Podświetlenie deski

15 Maj 2011, 12:00

Witam kupiłem seata cordobę w której nie było podświetlenia. Wyciągnąłem przedni panel, wykręciłem pokrętła od nawiewu i tam jest tylko jedna żaróweczka i od niej wychodzą światłowody a więc wymieniłem żarówkę i jest tylko podświetlenie środkowego pokrętła a dwa pozostałe tak delikatnie świecą że nawet ich nie widać. Można to jakoś zlikwidować?
limak3004
Nowicjusz

Miejscowość: sieradz

15 Maj 2011, 12:53

jest tylko podświetlenie środkowego pokrętła a dwa pozostałe tak delikatnie świecą że nawet ich nie widać. Można to jakoś zlikwidować?

Może żarówka nie ,,siedzi'' dokładnie ... tu bym szukał ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

15 Maj 2011, 14:29

Żarówka siedzi dobrze bo inaczej by nie świeciła w ogóle. Nie wiem tylko czy jest odpowiednia bo wyciągnąłem ja z corsy od podświetlenia trójkącika świateł awaryjnych. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zrobił zdj podświetlenia w swoim aucie wtedy bym wiedział czy coś jest nie tak.
limak3004
Nowicjusz

16 Maj 2011, 13:03

Czyli wszystko masz ok. W Toledo, Cordi i pozostałych autach z tym panelem tak jest. Obmyslone jest to tak że żaróweczka jest tylko na środkowe porkętło i na gniazdo żarówki jest nałożone taki okrągły, przezroczysty plastik który ma rozprzestrzeniać światło na pozostałe dwa pokrętła. Jesli nawet minimalnie źle wsadzisz ten przezroczysty element przy składaniu efekt będzie mizerny. Na allegro dostepne są robione na diodach podświetlenia [link do oferty na Allegro wygasł] miałem u siebie, fajne wykonanie i naprawdę warto, o wiele bardziej robi sie to czytelne i wygląda bardziej estetycznie.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

16 Maj 2011, 15:06

limak3004 napisał(a):Żarówka siedzi dobrze bo inaczej by nie świeciła w ogóle.

Miałem na myśli osadzenie w tym ,,światłowodzie'' a nie w gnieździe ...
Jogi4x4 chyba Ci lepiej podpowiedział - trza to zmienić ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Maj 2011, 16:37

A jeśli dało by się jakąś większą żarówkę?
limak3004
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...

16 Maj 2011, 17:24

To Ci może stopić te ,,przewody'' i co potem ??? ingerencja w to chyba jest konieczna - kilka diod i masz super oświetlenie pokręteł ... pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika