Passat b6 1.9 TDI BKC ma problem z odpaleniem

12 Paź 2021, 14:31

Witam mój passat b6 1.9tdi BKC ma problem z odpalaniem, filtr paliwa ostatnio był wymieniany u mechanika. Samochód dalej po dłuższym postoju ciężko pali. Mechanik stwierdził że to będą pompowtryski lecz silnik ani nie szarpie podczas jazdy, obroty także nie skaczą. Stwierdziłem że sprawdzę wężyki i zobaczyłem że wężyk od pompy vacum jest tłusty i czarny z sadzy jak na załączonym obrazku czy to będzie uszkodzenie pompy vacum że samochód się zapowietrza i nie odpala?
KiPassb6
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Passat B6
Silnik: 1.9 TDI 105KM BKC
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Paź 2021, 10:52

Jeżeli faktycznie problem z odpalaniem powstaje tylko po dłuższym postoju to warto sprawdzić czy układ paliwa nie zapowietrza się.

KiPassb6 napisał(a):Mechanik stwierdził że to będą pompowtryski lecz silnik ani nie szarpie podczas jazdy, obroty także nie skaczą.
Sprawdzał je czy tylko tak sobie powiedział. Przyczyny poblemów z odpalaniem po dłuższym postoju mogą być różne i należy je po kolei eliminować. Warto podłączyć się z komputerem i popatrzeć na parametry z czujników przed startem zimnego silnika itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...
    Samochody Toyoty otrzymają karty SIM
    Japoński operator telekomunikacyjny KDDI będzie dostarczał karty SIM do połączonych w sieci samochodów Toyoty. Nowe karty umożliwią globalną komunikację i wymianę danych między autami. Do 2020 roku Toyota zamierza ...