Pierwszy samochód do 17 tyś.

22 Sty 2010, 10:59

Skaczę po segmentach bo nie jestem ukierunkowany co chcę, mogę jeździć dużym autem jak i mniejszym, sportowym jak i eleganckim.
Szukam auta które będzie najlepszym rozwiązaniem w tym przedziale cenowym bo jak wiecie nie jest łatwo nastolatkowi uzbierać taką sumkę samemu więc chcę je wydać jak najlepiej...
Sil3nt
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

22 Sty 2010, 11:36

myślę że diesel raczej odpada na 12tys km rocznie, bo oszczędności na paliwie niewielkie a krótkie dystanse szkodzą tym silnikom. Ja radziłbym benzynę, ewentualnie później dozbierać i założyć LPG. Bo z zakupem auta już z gazem różnie to bywa zawsze pewniej samemu założyć. Na początek poleciłbym jakiś mniejszy samochód jeśli większość się jeździ samemu lub we dwie osoby, bo w dużym aucie przestrzeń nie będzie wykorzystana a trochę trudniej znaleźć miejsce parkingowe i manewrować dużym autem na ciasnych parkingach. Ja bym miał np takie propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
http://moto.allegro.p/item887504323_cza ... wlasc.html

Sam musisz zdecydować się na konkretny segment. Jak już mówiłem ja za te pieniądze kupiłbym mniejszy samochód z silnikiem benzynowym.
DarX_86
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice

22 Sty 2010, 16:28

Sil3nt napisał(a):a co możecie powiedzieć na temat audi A3?

To praktycznie to samo co ten znienawidzony przez ciebie Golf :razz:

Passat nie jest zły, silnik 100 koni może nie będzie miał przyśpieszenia godnego bolidu F1, ale do miasta i w lekkie trasy da radę, o ile go nie zagazujesz. Na dłuższe/jednopasmowe trochę za słaby.

Ktoś napisał same negatywne rzeczy o Peugeocie 206 (chyba halski11?), tu się nie zgodzę całkowiecie. Miałem kiedyś to autko, o ile nie weźmiesz podstawowego silnika z postawowym wyposażeniem, będziesz zadowolony, bo po pierwsze będzie znacznie nowsze i w znacznie lepszym stanie niż Passat czy Mazda 626, a samo auto ma bardzo dobre, oszczędne diesle 1.4 i 2.0 o mocy odpowiednio 75 i 90KM (z możliwością zawirusowania gdyby mocy było za mało, więcej info na 206club.net). 1.4 będzie idealny do miasta, 2.0 w tak małym autku na trasie zawstydzi niejedno mocniejsze auto. No i jeszcze jednostki benzynowe, z których unikaj tylko 1.1 bo to już stara konstrukcja, a jeśli chcesz kombi to lepiej tez unikać 1.4 bo ciut za słaby do kombiaka jeśli planujesz nim wozić różne rzeczy. Sam Peugeot 206 jest samochodem bardzo przemyślanym w stylu miejsce na rozbudowę systemu audio, poziom oleju, "inteligentne" wycieraczki dostosowujące się do prędkości, a jak weźmiesz wersję z klimą i innymi bajerami to ciężko będzie znaleźć luki w wyposażeniu. Ma przy okazji całkiem przyzwoicie pracujące zawieszenie (od czasu do czasu regeneracji wymaga belka skrętna z tyłu), dający wyczucie drogi układ kierowniczy (no ok, sportowych emocji to ci on raczej nie da, ale jak na swoją klasę i rocznik jest niezły), ponadto jest znany mechanikom, a i dostępność części jest spora. O ile będziesz oczywiście potrzebował, bo tego autka nie trapią raczej poważniejsze awarie, jeśli już to jakieś drobiazgi typu wybijające się łączniki stabilizatora (koszt 27zł na allegro) i jakieś tego typu pierdoły mało uciążliwe i dające się naprawić małym kosztem.

Za 17 tys., szczególnie do miasta, ciężko ci będzie znaleźć coś lepszego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

22 Sty 2010, 19:01

Sil3nt, też jestem młody i wyobrażam sobie że 17 k to dla Ciebie sporo :)
Sil3nt napisał(a):Szukam auta które będzie najlepszym rozwiązaniem w tym przedziale cenowym

Nie ma tak, że będzie najlepsze. Jeden będzie wolał starą limuzynke inny małego Peugota ale nowszego, jeszcze inny Honde z mocnym silnikiem do poszalenia. Każdy samochód jest w czymś dobry, ale nie ma najlepszych we wszystkim bo każdy jeździłby tym samym :)
Dostałeś na prawdę sporo propozycji. Dla młodego nie kupowałbym jakiegoś wielkiego ciężkiego auta. Większość młodych lubi zwinne auta dlatego przy wyborze kierowałbym się lekką, niezawodną i dobrze prowadzącą się konstrukcją ze średnim silnikiem (żeby opłaty i spalanie Cie nie ograniczało w jeżdżeniu).
Kolega DarX_86 zaproponował Ci Leona. To też bardzo fajna propozycja dla młodego. Ciekawy wygląd i dobre właściwości jezdne. Peugot 206 niezły ale czy nie za bardzo damski? :razz:
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

23 Sty 2010, 10:01

Dziękuję wszystkim za porady bo pewnie bym kupił focusa albo inne egzotyczne auto :)
Mam trochę czasu na szukanie dzwonienie i oglądanie będzie to pewnie coś z rodziny vw albo mazdy, a co dokładnie to czas pokaże:)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Sil3nt
Nowicjusz

23 Sty 2010, 10:30

nie zauważyłes ze nikt normalny z tego forum sie nie wypowiedzial tylko sami najmadrzejsci dopiero zarejestrowani.ale nie dziiwe sie bo i mi sie nawet togo czytac nie chce co pisza.halsky to sie zna tyle co nic i kazdy na tym forum to wie.zobacz sobie oceny focusa na autocentrum chociazby.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...
    Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...

23 Sty 2010, 13:14

rustin napisał(a):nie zauważyłes ze nikt normalny z tego forum sie nie wypowiedzial tylko sami najmadrzejsci dopiero zarejestrowani.ale nie dziiwe sie bo i mi sie nawet togo czytac nie chce co pisza.halsky to sie zna tyle co nic i kazdy na tym forum to wie.zobacz sobie oceny focusa na autocentrum chociazby.

Każdy chwali to czym jeździ :)
wiele osób mi odradzało fordy więc nie po to się konsultowałem żeby robić później na przekór
zostanę przy Niemcach i Japońcach
pzdr
Sil3nt
Nowicjusz

24 Sty 2010, 00:22

Ja podam tylko prosty przykład: dzisiaj 3 Fordy moich sąsiadów nie zapaliły. Wszystkie w dobrym stanie. Dwa Mondeo i jeden Focus. Moja Corolla chodź już trochę leciwa zapaliła na dotknięcie (akumulator mam 5 lat) i Audi mojego ojca także. A więc Ford to żadna rewelacja i nie tylko dlatego, że tamte trzy nie zapaliły.
I jeszcze jedno rustin to, że ktoś jest świeżo zarejestrowany nie znaczy, że nie ma wiedzy. Faktycznie jest tu tyle znawców którzy tylko nabijają posty a piszą głupoty aby tylko pisać. Ja mam wiedzę popartą doświadczeniem i opiniami o autach które mieli moi znajomi, a więc wiem sporo o niektorych samochodach. Po za tym sporo się tym interesuje i na pewno moje słowa nie są z kosmosu. Nikomu źle nie chce doradzić bo wiem, że wiele Rodaków kupuje sprowadzone samochody i nie zawsze są zadowoleni, a w dużej ilości przypadków po kupnie samochodu zaczyna się koszmar i dużo stresu. A najgorsi są tacy co jeździli np. TYLKO Peugotem i to ich pierwszy samochód, a mówią, że np. BMW to lipa i Peugot najlepszy. Takich wypowiedzi nie ma nawet co brać pod uwagę przy kupnie samochodu.
Klakier
Początkujący

24 Sty 2010, 00:31

Klakier napisał(a):Ja podam tylko prosty przykład: dzisiaj 3 Fordy moich sąsiadów nie zapaliły.

Ja też podam prosty przykład - dziś mój Ford zapalił jak każdego innego dnia...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

24 Sty 2010, 01:55

To dobrze. Zdarzają się wyjątki wyłącznie. A powiedz jak tam z zawieszeniem w Twoim Focusie? Bo z tego co wiem jest na prawdę dobre i świetnie się jeździ, ale nie za dobrze z trwałością. Mam okazje to pytam posiadacza.
Klakier
Początkujący

24 Sty 2010, 02:29

Polecil bym Ci audi A3 odradzil A4 ze wzgledu na zawieszenie, w A3 nie masz tak jak u jej kolezanki w sedanie A4 zawieszenia wielowachaczowego aluminiowego (vw passat B5 tez ma takie) na polskich drogach bardzo szybko sie zuzywa, jesli ktos wiecej jezdzi przktycznie co rok ytrzeba zrobic remont, w A3 tego problemu nie ma, kwestia tylko z jakim silniczkiem bys chcial to auto, polecil bym Ci diesla tylko troszke mocniejszego np TDI 115KM to jest silniczek ekonomiczny, malo awaryjny i ma niezlego kopa, jesli chodzi o diesle to sa bardzo dobre i kazdy silnik 1.9TDI mozesz uwzglednic, kwestia tylko jaka moc jest dla Ciebie odpowiednia:) w kategori benzyny samochod bedzie napewno tanszy w zakupie ale ekspluatacja duzo drozsza mozna oczywiscie gaz ale on jest dobry do kuchenek, w przypadku 1.8T 150KM to instalacja jest droga i klopotliwa a zuzycie paliwa to ok 13-14l mialem A4 w takim motorze, 1.8 20V bez doladowania tez nie malo pali a silnik rozkreca sie od 3ts obrotow, naprawde doradzam diesla, a poza tym to audi ma dobra blache ocynk jest wygodne ladnie sie prezentuje

[ Dodano: Nie Sty 24, 2010 01:50 ]
a stare przyslowie pszcol mowi: opel i ford g... wort a fiat to ich brat:) cos w tym niestety jest, jestem mechanikiem i jesli chodzi o niezawodnosc to albo japonskie samochody albo niemieckie (opel zalezy ktory) francuzkie jedynie peugeoty diesle i to raczej te wieksze ale nie ma reguly na niezawodnosc najwazniejsze to kupic auto nie wytluczone i zadbane
sajgon
Sajgon
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

24 Sty 2010, 10:30

Popatrz VW Golf 4 napewqno cos sie znajdzie w tych cenach
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka

24 Sty 2010, 21:35

Lukasz150 napisał(a):Popatrz VW Golf 4 napewqno cos sie znajdzie w tych cenach

Takie odpowiedzi to po prostu mistrzostwo. Człowieku przeczytaj chociaż pierwszy post tego tematu. Autor wyraźnie napisał, że NA PEWNO odpada Golf. A Ty polecasz mu Golfa. Ręce opadają...
Klakier
Początkujący

24 Sty 2010, 21:48

Ja również podam prosty przykład z dnia dzisiejszego:
Wstaję rano, zerkam na termometr tam -24*C. Zachodzę do garażu, grzeję świece, przekręcam kluczyk a z pod maski co? Głuchy jazgot przez wysłużony bendix. Druga próba - odpala bez zająknięcia. A Audi A4 1.9 Tdi brata kręci i kręci i nie odpala. Dopiero dawce gorącego powietrza z opalarki podczas rozruchu w rurkę od filtra powietrza odpala.
Silnik ma 160 tyś oryginalnego przebiegu, akumulator 3 lata.
Więc to nie jest tak że Ford nie zapali bo jest Fordem, Fiat bo jest fiatem, a Audi bo jest - 24 na zewnątrz. Jak masz świece w dobrym stanie akumulator też i w miarę zadbany samochód to zapali czy to będzie VW,Audi czy Fiat. A na marginesie to miałem parę lat temu Mondeo MKII 1.8 TD i przy mrozach -20 odpalał za pierwszym razem.
Tak że nie wiem skąd takie problemy, może z winy użytkownika? :wink:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Sty 2010, 22:00

Może :) Ale tak jak wspominałem auta te też są zadbane. Tak jak mówisz to nie ma różnicy czy Audi czy nie Audi. Twojego brata kręci i nie może, a mojego taty też z TDI i odpala od razu, ale troszkę OT się robi :D
Klakier
Początkujący