Płyn hamulcowy

04 Sty 2009, 21:25

Witam. Kupiłam niedawno używany samochód i w tej chwili poziom płynu hamulcowego jest poniżej minimum. Ponieważ wiem, że niektórych płynów nie można ze sobą mieszać, chciałam się dowiedzieć, czy jest jakiś sposób aby rozpoznać, co to za płyn.....Z góry dziękuję za odpowiedź.
kenna_1
Nowicjusz

• 04 Sty 2009, 22:17

Witam,

Podaj jeszcze markę i model auta oraz rok produkcji będzie łatwiej odpowiedzieć na twoje pytanie :)
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

04 Sty 2009, 22:41

Jeżeli w zbiorniczku jest mało płynu to najpierw sprawdź w jakim stanie są klocki hamulcowe.Jeżeli jest końcowka klockow to założ nowe klocki i przy okazji wymień cały płyn na nowy.Płyn powinien być zmieniany co 3-4 lata.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

05 Sty 2009, 16:26

To jest mazda 121. klocki na pewno są ok, były wymieniane niedawno, około 3 miesięcy temu, a przy zmianie opon na zimowe, tj. miesiac temu, były też sprawdzane. Chodzi o to, że nie mam pojęcia jaki płyn hamulcowy był wlany wcześniej bo robili to poprzedni właściciele. Nie wiem, czy jest jakiś sposób sprawdzenia, czy jest to płyn mineralny, czy jakiś inny, żebym wiedziała z jakimi mogę go mieszać, a z jakimi nie. W przeciwnym razie pozostaje mi chyba tylko wizyta u mechanika i wymiana całości płynu, prawda?
    kenna_1
    Nowicjusz

05 Sty 2009, 16:44

Wymiana płynu to najbezpieczniejsze rozwiązanie ;)
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

05 Sty 2009, 19:09

Dziekuje bardzo za odpowiedzi....A, jeszcze jeden drobiazg, co by sie stało jakbym zmieszała 2 płyny, których nie wolno mieszać? Tak z czystej chęci wiedzy ;)
    kenna_1
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-86 Concept
      Po ponad roku domysłów i plotek, na Tokyo Motor Show 2009 Toyota pokazała coupe FT-86 Concept, opracowane we współpracy z Subaru. Spadkobierca tylnonapędowej legendy driftu – Corolli AE86 – otrzymał ...