Opel Astra - Problem

07 Gru 2011, 20:05

Witam, jestem nowym użytkownikiem także proszę o wyrozumiałość w razie popełnienia błędów. Zakładam temat ponieważ nie znalazłem nic podobnego. Przejdę do rzeczy: Kupiłem Astrę G 1,5 tyg temu z gazem nie wbitym w dowód (Pan który sprzedawał auto powiedział, że dośle dokumenty od gazu w ciągu 2 tygodni). Otrzymałem 2 dokumenty, fakturę na której pisze, że to ja zamontowałem gaz w 2011 roku i ja za to zapłaciłem, oraz drugi taki mały blankiet z pieczątką. Problem polega na tym że na tej małej kartce pisze, że gaz został założony w 2008 roku i do tego auto było na innych blachach, które są tam zapisane. I teraz moje pytanie: Co mam teraz z tym fantem zrobić? Mam "niby" (podejrzewam "lewą") legalizacje butli i lewą fakturę na założenie gazu. Do tego auto nie ma założonego emulatora i jednocześnie chodzi na benzynie i na gazie (grozi wypaleniem tłoku, uszkodzeniem UPG itp). Jest ktoś w stanie coś mi na ten temat powiedzieć?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
longer2007
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 12 2009
Auto: Opel Astra G 2.0 16V 136KM

08 Gru 2011, 11:36

Raczej ciężko po kabelkach pomóc - podjedź do gazownika i Ci powie co jest grane, albo wystawi nowe legalne papiery.. I zrobi porządek w instalacji ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

09 Gru 2011, 00:00

longer2007 napisał(a):z gazem nie wbitym w dowód

Nie masz zadnej szansy zeby ktos normalny/czytaj-diagnosta/wykonał przeglad techniczny sam.
longer2007 napisał(a): Co mam teraz z tym fantem zrobić?

Udaj sie do zakładu który zajmuje się montazem instalki LPG i niech Ci wystawi:
1/ Faktura na montaz instalacji
2/ Świadectowo homologacji montazu instalki
3/ Załatwi potwierdzenie odbioru zbiornika przez insp.TDT
Dwa pierwsze dokumenty potrzebne są Ci do WK i na ich podstawie zostanie dokonany wpis w DR samochodu "GAZ"......
Poz.potrzebna jest w czasie wykonywania OBT w SKP dla diagnosty..
Proste jak drut...Prawda.... :?: :?: :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Gru 2011, 09:47

No nie powiem, że proste nie jest, ale ile będzie mnie to kosztowało? Zrobić to na lewo z instalacją, która jest założona? Pytanie tylko czy koszty załatwienia a zamontowania gazu ponownie nie będą zbliżone? Bo jeśli tak to nie ma sensu. Kontakt z adwokatem za takie coś raczej wskazany... I jak tu wierzyć komuś na słowo? Człowiek czasem głupi jak but...
longer2007
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 12 2009
Auto: Opel Astra G 2.0 16V 136KM

15 Sty 2012, 20:06

Nie ulega wątpliwości, że zostałeś oszukany. Podjedź do warsztatu montazu instalacji LPG i zapytaj o koszty a nastepnie zwróć się do sprzedającego auto czy ma zamiar zapłacić aby wyprostować sprawę czy masz zrócić się do sądu.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowa Celica GT4 Carlosa Sainza na sprzedaż
    Wystarczy 199 000 euro i oryginalna Celica GT4 ST165 Carlosa Sainza może być twoja. Samochód, którym słynny Hiszpan zajął drugie miejsce w Rajdzie Grecji 1991, został wystawiony na sprzedaż przez belgijską firmę ...