Pierwszeństwo przejazdu

17 Lip 2020, 11:39

Dzień dobry.

Proszę o rozwianie wątpliwości - czy pojazd A ma pierwszeństwo? Oba auta mają zielone światło. Mój tok rozumowania - jest to jedno skrzyżowanie, skręcający w lewo musi ustąpić skręcającemu w prawo. Jednak zdania są podzielone i często dochodzi do niebezpiecznych sytuacji.

https://ibb.co/Sm3r2yT

Z góry dziękuję.
kasia0624
Nowicjusz

17 Lip 2020, 11:55

kasia0624 napisał(a):czy pojazd A ma pierwszeństwo?
Dla mnie to jednak pojazd B ma pierwszeństwo.Tylko jest jeszcze jedno ale a mianowicie:zasada prawej strony.Czy tu można ją stosować... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Lip 2020, 11:59

Czy mogę prosić o uzasadnienie? Wg mnie na skrzyżowaniu mając zielone światło i skręcając w lewo należy ustąpić pierwszeństwa jadącym prosto i skręcającym w prawo, jeśli mają zielone w tym samym czasie. A tak jest w tej sytuacji.
kasia0624
Nowicjusz

21 Lip 2020, 10:27

Niedaleko siebie, mam też podobne skrzyżowanie. Kiedyś był tam wypadek i policja i sąd uznały to samo.
Na skrzyżowaniu przedstawionym, przez ciebie pojazd A musi ustąpić pojazdowi B, mimo, że A ma zielone światło ( tak jak B ) i że skręca w prawo,m a B w lewo. O co chodzi? O tą wysepkę oraz o ten kawałek odcinka jezdni, między skrzyżowaniem na którym jest sygnalizator a miejscem, w którym pojazd A wjeżdża na tą drogę. Pojazd B jak skręci w lewo, to znajduje się już na drodze, na którą chce wjechać pojazd A. Dlatego są tam też namalowane linie na drodze przed pojazdem A.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lip 2020, 14:01

Lokalna policja stwierdziła że układ skrzyżowania nie ma znaczenia, jest to jedno skrzyżowanie i skręcający w lewo ustępują jadącym z naprzeciwka prosto i w prawo. W takim razie chyba poproszę ich o taką pisemną odpowiedź z uzasadnieniem, aby nie było niemiłej niespodzianki w przypadku jakiegoś zdarzenia.
kasia0624
Nowicjusz

23 Lip 2020, 09:24

kasia0624 napisał(a):W takim razie chyba poproszę ich o taką pisemną odpowiedź z uzasadnieniem, aby nie było niemiłej niespodzianki w przypadku jakiegoś zdarzenia.

I to będzie najlepsze rozwiązanie. Każdy policjant interpretuje prawo po swojemu...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Toyota powtórzy sukces w Rajdzie Monte Carlo?
    25 stycznia rusza nowy sezon Rajdowych Mistrzostw Świata. Tradycyjnie rozpocznie go słynny Rajd Monte Carlo, w którym w ubiegłym roku Jari-Matti Latvala zajął drugie miejsce. Debiutujący Yaris WRC już w swojej pierwszej ...