18 Sie 2016, 21:39
Witam, mój problem polega na tym, że po wymianie kompletnego sprzęgła w mk3(2.0 tdci 2002r kombi) tarcza, docisk, dwumasa i wysprzęglik(używane ale w dobrym stanie) wszystko elegancko działa, sprzęgło ładnie bierze nic nie puka w silniku. Lecz jest problem podczas ruszania w przód i w tył oraz podczas jazdy( jak ruszę stuknie, jak stanę i rusze drugi raz to tego już nie ma i analogicznie jadąc na wstecznym) tak jakby co się zazębiało i wtedy jest taki odgłos uderzenia i jakby cały przód podskoczył do góry. Dodatkowo podczas jazdy 20-30km/h strasznie buja samochodem, tak jakby podskakiwało z prawej strony(uczucie zdezelowanego koła i buja lewa prawa) . Ponadto wymieniłem dwa łączniki ale to raczej nie powinno mieć wpływu jadą na wprost. Oczywiście na skręconych kołach jest tak samo i nie ma chrobotania jak przy uszkodzonych przegubach zewnętrznych. Prawą półośkę ponownie wymontowałem i przeguby wyglądają na całe. Dodam, że podczas zrzucania skrzyni wyjęta była prawa półoś lecz lewa została w skrzyni bo nie szło jej wyjąc. Byłem u mechanika i mówi, że coś z lewą półośką lecz tam nic nie było ruszane. Może ktoś ma jakiś pomysł bo mi już ręce opadają, a tak to nie da się jechać bo stach się rozpędzić). Nie wiem czy to przegub wewnętrzny, mechanizm różnicowy czy inne cholerstwo.
EDIT: Jak wrzucam jedynke przy wciśniętym hamulcu roboczym podczas puszczania pedału sprzęgła jest ten stuk, jak ponawiam to już nie mam dopiero jak wrzuce wsteczny to znowu stuk.
Ostatnio edytowany przez
krisLLU, 18 Sie 2016, 22:38, edytowano w sumie 1 raz