Pierwsze auto do 20tys

14 Cze 2014, 14:02

Witam!
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego w pełni własnego samochodu. Prawo jazdy zdałem niedawno , ale samochodami jeżdżę od dwóch lat. Jeździłem już mazdą 323f , Renault Scenic , Opel Astra , Nissan Primera. W swoim życiu zrobiłem około 10tys km , więc nie boję się kupić samochodu za 20tys zł. Dlatego z góry proszę o nie dawanie rad w stylu "kup coś tańszego".
Strasznie podoba mi się BMW e46, a nawet mam już upatrzony jeden konkretny egzemplarz. Jednak tutaj nasuwa się moje pytanie , czy 19tys za samochód z 2001r z przebiegiem prawie 300tys (diesel) to racjonalna cena?
[link do oferty na Olx wygasł]
W niedzielę wybieram się obejrzeć ten samochód , ale wcześniej postanowiłem zapytać o zdanie osoby które znają się na tym dużo lepiej niż ja (czyt. Was).
Jestem otwarty również na propozycję innych modeli samochodów. Zależy mi na samochodzie minimum 4 osobowym (4 dorosłe osoby) , miał chociaż delikatnie sportowy wygląd. Nie mam uprzedzeń do żadnej marki. Wcześniej zastanawiałem się nad Vectrą C , ale doszedłem do wniosku że na taki samochód to chyba jednak za wcześnie. Duży , rodzinny samochód kupię jak będę zakładał rodzinę :).
Z góry dziękuję za pomoc
barteq121
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 04 1996
Auto: nie mam

14 Cze 2014, 16:56

W benzynce BMW szukaj.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Cze 2014, 17:34

E46 to tez klasa średnia jak Vectra.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Cze 2014, 20:06

Chodzą słuchy, że BMW w dieslu może być skarbonką. Może Astra III GTC?
Cesc93
Początkujący

Prawo jazdy: 18 12 2012
Auto: -
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2020

15 Cze 2014, 16:05

Nie tylko BMW, każdy używany disel może być skarbonką ;]

Jak robisz takie małe przebiegi jak 5 tys km rocznie, to kup małą benzyne.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

15 Cze 2014, 16:09

IPman napisał(a):to kup małą benzyne.
Dlaczego niby, może spokojnie kupić dużą benzynę i wpakować gaz. Nie każdy lubi kisić się w Corsie 1.2 bez klimy.. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...