Pierwszy własny samochód - max do 12 tyś

09 Wrz 2014, 16:46

Witam wszystkich, nazywam się Marcin i w końcu nadszedł ten moment, że zamierzam kupić swoje pierwsze auto.
Do tej pory jeździłem Nissanem Almera Taty, 1.5 16V bodajże ale nie jestem pewien.
Do wydania mam około 12 tysięcy w czym chciałbym zawrzeć już koszty urzędowe itp.
Przeglądałem już dużo różnych zestawień, tematów i generalnie wertowałem pół internetu ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie rady.
Moimi typami są jak na razie Honda Civic V/VI lub Audi A3, jeżeli chodzi o nadwozie to podoba mi się hatchback.
Jeżeli chodzi o wykorzystanie to głównie weekendowo tak na przejażdżkę po mieście czy jakieś zakupy, chyba, że podzieliłbym się kosztami benzyny z kolegami to może i bym do szkoły dojeżdżał w tygodniu. Auto fajnie jakby było w miarę dynamiczne.
Co do mnie i mojej jazdy, nie jestem jakimś szaleńcem i nie śmigam >100 po mieście, owszem lubię sobie czasem szybko ruszyć spod świateł ale tak to generalnie jeżdżę w miarę spokojnie.
Nie znam się specjalnie na samochodach, więc raczej naprawy w garażu nie wchodzą w grę, toteż chciałbym, by samochód był możliwie najmniej awaryjny a i żeby też części nie zrujnowały mojego portfela .
Preferuję raczej benzynę chociaż deasla też mógłbym wziąć pod uwagę ale za to o lpg naczytałem się, że nie wszystkie silniki dobrze to znoszą.
Oszczędne spalanie też byłoby fajne :mrgreen:
Wyposażenie to obowiązkowo klima, radio, poduszki jakieś abs'y i inne takie "bezpieczne dodatki", elektryczne szyby byłyby też fajne, generalnie jeśli się da to im więcej tym lepiej :P
Kolor to raczej ciemny, chociaż to nie aż tak wielki kłopot bo mam znajomego lakiernika :P
Moja lokalizacja to Warszawa.

Jeszcze takie pytanie poza konkursem. Czy jeśli samochód, który pojadę oglądać zabiorę do jakiejś stacji kontroli czy komisu - cokolwiek to czy oni są w stanie sprawdzić na 100%, że np. nie było walone, spawane itp ?

Pozdrawiam :wink:
Madern
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Wrz 2014, 16:53

SEAT Leon
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

09 Wrz 2014, 17:00

Można powiedzieć, ze jesteśmy rówieśnikami, jednak zupełnie nie rozumiem, skąd taka fascynacja Civem i A3 :? Pierwszy może i fajnie się prowadzi, nie psuje się ale za to gnije, ma słabe wyposażenie i ciężko o dobre auto, bo większość już została przerobiona na pseudo JDM albo zakatowana przez właśnie 18-19 latków. A3 to droższy Golf.
Jest mnóstwo ciekawszych i fajniejszych aut w tej cenie. Cała masa Roverów (chociaż to i tak w kilku przypadkach zrebrandowana Honda), MG, Pugów (np 406 Coupe), ciekawie wyglądająca Astra Bertone no i jeszcze kilka innych
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2014, 17:05

No więc dlatego jestem otwarty na wszelkie propozycje, te dwa wybrałem ze względu na to, że są w miarę popularne i wizualnie mi się spodobały :)
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 17:11

Madern napisał(a):te dwa wybrałem ze względu na to, że są w miarę popularne i wizualnie mi się spodobały
nie no spoko, rozumiem :ok: musiałem tylko dać upust swoim emocjom, sorry że akurat tutaj :mrgreen:
No to w.w Pug 406 coupe, Astra Bertone, Toyota Cellica, Corolla, MG ZR
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Wrz 2014, 17:18

Pug 406 copue - fajny
Astra - średnio mi się wizualnie podoba
Toyota - jeszcze bardziej sportowa od tego peugeota ale czy nie zbankrutuje na spalaniu :P ? Corolla nie specjalnie, starsza mi się nie podoba a ta o "średnim" wieku już była u mnie w rodzinie i też do mnie nie przemawia
MG ZR - to jakaś egzotyka, przynajmniej dla mnie :P
Seat Leon też fajny, do przemyślenia.
Więc ogólnie dziękuję za propozycję ale tak jak mówię, nie znam się specjalnie więc oceniać mogę tylko pod zdjęciach, prosiłbym o jakieś argumenty o ile to nie problem :D
Madern
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z Paryża do Dakaru hybrydowym Priusem
    Kreatywni i żądni przygód. Tak mówili o sobie członkowie japońskiego klubu entuzjastów motoryzacji. W 1979 roku utworzyli rajdowy zespół zwany Team ACP i żeby buńczuczne oświadczenia otrzymały ...
    Toyota S-FR Concept
    Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...

09 Wrz 2014, 17:26

Toyota nie pali dużo, japońskie silniki pod tym względem górują nad europejskimi :ok:
ZR to tak naprawdę Rover 200/25 czyli de facto Honda Civic tylko w fajniejszej budzie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Wrz 2014, 17:35

Wszystko fajnie tylko niestety gorzej z dostępnością ich w moim rejonie.
A co z takimi rzeczami jak ogólnie stan części, osiągi, koszty ubezpieczenia i tak dalej ?
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 17:38

nie stan części tylko cena, sorry za błąd
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 17:58

Madern napisał(a):te dwa wybrałem ze względu na to, że są w miarę popularne i wizualnie mi się spodobały :)

To dwie bardzo ważne kwestie przy wyborze pierwszego samochodu. Jeśli podobają Ci się Civiki i A3 to szukaj właśnie wśród takich aut - wbrew temu, co będą tu pisać niektóre osoby to bardzo fajne samochody :ok:

Madern napisał(a):Czy jeśli samochód, który pojadę oglądać zabiorę do jakiejś stacji kontroli czy komisu - cokolwiek to czy oni są w stanie sprawdzić na 100%, że np. nie było walone, spawane itp ?

Nigdy nie będzie takiej pewności - zobacz to: http://zoba.to/-/jak-kupic-bmw/
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

09 Wrz 2014, 18:47

No dobrze a tak jak już pytałem, które auto będzie do tego dość tanie w utrzymaniu ?
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 18:52

W zasadzie Cellica bo pali stosunkowo niewiele i się nie psuje. No i całkiem fajnie wygląda :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Wrz 2014, 19:08

Witam.
Ja też jestem przed wyborem pierwszego autka. Muszę powiedzie że jestem już totalnie skołowana :? tymi ofertami zaletami i wadami aut. Dlatego podpisuję się pod post kolegi, i pytam wprost JAKI SAMOCHÓD MAM KUPIĆ? Dodam że ja mam na wydanie 13tyś zł i chciałabym zakupi hatchbacka. Z oglądanych ofert spodobały mi się:
Clio III- niby świetne auto ale słyszałam wiele złych opinii
Grande punto -jak z silnikami tego samochodu bo wiem że jest ich cała paleta ale który najlepszy?
Ford focus Mk2- boję się o karoserię podobno korozja uwielbia blachę focusa
peugeot 207- o tym samochodzie nie mam pojęcia ale jego stylistyka przypadła mi do gustu
. Szukam samochodu dynamicznego ale ekonomicznego tak od 1.4 do 1.8 poj. silnika. Ważna jest też dla mnie niezawodność i bezawaryjność. Wręcz błagam o dobre profesjonalne rady kochani pomocy! :unsure:
Paulina
Fenix77
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 02 2011
Auto: nie mam

09 Wrz 2014, 19:16

Co do tej Cellici, a jak się zepsuję :P Chodzi mi np. o to, że do tego Nissana Almery co o nim mówiłem strasznie trudno dostać części i tu jest pies pogrzebany.
Także mam podobne wymagania jak Koleżanka - dynamika z ekonomiką + fajny wygląd :)
Madern
Nowicjusz

09 Wrz 2014, 19:25

Madern napisał(a):które auto będzie do tego dość tanie w utrzymaniu ?

Najlepsze z tych, którymi jesteś zainteresowany byłoby Audi A3 1.8T 150KM + LPG, ale może być ciężko o niezajechany egzemplarz, więc weź pod uwagę również A3 ze zwykłym 1.8. Mniejsze benzyniaki są za słabe do tego auta.
Ewentualnie Seat Leon I też od 1.8 w górę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM