Pierwsze auto do 5500. 2,5 tds, e36 1,6 ?

16 Wrz 2013, 10:20

Witam niedługo bo już w styczniu będe miał prawko wiec chciałbym sie zacząć rozglądać za samochodem do wydania mam 5500, i potrzebóje samochodu którym będe mógł dość szybko sie przemieszczać :D, myślałem nad BMW 5 tds 2,5 i ewentualnie 3 e36 1,6 ( być może w gazie), niechciałbym golfika bo na wakacjach pomagałem pewnemu mechanikowi i golfy nas bardzo często odwiedzały. Fajnie by było gdyby autko miał tylni napęd, w kwesti spalania i awaryjnosci to zależało by mi na tym żeby obydwa były jak najniższe. i autko moze mieć duzo elektroniki bo chodze do technikum elektronicznego wiec umiał bym sobie takie rzeczy naprawić. co byście polecili i jakie macie opinie o tych betkach?
kamilk223
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 01 1996
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1,6 74kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Wrz 2013, 10:52

o e36 mam bardzo dobrą opinię.Miałem bliższy kontakt z kilkoma :)

Odradzam Ci za to silnik 1.6.

Jeśli mają być koszta małe (spalanie) - szukaj silnika 1.8 115km, ale m43 (na łańcuszku).
Albo lepiej is 140km w budzie coupe.

Samochody tanie w eksploatacji, nie rujnują budżetu jak to można usłyszeć od ludzi, którzy nigdy BMW nie jeździli.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Wrz 2013, 11:55

No dokładnie sam wiem ze wiekszość krytycznych opini o bmw jest wystawianych przez kierowców audi lub VW. A co myślicie o oplu vectra b 1,6 ( tata miał takiego i oprócz przepalonej uszczelki pod głowicą wszystko było ok i był to w miare dynamiczny samochód)
kamilk223
Nowicjusz

16 Wrz 2013, 13:51

A ja uważam, że auto z napędem na tył dla chłopaka, który dopiero zda prawo jazdy jest totalną bzdurą.
Zresztą, zakup BMW za takie pieniądze to też jakaś abstrakcja. Kupisz, będziesz dokładał. O ile nie uderzysz gdzieś wschodząc bokami w zakręt.
Każdym autem można się szybko przemieszczać, jeśli oczywiście nauczysz się jeździć.
Ja bym w tej kwocie pomyślał o Polo.
Eneolsen
Początkujący

Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

16 Wrz 2013, 14:01

Polo troche zamałe ponieważ chciałbym tym autem dojeżdzać 25 km do szkoły i brać kilka osób na pokład a w polówce byłoby troche ciasno
kamilk223
Nowicjusz

16 Wrz 2013, 14:03

Oj popatrz.. a ja zaraz po zdaniu prawa jazdy do czasu zakupu swojego 1wszego wózka jeździłem 2.5 litrową omegą z napędem na tył, jesień - zima, omega cała, ja również. Jeżeli kierowca ma olej w głowie to czymkolwiek by nie jeździł będzie to robił bezpiecznie ;) Inną sprawą jest, jeżeli młodzian faktycznie jest narwany na szalone wojaże po mieście.. w takim wypadku nawet skuter w takich rękach będzie niebezpieczny,
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...
    System otwierania samochodu aplikacją na telefon
    Toyota, największy producent samochodów na świecie, jest zainteresowana inwestowaniem w nowe formy korzystania z samochodów, takie jak car-sharing. Z myślą o usprawnieniu takich usług opracowała nowy system ...

16 Wrz 2013, 14:39

O tym skuterze to ja cos wiem :D. ale ogólnie do głupiej jazdy to zniechęcają ceny paliw a :D, myślałem o omedze również ale jak ona ze spalaniem stoi bo z tego co czytałem to strasznie
kamilk223
Nowicjusz

16 Wrz 2013, 20:41

Polo da sobie rade spokojnie,wiem z doświadczenia (4-5osób na pokladzie,silnik 1.4 75PS i co weekend do szkoły w jedną strone około 30km sie robiło).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

16 Wrz 2013, 22:17

Eneolsen napisał(a):A ja uważam, że auto z napędem na tył dla chłopaka, który dopiero zda prawo jazdy jest totalną bzdurą.

A ja uważam, że to co napisałeś jest totalną bzdurą. Niezależnie czy FWD czy RWD w rękach myślącego kierowcy będzie samochodem bezpiecznym. Zaczynałem od FWD, później dwa samochody AWD kolejno wieeeeele RWD i nie zamienie RWD na nic innego. Choć AWD praktyczniejszcze, zimna ekstra to nic nie dostarczy tyle frajcy co napęd na tył. Obecnie miał bym stracha jeździć zimą przednio-napędowcem :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995