Opel tigra

05 Kwi 2010, 16:46

Jutro jade obejrzeć Opla Tigre, mógłby mi ktoś wymienić na co powinienem najbardziej zwrócić uwagę ?

Rocznik 95, 2 drzwiowy, 1,4, 5 tys. zl kosztuje.
Neawin
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

05 Kwi 2010, 20:35

z tego co wiem tigry lubia lykac olej.. wiekszosc ich wlascicieli sadzi ze to sportowe autko i je mocno cisnie... skutkiem jest to ze silnik ostro dostaje w kosc...

a co za tym idzie jak ktos ostro jezdzil to warto zwrocic uwage na sprzeglo i przeguby.... czy nie puka nic w momencie puszczenia sprzegla i czy nic nie buczy przy puszczaniu... i przy ruszaniu w chwili polsprzegla...

i czy biegi nie hacza... jak ktos duzo redukowal bez wyczucia co sie zdazyc moze "ride'erom" mogli uszkodzic skrzynie

czyli w sumie zwrocic uwage na wszystko co sie da... ale glownie naped.... z korozja nie powinno byc wiekszego problemu zazwyczaj tigry sie trzymaja... no ale okaze sie jak ja zobaczysz;)
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

05 Kwi 2010, 21:08

Pojezdzij trochę dłużej i daj jej wyższe obroty po konkretnym rozgrzaniu sprawdz czy silnik nie gaśnie na niskich obrotach lub nie zapala się kontrolka ''check engle''
mam w rodzinie tigre i po przejechaniu 25km zaczyna palić się ta kontrolka co objawia się gaśnięciem silnika na niskich obr.

tigra ładnie przyśpiesza,sprawdz tarcze hamulcowe czy nie zostały z nich listki.
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

05 Kwi 2010, 21:28

w Tigrach jak we wszystkich oplach są montowane te same silniki, więc będzie zużycie oleju, silnik lubi się kręcić, tak będzie podskakiwać głowica zwłaszcza w 16v, gdzie często jest przegrzana ( w najlepszym wypadku wydmucha uszczelkę), tak będą problemy ze smarowaniem i chłodzeniem na zakatowanym silniku... i tak w zasadzie to największe bolączki "każdego opla" :wink: jedynym plusem opla jest bezkolizyjność silników 8v :mrgreen:

BTW Neawin Tigry są tylko 2 drzwiowe ;), miejsca z tyłu nie ma, ogólnie to taka udziwniona Corsa :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)