdy: 10 11 2011
Auto: Renault Megane I, 1.6e 90KM

18 Cze 2011, 23:34

KubicaFan napisał(a):...w ciągu dosłownie kilku dni uciekł mi cały płyn chłodniczy...

jestes pewny ze w ciagu kilku dni?

KubicaFan napisał(a):...Obejrzałem z grubsza układ chłodzenia i w jednym miejscu widać że chłodnica się "poci". Nie jest to duży wyciek, ale chłodnica robi się delikatnie mokra w tym miejscu...

jak wyzej. uzupelnij plyn. odpowietrz uklad i sprawdz za kilka dni.
przyjrzalbym sie jak zachowuje sie plyn w zbiorniczku wyrownawczym. moze wywalilo ci uszczelke pod glowica i tak wygonilo plyn.

KubicaFan napisał(a):...i ten dźwięk przelewania się wody...

jak masz zapowietrzony uklad chlodzenia to i masz "przelewajaca sie wode"
viwaldi

19 Cze 2011, 21:22

Problem jest wykryty. Powodem jest wyplucie uszczelki spod głowicy. W oleju mam płyn chłodniczy, jutro zaczynam rozbiórkę Astry.
Dzięki wielkie za odpowiedź, jak naprawię to napiszę co było rzeczywistym problemem i co jak poszło.
Pozdrawiam - KubicaFan.
KubicaFan
Nowicjusz

02 Lip 2011, 14:30

Auto naprawione, była to uszczelka pod głowicą.
Ponadto wymieniłem chłodnicę, bo zauważyłem na niej wyciek i konieczna była wymiana.
A ten dźwięk przelewania wody to po prostu zapowietrzony układ chłodzenia.

Pozdrawiam - KubicaFan.
KubicaFan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Motrio Cup mistrzowskim pucharem
    Pomimo trudnej sytuacji związanej z pandemią COVID-19, firma Renault Polska postanowiła kontynuować puchar Dacii Duster, podtrzymując swoje motorsportowe tradycje. Trzy lata doświadczeń pokazały, że projekt markowego pucharu ...