Opel Tigra - dopasowanie kolorystyczne karoseri po kolizji

07 Sie 2012, 20:55

Mialem kolizje - pytanie o dopasowanie kolorystyczne
Do wymiany maska, pas przedni, obydwa nadkola/blotniki i chlodnica. Co do czesci karoseri - zamowione sa czesci w kolorze, czyli czarne, moj lakier jest oryginalne, czesci tez taki beda mialy - czy nie bedzie roznicy w odcieniu? Typu rozne uzytkowanie/konserwacja itd? Jak to jest w praktyce, bo mechanik mowi, ze nic nie bedzie widac, na forum mojego modelu twierdza, ze bedzie... Ja juz sam nie wiem, ale ewentualnie bede go malowal jesli bedzie sie odznaczalo - jak Wy sadziicie? Mial ktos taki problem?

Druga sprawa - ile powinno trwac takie poskladanie tych czesci u mechanika?
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sie 2012, 21:46

W praktyce to jest tak że może być różnica . Nie wiesz czy zamówione elementy nie były już powtórnie lakierowane :mrgreen: . To że używka , to nie znaczy że dziewicza. Jeśli jednak zdecydujesz się na lakierowanie , bo się różni , to też nie da gwarancji że się nie będzie różniło, chyba że polakierujesz elementy sąsiednie metodą cieniowania.
numberOne napisał(a):Druga sprawa - ile powinno trwac takie poskladanie tych czesci u mechanika?

A poczemu to pytanie ? Spieszy się ? Nie odpowiem na to pytanie bo nie wiem dokładnie jaki jest zakres prac i czy ów mechanik nie ma wcześniej umówionych klientów którym powinien w pierwszej kolejności wykonać usługę.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

08 Sie 2012, 11:05

spieszy mi sie bardzo, a co do cieniowania - tak, to ma byc malowanie z cieniowaniem (sasiednie elementy) ale licze ze sie obejdzie... bo za malowanie pewnie ladnie mnie skasuja
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne jesienne weekendy
    Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...
    Toyota Celica przerobiona na wyścigową terenówkę!
    Prezentowana Toyota Celica GT została wyprodukowana w 1984 roku, a jej właścicielem jest John Rood. Inspiracją do stworzenia ekstremalnej wersji japońskiego coupe były samochody wyścigowe grupy B. Jej właściciel szczerze ...