Peugeot 206 1,9D stuki w cylindrze

16 Lip 2008, 10:29

Witam szanownych Forumowiczów. Od razu uprzedzam, że zwracam się do Was z
problemem. Jeżdżę dieslem (peugeot 1,9 D) i już drugi raz zdarzyło mi się, że
podczas długiej jazdy załącza się dziwny głośny klekot w jednym z cylindrów.
Klekot staje się tym głośniejszy im więcej gazu dodam (zwłaszcza gdy auto się
dopiero rozpędza). I tu moje pytanie, czy to wtrysk siada czy też co innego? i
jak ewentualnie problem rozwiązać. dzięki. Aha klekot zanika gdy auto
"zrestaruję" tzn. wyłączę i włączę silnik.
adam1980
Nowicjusz

• 22 Lip 2008, 23:38

Witam :) Moim zdaniem jest to klekot zaworów :) może to byc spręzyna na zaworach,a to stuknie jest ciągłe czy tak od czasu do czasu??
    Pozdrawiam
    Simon509
    Nowicjusz

15 Sie 2008, 19:21

przepraszam za zwłokę. stuki sporadycznie, a ostatnio w ogóle ich nie ma. zmieniło się po zmianie paliwa. wcześniej było z neste, a teraz z bp i jest ok. dzięki, pozdrawiam.
    adam1980
    Nowicjusz

15 Sie 2008, 21:00

witam ja mjalem 206 w benzynie i tez mialem stuki niby w silniku jedni stwierdzili ze to panewki siadają w serwisie stwierdzili ze to siada sworzen tlokowy stuki bylo slychac u gury silnika na wysokosci 1 i2 cylindra ana samym koncu wtrawilem do kolegi na podwurkowy warsztacik iwyszlo nato ze to lozysko na podporze pulosi ito to tak pszenosilo stuki po wymianie cicho pozdrawiam
    kolowrotek
    Nowicjusz

16 Sie 2008, 14:26

w moim przypadku było tak, że gdy stuki się pojawiały to auto traciło moc więc wnioskuję, że paliwo nie dopływało do cylindra. stuki mogły wynikać ze sprężania samego powietrza. ale to tylko moje wnioski. podejrzewam zapchany wtryskiwacz, bo zmiana paliwa dała dużo i narazie od około 2000 km nic się nie dzieje. ale wielkie dzięki za wszelkie informacje.
    Przy okazji gdyby ktoś miał godne polecenia wahacze na przód do tego modelu peugeota to prosiłbym o nazwę producenta. dzięki. pozdrawiam.
    adam1980
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86 British Green Limited
      Edycja specjalna Toyoty GT86 to kolejny dowód, że w świecie motoryzacji wszystko wygląda lepiej w kolorze British Racing Green. British Racing Green to klasyka motorsportu – kolor, dzięki któremu przez ...