Passat - Czy warto kupic ???

04 Mar 2009, 12:32

Planuje zakup jakiegos kombi za okolo 18 tys. Myslalem o Passacie B5 z instalacja gazową. Zalezy mi aby byl oszczedny i w miare malo awaryjny. Nie wykluczam równiez Diesla.
Rocznie robie okolo 15 tys. km.
driver1988
Nowicjusz

04 Mar 2009, 15:46

Przy takich przebiegach daruj sobie diesla. Koszt zakupu wyższy, a radość z jazdy niższa. Musiałbyś robić z 10 tys km więcej w ciągu roku, żeby było warto. Passat jest dobry, jeśli nie przeszkadza Ci fakt, że jest tak popularny, że aż nudny ;)

Pomyśl nad Toyotą Avensis albo Hondą Accord. Niestety, w przypadku Accorda zostaje Ci tylko V generacja (do '98 roku), bo VI nie była produkowana w wersji kombi, a do VII musiałbyś dołożyć conajmniej drugie tyle. A szkoda, bo samochody naprawdę dobre.
Goccolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Przysucha

04 Mar 2009, 17:59

Goccolo napisał(a):Przy takich przebiegach daruj sobie diesla. Koszt zakupu wyższy, a radość z jazdy niższa.

a jezdziles dieslem, ze tak mowisz?
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

04 Mar 2009, 19:03

No własnie!
Jazda dobrym dieslem,to żaden dyskomfort..!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2009, 19:11

Dokładnie jak kolega wyżej. Takim dieslem bez gazu z pierwszego biegu ruszysz a benzyną raczej nie bardzo.
Poza tym diesel ciągnie ładnie od najniższych obrotów a benzyna jak przymuli to nic z tego.
stasiowski121

04 Mar 2009, 19:14

1.9 dieselki to bardoz udane silniki w tych passacikach.ostatnio jezdzi dużo b5 po naszych drogach.wyglada na to że to jest samochd godny polecenia.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...

04 Mar 2009, 20:49

ja w tej cenie wybralbym np astre 2 passat jest juz nudny
artek1993
Początkujący

04 Mar 2009, 21:12

Nabiłem kilka tysięcy Toyotą Avensis 2.0 D4D 2006r. więc wiem o czym mówię.

A sam mam Focusa TDDI...

EDIT: OK, muszę po części zwrócić dieslom honor - iCDTI Hondy to czysta poezja :D Chciałbym też bryknąć się D4D 2.2 Toyoty.

Ale w omawianym Passacie kultura pracy diesli nie urzeka, bliżej jej do mojego Focusa niż do D4D.
Goccolo
Nowicjusz

05 Mar 2009, 11:43

a czy polecilybyscie mi Vectre B po liftingu z gazem ? slyszalem ze Ecotec to troche za bardzo lubi olej ale czy te Vectry tez tak maja ?
driver1988
Nowicjusz

05 Mar 2009, 16:37

Nie mam takiego ale znajomy ma i chwalił mi się że jaki diesel opla by niebył to i tak bedzie brał olej, bo nie są one dopracowane.Z benzynami też tak jest ale juz lepiej bo są żywotniejsze.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

05 Mar 2009, 18:17

Mój tata miał Vectrę 2.2 DTI (2001r.) i nie brała oleju. Ogólnie fajny silnik - bardzo dynamiczny i oszczędny. Tylko ta kultura pracy...
Goccolo
Nowicjusz

24 Paź 2009, 08:08

witam wszytskich :) interesuje mnie passat z 2006 2.0 TDI, 170 KM i full bajerow w sobie. Chcialabym zeby ktos mi doradzil na co mam zwrocic uwage przy kupnie, jak sprawdzic silnik zeby jakiegos bubla nie kupic
gela-23
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

24 Paź 2009, 09:24

Kolego wyżej. Ja zbytnio nie lobię naszpikowania elektryką czasami jest jak coś z elektryki się sypie to trudno do tego dojść. A co do teg bubla jak kolega to ujął sprawdż książkę serwisową i udaj się do autoryzowanego salonu VW niech oni dokonają oględzin.
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2009, 14:36

gela-23 napisał(a):witam wszytskich :) interesuje mnie passat z 2006 2.0 TDI, 170 KM i full bajerow w sobie. Chcialabym zeby ktos mi doradzil na co mam zwrocic uwage przy kupnie, jak sprawdzic silnik zeby jakiegos bubla nie kupic
Najpierw Kolego dowiedz się jakich napraw dokonasz poza ASO VW-gena,małżeństwo z takim samochodem może ci obrzydnąć dość szybko,no chyba że dobrze zarabiasz i stać cię na ASO praktycznie przy każdej awarii,jeśli już to celuj w silniki Diesla oznaczone symbolem PD(pompowtryskiwacze),unikaj silnika 2.0 common rail zwłaszcza z roku 2006,auto ogólnie wysoko ocenione ,Mondeo z tych roczników jednak i tak wyżej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)