Opinia na temat samochodu/ czy kupować? 323 92r

22 Paź 2018, 21:27

Cześć wszystkim,
Zacznę od początku, szukam taniej mazdy z rodziny 323 bg jako daily cara, do jazdy po mieście, dojazdy na uczelnie i czasami jazdę poza miasto.
Autka potrzebuję głównie na zimę, ewentualnie do wakacji letnich, bo do tego czasu ma przegląd.

Przeglądam od jakiegoś czasu portale ogłoszeniowe różnej maści, i niedawno natchnąłem się na ogłoszenie mazdy 323bg w sedanie z 92r.

Pierwszy właściciel od 13 lat, zrobił 57k km przez ten czas. Silnik 1.6 88KM, niecałe 180k km przebiegu, wspomaganie, centralny zamek niby wszystko fajnie, ale auto ma wady, którymi m.in. jest problem z otwieraniem drzwi kierowcy od wewnątrz, ale w głównej mierze problemem jest korozja :/

I tak, oba tylne nadkola są zaatakowane przez rdze, nie jest ona bardzo widoczna, ale widać purchelki, przedni błotnik od strony pasażera również zmaga się z tą bolączką, jednak największym problemem są progi...
Lewy próg ma rdze przy przednim błotniku i dziurę na końcówce, natomiast próg prawy jest dziurawy od tylnego koła, do połowy przednich drzwi..

I tutaj pada moje pytanie, czy warto to kupować? Nie wiem w jakim stanie jest podłoga, w rozmowie telefonicznej powiedziano mi, że nie ma żadnych dziur, więc muszę wierzyć na słowo.
Auto wystawione jest za 1500, jest odemnie oddalone o 120km, także oględziny byłby bezpośrednio przed ewentualnym zakupem.

Może opłacałoby się gdyby auto było ciut tańsze, ile dostałbym za nie na złomie?

Będę wdzięczny za odpowiedzi ;)

Silnik:
[link wygasł]
Nadkole, oba wyglądają podobnie:
[link wygasł]
I najgorsza rzecz próg, od strony kierowcy jest lepiej, bo dziura jest tylko przy tylnej końcówce:
[link wygasł]
marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

22 Paź 2018, 21:44

Nie warto. Z korozją niestety nie wygrasz i wygląda to bardzo zle. Szukaj czegoś innego. Cena też za wysoka ja bym tyle nie dał maks to 800 zł.
Pojedziesz po nią 120 km i niewiadomo czy nią wrócisz.
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

23 Paź 2018, 11:18

Odpuść, przeglądu nie przejdzie.
Czasami warto kierować się powiedzeniem "co tanie to drogie"
Podaj jaki masz budżet, skąd jesteś, będziemy coś szukać
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

23 Paź 2018, 18:03

Nadkola można na razie olać i po zimie je zrobić ale progi na pewno na już do wymiany (jeśli ma to być w miare dobrze zrobione to licz nawet 1000zł). Wstawienie tylnych reperaturek plus malowanie to około 500zł za stronę.
Sam się zastanów czy to się opłaca.. ja za tą Mazdę nie dałbym więcej jak max 1000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

24 Paź 2018, 20:23

Budżet do około 1500-2000zł, jestem z Bydgoszczy, rocznik do 1994r ze względu na zniżki w PZU.
Co do mazdy, niestety, ale nie miała progów od strony podwozia, wewnętrzny próg, był cały pordzewiały, podłużnice były ok, podłoga też ok, ale kielichy z tyłu...
Lewy dziurawy, a w prawym amortyzator dotykał półki z głośnikami... nie wiem jak można czymś takim jeździć, a co dopiero sprzedawać :/
marcinek123
Początkujący

25 Paź 2018, 16:09

Jeszcze za 1500zł.. wartość złomowa i tyle..

Tutaj masz przyzwoitą Micre i 12lat w jednych rękach,obejrzałbym jak najszybciej.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kolejny body kit dla Lexusa LC
    Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...

25 Paź 2018, 16:13

Kolejny ten sam temat tego samego autora, już od kilku msc robi tematy z coraz to lepszą Mazdą 323 i pyta czy warto kupić.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

04 Lis 2018, 15:45

Poprostu chce się kogoś poradzić, co myśli :P
A tak całkiem z innej beczki teraz proszę o pomoc w wycenie samochodu, ile dalibyście za takie auto, ile ono jest warte według Was.
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
Trochę o aucie:
Sprowadzone z Niemiec w 2008 roku z przebiegiem 63k km, wszystkie dokumenty niemieckie o serwisowaniu i przebiegu oryginalne. Od tego czasu użytkowała go starsza Pani, która też wszystko dokumentowała.
Aktualnie 98k km. 3 kluczyki.
W ostatnim czasie wymienione:
- pompa sprzęgła
- płyn hamulcowy
- filtr powietrza, paliwa i oleju
- uszczelka pod pokrywą zaworów
- olej
- kompletny wydech (o dziwo auto posiada jeszcze katalizator, i nie jest wycięty)
- świeżo ubezpieczony i po przeglądzie technicznym
Mankamenty:
- lekkie wgniecenie na tylnych lewych drzwiach
- wgniecony przedni błotnik od strony kierowcy (na dole pojawiła się korozja)
- wgniecone drzwi kierowcy u dołu (jest korozja)
Ile takie auto mogłoby być warte, jak to według Was wygląda?
marcinek123
Początkujący

04 Lis 2018, 19:23

1500-2000
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Lis 2018, 19:46

Skoro tamten parch ktoś woła 1500,-- to ta druga mazda jest więcej warta powiedzmy 3000zł jak jest w bdb stanie, przy takich samochodach ciężko jest wycenić, liczy się tak naprawdę stan techniczny samochodu, nie rocznik, nie przebieg, tylko STAN. i zależy kto ile ceni, i kto jak szybko chce sprzedać, więc wiele czynników się składa na cenę.
To co na górze to sorry ja 10 lat temu lepsze na złom oddawałem, a widać ja głupi byłem bo mogłem za 1500,-- sprzedać ;-) a tam mi złomiarz dawał 400-500zł, przepatrzyłem historię twoich postów, za każdym razem wklejasz Totalny ZŁOM UŻYTKOWY ;-)
Moja rada: Idź do pracy, zarób troszkę więcej pieniążków i kup sobie coś lepszego, pracy teraz nie brakuje wszędzie. Po co na siłę kupować złom, takie auta to już tylko na częsci i to na ukrainę. ;-)
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

04 Lis 2018, 23:18

Szkoda, że trochę hektar, bo może byłbym zainteresowany :/
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2018, 21:17

Niezła Mazda myślę że te 2500-3000 zł warta jest. :yes:
Co do twojego tematu auta to za ten budżet szukaj czegoś co jeździ skręca hamuje ma przyzwoite opony i fajnie jak OC i przegląd chociaż z 2 miesiące :yes:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

06 Lis 2018, 00:12

Jak stan jest naprawdę dobry to 3000zł można dostać.
Barol
Awatar użytkownika