Scenic II 1.6V Stuki w silniku(?) podczas ruszania z miejsca

06 Lut 2013, 18:29

Witam. Mam problem, od pewnego czasu, po uruchomieniu silnika ( tylko) i po przejechaniu ok. 50-100m pojawiają się odgłosy stuków(takie terkotania 3 sekundowe), które pochodzą wg. mnie z komory silnikowej. Na postoju, podczas pracy silnika te stuki nie występują. Wymieniłem w zawieszeniu nast. rzeczy: końcówki drążków, poduszka pod silnikiem, sprężyny w przednim zawieszeniu , prowadnice w zaciskach hamulcowych a następnie odwiedziłem stacje diagn. (szarpaki). Wg diagnosty jest ok ,żadnych luzów lecz nadal występuje to samo terkotanie. Wizyta w ASO nic nie dała , również niczego nie mogą namierzyć . :shock:. Dźwięk -" terkotanie "o którym mowa podobny jest do takiego jak przy uszkodzonym przegubie, tyle tylko ,że występuje on również przy jeździe na wprost.Dodam jeszcze , że 9 mies. temu wymieniłem rozrząd + koło zmiennych faz rozrządu i pompę wody.
Bardzo będę wdzięczny za pomoc wszystkim forumowiczom w zdiagnozowaniu tego defektu bo skończyły mi się już pomysły.
rdb
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 11 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Scenic II
Silnik: 1,6 16V 113KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2003
  • 09 Lut 2013, 20:00

Przed napisaniem kolejnego tematu zapoznaj się z tematyką działów na forum i pisz swoje tematy w odpowiednim tematycznie dziale.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Lut 2013, 21:00

Witam.
    W dniu dzisiejszym zauważyłem jeszcze dwie rzeczy:
    1) Po uruchomieniu silnika i ruszeniu do przodu jeśli nie przekroczę prędkości 12 km/h nie słychać żadnego pukania( terkotania 3 sekundowego), mogę jechać nawet 1-2 km . Natomiast jeśli tylko przekroczę prędkość 13 km/h terkotanie natychmiast się pojawia- słychać je wyraźnie po prawej stronie (od pasażera).
    2)Terkotania nie słychać gdy cofam (?)
    Może jeszcze wspomnę (tego nie napisałem wcześniej) , że samochód posiada ABS oraz kontrolę trakcji.
    rdb
    Obserwowany

Prawo jazdy: 19 11 1994
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: Renault Scenic II
    Silnik: 1,6 16V 113KM
    Rok produkcji: 2003

16 Lip 2015, 20:34

Witam. Jestem świeżo po zakupie Scenica z 2006r. 1,6 bezn. i jak to po zakupie pierwsze co to wymieniłem rozrząd. Wyjeżdżając dzisiaj od mechanika zauważyłem identyczne objawy jak u Pana. Odgłos jest identyczny i również występuje przy przekroczeniu 12-13km/h. Na wolnym biegu nic nie słychać. Dodam, że przy cofaniu też słychać. Bardzo proszę o poradę.
    marek2486
    Obserwowany

Prawo jazdy: 18 09 2005
    Przebieg/rok: 12tys. km
    Auto: scenic
    Silnik: 1,6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006

05 Sie 2015, 13:01

Moim zdaniem należałoby sprawdzić czy nie jest to przypadkiem poduszka silnika,u znajomego był podobny problem i okazało się właśnie,że poduszka jest do wymiany.
    Petrostar
    Początkujący

Auto: VW Polo
    Silnik: 1.4
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
      Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...