Pierwsze auto do 7000

21 Cze 2018, 12:05

Jak Cię boli rdza to na wstępie wszystkie Hondy bym odrzucił. Rdza będzie, tego nie przeskoczysz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Cze 2018, 12:08

galakty napisał(a):Jak Cię boli rdza to na wstępie wszystkie Hondy bym odrzucił. Rdza będzie, tego nie przeskoczysz.

Rdza będzie w każdym samochodzie w tym wieku. Pytanie tylko jak głęboko weszła i czy ktoś z tym coś robił.
tegies
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

21 Cze 2018, 12:08

plone napisał(a):Ta honda wyglada na mocno posebixowa wiec raczej sie nei zdecyduje.

auto bardziej od fanatyka i poza tym już nieaktualne więc pewnie było warto..

plone napisał(a):Ibizka ladna, ale ona chyba ma ten vagowski silnik, w ktorym zamarzaja odmy i faluja obroty?

problem dotyczył 1.4 75km do 2003/2004roku.

Czarny Accord ładny,można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Cze 2018, 12:16

tegies napisał(a):Rdza będzie w każdym samochodzie w tym wieku. Pytanie tylko jak głęboko weszła i czy ktoś z tym coś robił.

Tu chodzi o to czy będzie trzeba z tym coś robić. Auto za 6-7k, a w blacharkę wrzuci 2k których nie odzyska i w takie strupy się nie opłaca ładować kasy. Jeśli ktoś wcześniej zrobił to porządnie to ok, ale nie oszukujmy się, każdy łata do sprzedaży i po pierwszej zimie wychodzi. Owszem, taki Golf też będzie miał rdzę, ale istnieje szansa że przez kilka lat nie będzie musiał tego dotykać.
galakty
Forumowicz VIP

21 Cze 2018, 12:24

Racja. Rozwinąłeś dokładniej to co napisałem wyżej. :ok:
tegies
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2002

21 Cze 2018, 13:56

A co sadzicie o tym egzemplarzu ? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Generalnie polecacie pakowac sie w honde na pierwsze auto czy lepiej szukac czegos innego?
plone
Nowicjusz

Auto: nie mam

21 Cze 2018, 19:11

Sorry ze tak gitarre zawracam, ale dochodze do wniosku ze bede chyba wybieral miedzy Peugeotem 406 a Accordem, co sadzicie o 406? Wszelkie sugestie przyjme z otwartymi ramionami
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 19:23

A masz hajs na utrzymanie? Bo pakujesz się w pierwsze auto, które swoje wymaga i kosztuje. Ja to bym poszedł w typowego kompakta, a nie segment D który pochłania kasę. Naucz się jeździć, obcierać auto, dbać, itp itd i potem sobie kup coś większego. Szukaj czegoś prostego pokroju Astry.
galakty
Forumowicz VIP

21 Cze 2018, 20:00

A 406 jest droga w utrzymaniu?
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 20:03

Nie wiem na ile jesteś gotów wydać, ale dla mnie na pierwsze auto szkoda czegoś takiego i ładować kasę w coś, co prawdopodobnie zajeździsz.

Wejdź sobie na stronę z częściami (byle nie allegro) i szukaj średniej półki, sam sobie oceń. Na forum też masz spis, więc zobacz.

Kao pisał przykładowy koszt łożyska, na tyle kosztuje od 200 zł w górę + robocizna (400 zł to przesada za jedno łożysko). Do mojej Megane kupisz za 70 zł. Więc jakaś różnica tam jest myślę...
galakty
Forumowicz VIP

21 Cze 2018, 20:23

Nie bedzie tragedii z czesciami. Nie mam 18 lat tylko 30 (i dopiero teraz zrobilem prawko) wiec bede dbal i jezdzil rozsadnie. Astry mnie odpychaja wizualnie, natomiast Accordy mi sie bardzo podobaja a 406 sa do calkiem spoko. Czytam ze komfortowe, przestronne, nie maja duzego problemu z rdza, a benzyniak 2.0 jest solidny. Do tego sa w rozsadnej cenie wiec raczej wszystko przemawia na ich korzysc. Nie mniej, jezeli ktos mial z nim do czynienia i jest w stanie rzucic mi szersze swiatlo na wszelkie przyjemnosci z nim zwiazane to chetnie porozmawiam, jest na pewno wiele rzeczy, o ktorych jeszcze nie wiem, a wypada zwrocic uwage i przemyslec
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 20:40

Nie ma większych bolączek przy 2.0. Więc możesz szukać. (chyba że mamy szukać wad na siłę, to w każdym aucie się znajdzie i żadnego nie kupisz).
galakty
Forumowicz VIP

21 Cze 2018, 20:55

i taka odpowiedz mnie satysfakcjonuje :) kazdy ma swoje wady, tym bardziej niemal 20 letni samochod wiec na cuda na kiju nie licze, chodzi mi bardziej o ogolna opinie na temat silnika i modelu, ale z kazdej strony potwierdza sie ze to samochod, ktoremu warto sie przyjrzec wiec tak zrobie. dzieki za zaangazowanie w dyskusje :)
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 22:23

Dobra trudno, mlody jestem wiec sie miotam z wyborem ;) Uznalismy z dziewczyna ze poszukamy jeszcze czegos ciut nowszego do 10k

I trafilismy na taka Corolle [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zastanawiajaca jest ilosc rzeczy wymienionych w przegladzie i wystawienie jej na sprzedaz. Z jednej strony to fajnie bo sporo rzeczy wymienil, ale z drugiej zapala sie lampka kontrolna. Jakies sugestie?
plone
Nowicjusz

21 Cze 2018, 22:53

galakty napisał(a):A masz hajs na utrzymanie? Bo pakujesz się w pierwsze auto, które swoje wymaga i kosztuje. Ja to bym poszedł w typowego kompakta, a nie segment D który pochłania kasę. Naucz się jeździć, obcierać auto, dbać, itp itd i potem sobie kup coś większego.

I tutaj zgadzam się z galakty,co z tego że kupisz fajne auto jak możesz zarysować albo po prostu rozbić i będzie płacz.. ja pamiętam jak w końcu kupiłem swoje auto,co prawda było to Uno ale za własne zarobione pieniądze i pamiętam do dzisiaj jak miałem wypadek,na początku myślałem że to sen i chciałem się obudzić ale rzeczywistość była inna..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012