Pierwszy samochód, benzyna, do 9 tys. najlepiej sedan.

18 Lis 2018, 22:22

Witam, jak w nazwie tematu, chcę kupić pierwszy samochód. Benzyna, do 9 tysięcy, najlepiej gdyby był to sedan. Jestem z południowej Wielkopolski, czyli w grę wchodzi woj. wielkopolskie, część dolnośląskiego i łódzkiego. Najbardziej zależy mi na tym żeby nie kupić "trupa" i żeby auto było w miarę bezawaryjne, po prostu nie chce się narazić na duże koszta związane z naprawami. Wybrałem kilka ofert, do których zamieszczam linki, może ktoś pomoże w ich ocenie? Skupiłem się na sprzedawcach prywatnych, nie wiem czy słusznie obawiam się komisów i handlarzy?
Chętnie poznam waszą opinię co warto a czego nie warto kupować w takiej cenie, również na co zwracać uwagę. Nie ukrywam, że jestem laikiem motoryzacji. To mój pierwszy post więc cześć wszystkim ;)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - trochę odstraszają te skazy na przednim zderzaku, na tylnym z resztą też coś widać
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - czy to nie jest czasem handlarz?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tu spalanie pewnie bardzo duże?
Cgn
Obserwowany

18 Lis 2018, 22:43

1. ok
2. ok
3. To nie sedan :wink: silnik zbyt słaby do tej budy
4. Ok
5. ok
6. ok
7. Słaby silnik - niby masz BMW (z jego wadami), a osiągi jak w aucie miejskim z silnikiem 1.2
8. również nie sedan. Wygląda ok
9. Kiepskie zdjęcia. Nie mam zdania
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2018, 22:48

Cgn napisał(a):tu spalanie pewnie bardzo duże?

Bo ciężkie BMW z RWD i silnikiem z Corsy mało nie spali? :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Lis 2018, 18:43

Hmm, pewnie masz rację ;) Z waszego doświadczenia, który z tych samochodów byście polecili? Zakładając, że pojadę oglądać to na co przede wszyskim zwrócić uwagę? Znalazłem fajny poradnik na kanale miłośnicy 4 kółek i pewnie na tym bym się oparł. Zastanawiają mnie dwie sprawy: warto brać miernik grubości lakieru? Czy przed zakupem jechać na stację diagnostyczną?
Cgn
Obserwowany

19 Lis 2018, 19:18

Miernik hmm, mozesz zabrac aby nie kupic trupa z centymetrem szpachli ale malowane elementy to raczej pewne w tym budzecie
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lis 2018, 19:28

Dobrze Ci radzę nawet nie wyciągaj miernika z kieszeni bo gość Cię wyśmieje, zresztą ja też bym tak zrobił bo podchodzić do 20 letniego auta z miernikiem to trzeba mieć coś nie tak z głową poza tym większość nie zna się nawet na mierniku bo kolejna sprawa to tanie mierniki mierzą grubość DO 1000 mikronów a to zaledwie 1mm więc czy auto ma 1cm czy 5 to i tak nie będziesz w stanie tego zweryfikować więc tylko się ośmieszysz :lol:
Kiedyś do mnie szpenio przyjechał po clio za 5 tyś z miernikiem, przyłożył do przedniego błotnika (plastikowego) stwierdził że jest tyle kitu że miernik się nawet nie łapie, jebłem śmiechem a gość powiedział że bity i nie wziął :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...

19 Lis 2018, 19:51

Cgn napisał(a):który z tych samochodów byście polecili?
ten w najlepszym stanie
Cgn napisał(a):Zakładając, że pojadę oglądać to na co przede wszyskim zwrócić uwagę?
Vectra, a przede wszystkim Accord to zgniluchy, więc przede wszystkim stan blacharki (a najbardziej elementów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo, czyli progi, podłużnice i podłoga). Poszycie to zazwyczaj kwestia wizualna. Obydwa auta również lubią spalać trochę oleju, a więc sprawdź jego poziom i kolor, na jaki dymi.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

20 Lis 2018, 00:20

Na stację możesz wziąść ale za dużo się nie dowiesz. Koszt takiego sprawdzenia to około 20zł.
Z miernikiem tak jak koledzy wyżej wspomnieli daj sobie spokój.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012