Opel Vectra DTI vs CDTI

04 Paź 2011, 20:51

Witam mam zamiar kupić vectre c i zastanawiam sie z jakim silnikiem 1.9CDTI czy 2.2DTI . Chodzi mi głównie który bedzie tańszy w eksploatacji i mniej awaryjny . Z góry dzięki za odpowiedzi .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

05 Paź 2011, 08:13

Kolego ja posiadam Vectre 2.0 DTI od 3 lat, aktualny przebieg 280 tys i na chwile obecną ( odpukać ) Nie mialem wiekszych problemów. Jedyne usterki to niewielki wyciek oleju, wymiana czujnika cisnienia oleju ( koszt 50,- ) Dobrą stroną tego silnika jest łańcuch rozrządu.
Moj silnik Y20DTH - jedynie co to troche mało mocy - jest 101 KM, ale dla spokojnego kierowcy to akurat.
chhudy
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra C 2.0 DTI

07 Paź 2011, 18:19

1.9CDTI 150km będzie lepiej jechać i troszkę mniej palić niż 2.2DTI, auto też będzie troszkę młodsze, co do awaryjnośći to mój kuzyn ma od nowośći vectre c 2.0 dti przebieg 280tyś, uterki jakie do tej pory miał w silniku to rozsczelniony kolektor dolotowy( drobnostka) awaria alternatora, oraz ostatnio poszedł wał korbowy+ panewki+szprzęgło+dwumas( naprawa ponad 6tys. złotych), słyszałem też o słabych pompach wtryskowych w dti( naprawa ok. 2 tys. zł), oraz o słabych głowicach w 2.2dti. Moim zdaniem jednostki dti są dość dobre, ale zdecydowanie bardziej awaryjne niż 1.9tdi.
Zdecydowanie polecam 1.9cdti, są to jednostki fiatowskie, które mają bardzo dobrą opinie i są bardzo ciche, ale w przypadku awarii nie będzie tanio
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avalon testowana przez robota
    Toyota zwiększyła wydajność i bezpieczeństwo testów trwałości nowych modeli, zatrudniając do nich robota własnej produkcji. Robot wykorzystuje zaawansowane technologie zautomatyzowanej jazdy, w tym bardzo precyzyjny ...
    Seria GR - specjalne sportowe edycje modeli Toyoty
    Japońscy fani Toyoty są już przyzwyczajeni do specjalnych sportowych edycji modeli tej marki, opracowywanych choćby przez TRD czy Modellistę. Jednak tym razem największy producent samochodów w ich kraju naprawdę o ...