Opel tigra

05 Kwi 2010, 16:46

Jutro jade obejrzeć Opla Tigre, mógłby mi ktoś wymienić na co powinienem najbardziej zwrócić uwagę ?

Rocznik 95, 2 drzwiowy, 1,4, 5 tys. zl kosztuje.
Neawin
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

05 Kwi 2010, 20:35

z tego co wiem tigry lubia lykac olej.. wiekszosc ich wlascicieli sadzi ze to sportowe autko i je mocno cisnie... skutkiem jest to ze silnik ostro dostaje w kosc...

a co za tym idzie jak ktos ostro jezdzil to warto zwrocic uwage na sprzeglo i przeguby.... czy nie puka nic w momencie puszczenia sprzegla i czy nic nie buczy przy puszczaniu... i przy ruszaniu w chwili polsprzegla...

i czy biegi nie hacza... jak ktos duzo redukowal bez wyczucia co sie zdazyc moze "ride'erom" mogli uszkodzic skrzynie

czyli w sumie zwrocic uwage na wszystko co sie da... ale glownie naped.... z korozja nie powinno byc wiekszego problemu zazwyczaj tigry sie trzymaja... no ale okaze sie jak ja zobaczysz;)
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

05 Kwi 2010, 21:08

Pojezdzij trochę dłużej i daj jej wyższe obroty po konkretnym rozgrzaniu sprawdz czy silnik nie gaśnie na niskich obrotach lub nie zapala się kontrolka ''check engle''
mam w rodzinie tigre i po przejechaniu 25km zaczyna palić się ta kontrolka co objawia się gaśnięciem silnika na niskich obr.

tigra ładnie przyśpiesza,sprawdz tarcze hamulcowe czy nie zostały z nich listki.
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

05 Kwi 2010, 21:28

w Tigrach jak we wszystkich oplach są montowane te same silniki, więc będzie zużycie oleju, silnik lubi się kręcić, tak będzie podskakiwać głowica zwłaszcza w 16v, gdzie często jest przegrzana ( w najlepszym wypadku wydmucha uszczelkę), tak będą problemy ze smarowaniem i chłodzeniem na zakatowanym silniku... i tak w zasadzie to największe bolączki "każdego opla" :wink: jedynym plusem opla jest bezkolizyjność silników 8v :mrgreen:

BTW Neawin Tigry są tylko 2 drzwiowe ;), miejsca z tyłu nie ma, ogólnie to taka udziwniona Corsa :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Różnorodne wersje Golfa na przestrzeni lat
    Debiut Volkswagena Golfa pierwszej generacji w 1974 roku okazał się początkiem imponujących historii pełnej sukcesów. Od tego czasu wyprodukowano ponad 33 miliony egzemplarzy tego modelu. Na szczególne podkreślenie ...